Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Θουκυδίδης Δραματικός : Το Θέατρο του Πολέμου | Πήγαμε Θέατρο

Κάτι όμορφο συνέβη στο Υπόγειο της Πεσματζόγλου!


Κείμενο: Χάρις Γεωργίου
Επιμέλεια κειμένου: Νατάσα Παπαθανασίου
Φωτογραφίες: ΔΤ

Πέμπτη 13 Οκτώβρη. Στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την παράσταση "Θουκυδίδης Δραματικός : Το Θέατρο του Πολέμου", η οποία ταξιδεύει από το καλοκαίρι με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η παράσταση αποτελεί το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του προγράμματος «Thucydides Dramaticus: The Theater of War», που διοργάνωσε το Hellenic Education & Research Center, με σκοπό την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική συνάντηση ανθρώπων από τρεις ηπείρους. Ένα καινοτόμο εγχείρημα, το οποίο μέσα από το πάντρεμα της ιστορίας και της αρχαιολογίας με το θέατρο, επιχειρεί να δραματοποιήσει το γραπτό κείμενο, με αρωγούς την εικόνα, τη μουσική και τις εξαίρετες ερμηνείες  νέων ανθρώπων (σπουδαστών και αποφοίτων δραματικών σχολών και κλασσικών γραμμάτων).
Η παράσταση ξεκίνησε με τη μορφή του Θουκυδίδη να ξεπροβάλει σαν animation στις οθόνες που αποτελούσαν το φόντο της σκηνής. Μιλώντας και κατακρίνοντας όσους τον ασπάστηκαν και έμειναν προσκολλημένοι στα λεγόμενά του, καθώς και όσους τον αποδοκίμασαν θεωρώντας πως όσα είπε ήταν άτοπα, κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι  η παρακμή είναι στη φύση των πραγμάτων.
Στη συνέχεια, μέσα από την απόδοση επεισοδίων της Θουκυδίδειας εξιστόρησης του Πελοποννησιακού Πολέμου , ξεδιπλώθηκε μπροστά  στα μάτια μας όλο το δράμα που έφερε στα σπλάχνα της αυτή η εμφύλια σύρραξη:  η πρώτη επίθεση από τους Θηβαίους στην πόλη των Πλαταιών, η μετέπειτα πολιορκία αυτής από τους Λακεδαιμονίους και η πτώση της πόλης με δίκη των κατοίκων της; οι Λόγοι των Αθηναίων με τους Μήλιους; Ο Κερκυραϊκός εμφύλιος; Ο θανατηφόρος Λοιμός στην Αττική και ο επιτάφιος λόγος του Περικλέους;
Φράσεις εκκωφαντικές ίπταντο στον αέρα του θεάτρου . Φράσεις επιφανών ανδρών...

"Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος"

...Φράσεις, οι οποίες, μέσα από μια διαδικασία εσωτερικής πάλης, κινητοποίησαν το νου. Μας οδήγησαν σε βαθύτερες αλήθειες και χαράχτηκαν στο μυαλό μας.



"Ο πόλεμος διδάσκει τη βία".

"Η ελπίδα, την ώρα του κινδύνου, είναι μόνο παρηγοριά".

Και άλλες τις οποίες μπορεί το μυαλό να μην κατάφερε να συγκρατήσει, στάθηκαν όμως  ικανές να αγγίξουν τις ψυχές μας μέσα από μία ταύτιση. Μία ταύτιση με μία ιστορία γραμμένη αιώνες πριν. Μία ταύτιση με τις γενικές αλήθειες εκείνης της εποχής, οι οποίες έχουν διαχρονική εμβέλεια. Γιατί, όπως ειπώθηκε στην παράσταση, είναι σημαντικό να τιμάμε τους προγόνους μας και να κάνουμε μνείες σε αυτούς. Ωστόσο, όπως πολύ σωστά εκφράστηκε μέσα από το animation του Θουκυδίδη, είναι ακόμα σημαντικότερο το να μη μένουμε προσκολλημένοι. "Από τους πιο μεγάλους αγώνες, έρχονται οι μεγαλύτερες τιμές".
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ η παράσταση είναι στα ελληνικά, παρεμβάλλονται αγγλικά και τουρκικά, γεγονός που καθηλώνει ακόμα περισσότερο τον θεατή εξάπτοντας την φαντασία του.

Και τελικά...

Ταυτότητα Παράστασης
Κείμενο-Δραματουργία: Γιάννης Λιγνάδης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης – Γιάννης Παναγόπουλος
Ιστορικοί Σύμβουλοι: Prof. Bella Vivante, Δρ. Ανδρονίκη Μακρή
Καλλιτεχνική Σύμβουλος: Ρέα Σκούρτα
Σκηνικά-Κοστούμια: Δήμος Κλιμενώφ
Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου
Video Installation: Λουκάς Ζιάρας, Χρήστος Καλαϊτζόγλου
Μουσική Επιμέλεια: Μικές Γλύκας
Φωτογραφία: Θοδωρής Βερονίκης
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Άρης Ασπρούλης
Υπεύθυνος Παραγωγής: Γιώργος Τζιαμπίρης
Ηθοποιοί
Eylem Abalioglu, Στέλιος Αναστασιάδης, Στυλιανός Βάσιλας, Matthew Butcher, Μαρία Γκούτρα, Παναγιώτης Γουργουλιός, Κωνσταντίνος Δημητρακάκης, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Πανάγος Ιωακείμ, Σήφης Μηλιαράκης, Ζωή Μυλωνά, Μάριο Μπανούση, Ιάσονας Νικητέας, Νίκος-Ευφραίμ Σαμουρίδης, Αλέξης Σαριγιάν, Ηλέκτρα Σαρρή, Νίκος Σιγάλας, Γιάννης Σίμος, Ελεάννα Φινοκαλιώτη, Άλκηστις Χριστοπούλου.


14, 15, 16 Οκτωβρίου
Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα (χάρτης)
τηλέφωνο ταμείου: 2103228706
προπώληση: www.viva.gr
Ημέρες & Ώρες παραστάσεων: 21.15
Τιμές Εισιτηρίων: 15€ κανονικό, 10€ φοιτητικό, Αμέα, κάτω των 21 & άνω των 65, 5€ Άνεργοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου