Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Γνώρισε το ΙforInterview | Πάστα Φλώρα

Τι είναι το I for Interview;

Το IforInterview, είναι μια ιδέα. Είναι ο καθένας από εμάς απέναντι στις προκλήσεις, τον αγώνα, ακόμη και τα ευτράπελα της εύρεσης ή της διατήρησης εργασίας. Σε μια κοινωνία στην οποία η αναζήτηση εργασίας απαιτεί υπομονή και επιμονή και η εξασφάλιση μιας θέσης είναι πια κατόρθωμα, το να μοιράζεται κανείς τις εμπειρίες ή τις σκέψεις του  (επώνυμα ή ανώνυμα, δεν έχει σημασία) σπάει το ταμπού του «διαίρει και βασίλευε» και του να μη μιλάμε γι’ αυτό, φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και τους κάνει να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι οι μοναδικοί που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα ή περίεργες καταστάσεις. Ουσιαστικά, το IforInterview είναι ένα εγχείρημα που προσπαθεί να προσεγγίσει το καυτό θέμα του «εργασιακού» ανοιχτά και με ένα βαθύ αίσθημα αλληλεγγύης, μέσα από τις αληθινές καταγραφές γεγονότων και σκέψεων και όχι μέσα από θεωρίες και εικασίες. Θέλουμε να ακουστούν επιτέλους όλα αυτά που συμβαίνουν εκεί έξω και όχι όσα προβάλλονται από στατιστικές και συμβουλευτικές εταιρίες εύρεσης εργασίας. Είναι πιο χρήσιμο να μας πει ο συνάνθρωπος τι τον ρώτησαν και πως διαχειρίστηκε ένα πρόσφατο interview, παρά να διαβάσουμε ακόμα ένα άρθρο με τις «10 πιο καυτές απαντήσεις για να πάρεις τη δουλειά». Μας λείπει η αλήθεια πια και όχι οι υποθέσεις.

Πώς γεννήθηκε αυτή η όμορφη παρέα; Ποιο είναι το δυναμικό της σελίδα σας και οι ρόλοι του;

Η ομάδα μας είναι και θα παραμείνει ανοιχτή προς όλους και χαιρόμαστε που κάθε φορά ένα νέο μέλος μας προσεγγίζει. Όλα τα μέλη του IforInterview (8 μέχρι στιγμής) συνδέονται με ένα κοινό χαρακτηριστικό: όλοι μας πιστεύουμε ακράδαντα στο όραμα και στην αξία του εγχειρήματος. Με περισσότερες λεπτομέρειες,  η ιδέα γεννήθηκε ως εξής:  ένα πρωινό η Αμάντα ξύπνησε τρομαγμένη από έναν εφιάλτη · ήταν λέει υποψήφια για συνέντευξη εργασίας και είχε απαντήσει σε κάθε ερώτηση που της απηύθυναν με καταστροφικό τρόπο. Αντί να πάρει τηλέφωνο κάποιον φίλο/η και να του μιλήσει γι αυτό - όπως κάνουμε άλλωστε οι περισσότεροι από εμάς πριν ή μετά από μία αληθινή συνέντευξη εργασίας- σκέφτηκε ότι ίσως ήρθε η ώρα όλες οι εργασιακές μας κουβέντες να γίνονται δημόσια, διαμέσου μίας φιλικής πλατφόρμας. Έτσι, με αυθορμητισμό και πάθος, μέχρι το μεσημέρι είχε ήδη στηθεί η βασική δομή του IforInterview και ξεκίνησε άμεσα η αναζήτηση συνεργατών και υποστηρικτών για το εγχείρημα αυτό. Μέσα σε μία μόλις μέρα, η Τίνα είχε ήδη εντυπωσιαστεί και αποφάσισε να βοηθήσει με την ιστοσελίδα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και με την σύνταξη και επιμέλεια των κειμένων.
Ακολούθησε ο Βασίλης, γεμάτος φρέσκιες ιδέες και την ευθύνη του GUI tester καθώς και ο Κώστας που επιφορτίστηκε τον σχεδιασμό της –προσεχώς!- νέας μας ιστοσελίδας. Ακολούθησε η Γεωργία, με το βαρύ μέλημα των δημοσίων σχέσεων και ο comic artist Μάνος που θα δημιουργεί σύντομα comic stories αποκλειστικά για το IforInterview (αυτό ήταν η αποκάλυψη μας για εσάς!). Η Σίλια έχει τα ηνία του social marketing και ο Βαγγέλης ανήκει στην συντακτική ομάδα, έχοντας παράλληλα συμβουλευτικό 
ρόλο σε  κάθε μας νέο άνοιγμα.

Ο κόσμος πως ανταποκρίνεται σε όλο αυτό το εγχείρημα;


Οι αναγνώστες μας είναι ενθουσιασμένοι αλλά και λίγο διστακτικοί προς το παρόν. Έχουμε μέχρι στιγμής λάβει πολλά θετικά και υποστηρικτικά σχόλια για την προσπάθεια μας αλλά όταν έρχεται η ώρα να διηγηθεί κάποιος την εμπειρία του, ακόμα και ανώνυμα, πολλές φορές δεν το πραγματοποιεί. Κατανοώντας τον δισταγμό και σεβόμενοι και τον παράγοντα του μη διαθέσιμου χρόνου του κάθε αναγνώστη,  προσπαθούμε να διευκολύνουμε τον κόσμο που θέλει να μιλήσει με τη σειρά μας, με κάθε  τρόπο,  γι αυτό και είμαστε θετικοί όχι μόνο σε γραπτές αφηγήσεις των γεγονότων αλλά και σε skype calls ή συνομιλίες μέσω chat.

Πείτε μου μια από τις πιο σκληρές ερωτήσεις που θεωρείτε ότι μπορεί να ακουστεί σε μια συνέντευξη.

Αυτό αφήνεται στη διακριτική «ικανότητα» και «θέληση» του εκάστοτε HR Μanager ή εργοδότη, το αν θα φέρει δηλαδή σε δύσκολη θέση ή όχι τον υποψήφιο εργαζόμενο. Είναι γεγονός πως βρίσκοντας δυνητικά αδύναμα σημεία – κι ας μην είναι καν μειονεκτήματα-  σε ένα βιογραφικό και ρωτώντας γι’ αυτά τον υποψήφιο μπορούν να προκαλέσουν ενοχές, το λεγόμενο «ψάρωμα». Αυτού του είδους οι ερωτήσεις θεωρούμε ότι είναι οι πιο σκληρές και δυστυχώς δεν υπάρχει pattern για αυτές αφού για τον κάθε υποψήφιο είναι διαφορετικές.
Και μια από τις πιο αστείες;

Το χιούμορ είναι σχετικά υποκειμενικό. Με την υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί στον εργασιακό χώρο, αστείες μπορούμε να θεωρήσουμε τις πιο ειρωνικές ή ασαφής ερωτήσεις. Τύπου «Πού βλέπετε τον εαυτό σας μετά από δέκα χρόνια», ή το πλέον κλασικό «Γιατί στείλατε το βιογραφικό σας, εφ’ όσον δεν έχετε εμπειρία» ενώ η αγγελία ζητούσε άτομο μέχρι 25 χρονών.

Έχει το
IforInterview κρυφό όπλο; Και αν ναι ποιο είναι αυτό;

Δυστυχώς, ατυχήσατε! Το I for Interview είναι ανοιχτό βιβλίο.

Πως θα χαρακτηρίζατε τον ελληνικό εργασιακό τομέα;


Αν ήταν παράδεισος, το IforInterview δε θα είχε λόγο ύπαρξης. Δυστυχώς όμως, απέχει πάρα πολύ από αυτό. Η οικονομική κρίση έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να γίνουν ακόμη πιο δύσκολες οι συνθήκες, σε ένα χώρο ο οποίος ούτως ή άλλως εδώ και χρόνια είχε παντρευτεί έννοιες όπως το «βύσμα» ή το «δόντι». Σε μία πιο λυρική απόδοση, το τοπίο έχει πλέον γίνει αφιλόξενο εώς και εχθρικό για όλους όσοι αναζητούν εργασία. Οι εργαζόμενοι είτε διατίθενται να εργαστούν σκληρά για «ψίχουλα» είτε ήδη έχουν συμβιβαστεί ότι ζουν για να εργάζονται.
 
Ποια είναι η αγαπημένη εξομολόγηση του IforInterview;


Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αγαπημένη εξομολόγηση και δύσκολα θα μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε κάποια. Κάθε εξομολόγηση ή διήγηση συμβάντος, είτε παράλογη, είτε τραγική, είτε αστεία ή με μία γεύση από όλα μαζί,  έχει το δικό της ηθικό δίδαγμα.

Πού θέλετε να φτάσει το IforInterview και τι μήνυμα να δίνει στον κόσμο;

Νούμερα και στατιστικά δεν μπορούμε να δώσουμε, γιατί δεν είναι αυτό το μέλημά μας. Ο σκοπός του IforInterview θα επιτευχθεί όταν μπορέσουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι να μιλήσουν άφοβα για τις εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια αναζήτησης εργασίας ή για όσα τους απασχολούν όσο εργάζονται, έχοντας πλέον κατανοήσει βαθιά ότι με αυτό τον τρόπο συγκεντρώνεται δύναμη στα χέρια των εργαζομένων, διαμοιράζεται πολύτιμη γνώση και μέσα από την διήγηση του ενός ο άλλος βρίσκει  πληροφορίες που μπορεί να  του χρειαστούν άμεσα.  Ιδανικός στόχος μας είναι να λειτουργήσουμε σαν ένα συγκεντρωτικό μέσο για όλα τα εργασιακά θέματα· από τις καθημερινές ανησυχίες μέχρι και τις πιο παράλογες υποθέσεις, από τα ευχάριστα μέχρι και τα στενάχωρα, έχουμε πεισμώσει και θέλουμε να τα καταγράψουμε όλα. Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι κανείς δεν είναι μόνος του και πως όλοι μαζί μπορούμε να στηρίξουμε, έστω και ψυχολογικά, ο ένας τον άλλο. Θέλουμε ότι αξιοσημείωτο συμβαίνει καθημερινά στην εργασία του κόσμου ή στον αγώνα τους για να βρουν μία θέση, να φτάνει εκούσια σε εμάς και εμείς με τη σειρά μας να το μοιράζουμε σε όλους.

Σχέδια και όνειρα για το μέλλον;

Λέμε να κάνουμε ένα βήμα τη φορά και όχι άλματα.  Παρόλα αυτά η ομάδα βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα δημιουργική και παραγωγική φάση,  έχει γεμίσει σημειωματάρια με νέες ιδέες και δράσεις. 


Φιλικά,
IforInterview team



Facebook Page: https://www.facebook.com/IforInterview/?fref=ts
Twitter Page: https://twitter.com/I_for_Interview

Page: http://iforinterview.wixsite.com/iforinterview

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου