Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Books: Flâneur του Στέφανου Τσιτσόπουλου | Κάλλια Βαβουλιώτη


Photo: Marketos Damigos 
Το "Flaneur" του Στέφανου Τσιτσόπουλου που κλείνει το μάτι στον Charles Baudelaire, καθότι εκείνος χρησιμοποίησε την γαλλική αυτή λέξη , για να περιγράψει κάποιον που περιδιαβαίνει , περπατά την πόλη του και την βιώνει, φτιάχνει ένα μωσαϊκό της Θεσσαλονίκης για αρχάριους ,μιλάει για τους δρόμους , τις περιοχές μέχρι και το τοπικό ποδόσφαιρο, ταξιδεύει σε Αθήνα, Βερολίνο,Βρυξέλλες - αλλά και μουσικά μέσω του Αγγελάκα, των Last Drive και των Ξύλινων Σπαθιών εμποτίζοντας το βιβλίο με την underground κουλτούρα - εμμένοντας ωστόσο εμμονικά στην πόλη-βάση του .

40 κείμενα ανταποκρίσεις από την πόλη - με συνοδοιπόρο τον  φωτογράφο Πέτρο Νικόλτσο που αποτυπώνει μέσω του φωτογραφικού φακού του,το urban στοιχείο, τον ερωτισμό , τα abstract σκηνικά, την παραλία (στο εξώφυλλο) και πολλές ακόμα χιλιοσκορπισμένες εικόνες από την συμπρωτεύουσα.

Βιβλίο ευχάριστο και ευανάγνωστο, το οποίο δίνει σε όσους δεν έχουν αντιληφθεί και ούτε έχουν ανακαλύψει  την ιδιαιτερότητα της Θεσσαλονίκης, κάποια ήδη γνωστά στοιχεία για την πόλη όσο και κάποιες ιστορίες , μύθους και μυστικά - σαν τον θρύλο της συναυλίας των Clash  live on the boat που αρκετοί ενδέχεται να μην γνωρίζουν. Πολιτισμός, πολιτική, συναισθηματισμός και ανθρωπιά τα στοιχεία που συνθέτουν την ματιά του Τσιτσόπουλου για την πόλη, που τόσο αγαπάει και συγχρόνως ανακαλύπτει ξανά μέσω των ιστοριών του.

Ο συγγραφέας, αναβιώνει την περιπέτεια στην πόλη του και παίρνει και εσένα από το χέρι για να σου μάθει τα πάντα. Σε ξεναγεί  , μοιράζεται μαζί σου τα συναισθήματά του , ιστορίες άλλων αλλά και προσωπικές ιστορίες, roadtrips μουσικά ακούσματα και δεν σταματάει να σου μαθαίνει.

Η πένα του εισπνέει από την πόλη , στην οποία ο νόστος και η επιστροφή μετά από κάθε ταξίδι μακριά της, την κάνει όλο και πιο αγαπητή στον συγγραφέα. Κάθε στιγμή, εικόνα, που απαθανατίζει ως περιπατητής γίνεται λέξεις.

Ολοκληρώνοντας,είτε το θέλεις είτε όχι θα σε παρασύρει στην δίνη του να θες να ζήσεις τα πάντα στην Θεσσαλονίκη , του να θες να μάθεις τα πάντα γι'αυτήν και να περπατήσεις κάθε δρόμο και στενάκι της.

Άλλωστε μόνο περπατώντας διαπιστώνει κανείς αν έχει "μυστική ζωή μες το κεφάλι του".


Το βιβλίο "Flaneur" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιανός.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου