Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Συνέντευξη με την Σοφία Ζαρκαλή, για το νέο της βιβλίο "Όνειρο"...


Τι σχέση μπορεί να έχει μια γάτα με τον μεταφυσικό κόσμο; Ένα όνειρο, ένας ένοικος και μια αυτοκτονία; Μια εξερεύνηση στον χωροχρόνο μέσα από τα σκιστά μάτια μιας εφτάψυχης γάτας. Το «Όνειρο» αποτελεί την πρώτη δημοσιευμένη δουλειά της Σοφίας Ζαρκάλη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην εκδήλωση Όψεις του Φανταστικού 2016, οι οποίες διοργανώνονται για ακόμα μία χρονιά από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, το ερχόμενο Σάββατο 14 Μαΐου, από τις 13.00 το μεσημέρι, στην Αθηναίων Πολιτεία (Ακάμαντος 1 και Απ. Παύλου 33, Θησείο). Στο χώρο της εκδήλωσης θα μπορείτε να συνομιλήσετε με τη συγγραφέα καθώς και να προμηθευτείτε το βιβλίο.  Η συγγραφέας σήμερα βρίσκεται στην παρέα του Pause… αν θες να μάθεις για τον Πάρη τότε είσαι στο σωστό σημείο.

1. Το όμορφο ταξίδι στο παιχνίδι των γραμμάτων και δη των βιβλίων πως ξεκίνησε;

Το δικό μου ταξίδι στον όμορφο κόσμο των γραμμάτων ξεκίνησε από την εποχή της εφηβείας μου. Τότε που άρχισα να καταλαβαίνω τον εαυτό μου. Σημείωνα τις σκέψεις μου παντού, ακόμα και στις χαρτοπετσέτες, και όταν μου δινόταν η ευκαιρία έγραφα ποιήματα και στιχάκια. Αργότερα άρχισα να ασχολούμαι επαγγελματικά με τους στίχους. Όμως η ανάγκη που είχα για περισσότερη δημιουργία και ο άσβεστος πόθος μου να πω κάποια πράγματα που θεωρούσα ότι έπρεπε να ειπωθούν με οδήγησαν στην πρώτη μου συγγραφική δουλειά.

2. Επιρροές και εμπνεύσεις, που σε οδήγησαν στο «όνειρο»;

Από μικρή ηλικία με έλκυε το μεταφυσικό, το μυστήριο της εξέλιξης, της ζωής και του θανάτου. Υπάρχει μέσα στη φύση μας η ανάγκη έκφρασης και όποιος μπορεί να την πλησιάσει λαχταρά να παραδοθεί σε εκείνη. Όμως επειδή σε όλα πάντα υπάρχει μια αρχή έτσι και η αρχή με το ''Όνειρο'' έγινε γιατί με σαγήνεψε η ιδέα να γεφυρώσω το θείο με το γήινο μέσα από ένα απλό μυθιστόρημα, θέλοντας να αποτυπώσω με την πένα μου την μαγική αλλά και συγχρόνως αναφορική πορεία των ψυχών.
3. «Το όνειρο» είναι το πρώτο σου μυθιστόρημα… Πώς ένιωσες όταν το είδες τυπωμένο;

Όταν πρωτοείδα το ''Όνειρο" τυπωμένο ένιωσα ένα ρίγος ευτυχίας, μια πρωτόγνωρη συγκίνηση που διέφερε από τα μέχρι τώρα συναισθήματά μου. Τολμώ να πω ότι είχα την ίδια αίσθηση που ένιωσα όταν κράτησα για πρώτη φορά την κόρη μου στα χέρια. Ευτυχία, πληρότητα και ολοκλήρωση. Γιατί και το ''Όνειρο" είναι παιδί μου που με βοήθησε να κατακτήσω την γνώση της ζωής.

4. «Ένα πνεύμα που περιφέρεται παγιδευμένο στην τέταρτη διάσταση, ο Πάρης, μια γάτα, ένα διαμέρισμα, μια πόρνη έτοιμη για όλα…», πώς συνδέονται;

Θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό που προτάσσει το σαρκίο, το πνεύμα και την ψυχή. Μέσα σε αυτό το μυθιστόρημα ανταμώνω μια ιδιόμορφη πολλαπλότητα προσώπων με εκρηκτικούς ανθρώπινους χαρακτήρες ποικιλόμορφων συναισθημάτων.Ο Γιάννης, το πνεύμα, εκφράζει την ανασφάλεια της ύπαρξής του σ΄ ένα συλλογικό περιβάλλον, όπου τίποτα δεν είναι σταθερό. Ο Πάρης, που είναι πανομοιότυπο του Γιάννη με ελάχιστες εξαιρέσεις, εκφράζει την εκ πεποιθήσεως επιπολαιότητα και ανευθυνότητα, γιατί ποτέ δεν απέκτησε την οποιαδήποτε εγγύηση για ένα στοιχειώδες ψυχικό ευ ζην. Η πόρνη εκφράζει την κατά εξακολούθηση ραδιουργία που εκπίπτει από τα άσχημα παιδικά της βιώματα και τα οποία ουδέποτε θέλησε να απαλείψει, αντιθέτως τα άφησε να θεριεύουν και στο τέλος να την καταστρέψουν Όσο αφορά το διαμέρισμα, ήταν ο χώρος που συγκεντρώθηκαν όλα τα αρνητικά συναισθήματα των δυο ενοίκων που ζητούσαν διέξοδο. Εκεί παρουσιάζεται η γάτα που είναι ο κρίκος και ο σύνδεσμος του πνευματικού κόσμου που στάλθηκε για να απεγκλωβίσει τις δυο ψυχές.


5. Ως ιδιοκτήτρια γάτας, θα ήθελα να ακούσω δυο παραπάνω λόγια για τον Πάρη…

Ο Πάρης ήταν ένας άνθρωπος που είχε πλήρη έλλειψη υπευθυνότητας και στοιχειώδους λογικής και ήταν εθισμένος στην καλοπέραση και στην τεμπελιά. Μεγάλη σημασία έπαιξε το γεγονός ότι οι γονείς του τού παρείχαν όλες τις ανέσεις χωρίς όρια, οπότε εκείνος ασχολούνταν αποκλειστικά με το πώς να περάσει καλύτερα εις βάρος των άλλων. Όταν η γάτα, το ''Όνειρο δηλαδή, εμφανίστηκε στην ήδη κατεστραμμένη ζωή του, ξύπνησε μέσα του το συναίσθημα της αγάπης και τον έκανε να αντιληφθεί τι σημαίνει συμπόνια και στοργή και ότι ένα πλάσμα χρειάζεται την απόλυτη υποστήριξή του για να επιβιώσει. Μεγάλο μάθημα για εκείνον που μέχρι τώρα κοίταζε μόνο τον εαυτό του.

6. …και για την «αυτοκτονία». Κάθε μέρα βλέπουμε δεκάδες ανθρώπους να παραιτούνται. Αναφέρεις την τέταρτη διάσταση. Θα ήθελες να μας πεις δυο λόγια για αυτό;

Τώρα αγγίξατε ένα θέμα που απαιτεί μεγάλη συζήτηση, την αυτοκτονία, και φυσικά δεν είμαι αρμόδια να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Όμως θα εκφέρω την ταπεινή μου γνώμη. Όταν ένας άνθρωπος βλέπει ότι τίποτα δεν πάει καλά στην ζωή του γίνεται αυτόχειρας. Αυτή τη στιγμή, το γεγονός ότι οι αυτοκτονίες είναι σε έξαρση δεν παίζει ρόλο μόνο η ασφυκτική ζωή που ζούμε, αλλά και στο ότι δίνεται έμφαση και παίρνει δημοσιότητα η αυταπάρνηση της ζωής. Έτσι έλκονται όλο και περισσότεροι να κάνουν αυτό το απονενοημένο διάβημα ως μοναδική τους λύση. Όσο αφορά την Τέταρτη Διάσταση, εκεί οι ψυχές βιώνουν μιαν άλλη κατάσταση από αυτήν που είχαν συνηθίσει στην Τρίτη Διάσταση που ζούσαν, και στην οποία προσπαθούσαν να ισορροπήσουν μεταξύ ύλης και διάνοιας. Ενώ στην Τέταρτη Διάσταση οι ψυχές αντιλαμβάνονται την δομή της που βασίζεται στο γεγονός ότι το χθες δεν μεταφέρεται στο αύριο και το αιώνιο παρόν είναι το μόνο που υπάρχει.

7. Πιστεύεις ότι μας στοιχειώνουν «φαντάσματα»; (του παρελθόντος πχ)

Έχουν κατά καιρούς υπάρξει πολλές θεωρίες σχετικά με το στοίχειωμα των φαντασμάτων. Στην πραγματικότητα είναι άυλες οντότητες που αποτελούν ψυχές νεκρών. Οι ψυχές των ατόμων που πέθαναν ήρεμα αποχωρίζονται από το σώμα και προχωρούν σε ένα άλλο επίπεδο. Το πνεύμα όμως αυτών που πέθαναν βίαια δεν μπορεί να προχωρήσει και μένει προσκολλημένο στον υλικό κόσμο. Αλλά υπάρχουν και τα δικά μας φαντάσματα που δεν έχουν να κάνουν με τις οντότητες, αφού έτσι κι αλλιώς εκείνες έχουν πάρει τον δρόμο τους. Και σε αυτά πρέπει να δώσουμε έμφαση. Στα στοιχειωμένα φαντάσματα της ψυχής μας που αν δεν τους δώσουμε την πρέπουσα σημασία, θα γίνουν οι πιο τρομακτικοί σύντροφοί μας.

8. Η συνεργασία με τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές» πώς ξεκίνησε; Μίλησε μας για αυτό.

Οι Συμπαντικές Διαδρομές είναι ένας εκδοτικός οίκος που αγκαλιάζει τους νέους συγγραφείς και δη εκείνους που ασχολούνται με την φανταστική λογοτεχνία. Οι Συμπαντικές Διαδρομές ήρθαν τυχαία στη ζωή μου, μέσα από την σελίδα τους στο διαδίκτυο. Η αμεσότητά τους, η κατανόηση και η αγάπη που δείχνουν προς τους νέους συγγραφείς με έκαναν να αρχίσω αμέσως συνεργασία μαζί τους. Από την αρχή του ξεκινήματος μου και μέχρι αυτήν τη στιγμή, είναι δίπλα μου προωθώντας και προβάλλοντας το βιβλίο μου. Γι΄ αυτό θα ήθελα να τους ευχαριστήσω δημόσια που δίνουν σε κάθε νέο συγγραφέα την πρέπουσα προσοχή.

9. Ο κόσμος του φανταστικού στην Ελλάδα; 

Την λογοτεχνία του φανταστικού πολλοί την κατατάσσουν στον τομέα της παραλογοτεχνίας, και όχι από θέμα κριτικής αλλά από άγνοια. Παίζει ρόλο βέβαια και το πιεστικό καθημερινό πρόγραμμα που περιορίζει τις δυνατότητες του μυαλού να ταξιδεύει και το αιχμαλωτίζει στη ρουτίνα. Όμως τώρα τελευταία αρχίζει το αναγνωστικό κοινό να ενδιαφέρεται γι΄ αυτόν τον φανταστικό κόσμο και όλο περισσότερο προσέρχονται και επιθυμούν να το γνωρίσουν καλύτερα. Προτείνω στους αναγνώστες να επισκεφθούν την επικράτεια του φανταστικού βιβλίου προκειμένου να χρησιμοποιήσουν ποικιλοτρόπως τις δυνατότητες τού να προωθήσουν την ικανότητα του μυαλού, να φαντάζεται χωρίς όρια.

10. Τι νομίζεις ότι λείπει από τα βιβλία σήμερα;

Δεν θεωρώ ότι λείπει κάτι από τα βιβλία σήμερα. Υπάρχουν αξιόλογοι συγγραφείς εφάμιλλοι με τους προκατόχους τους. Άνθρωποι που ξετυλίγουν την καρδιά τους, απογυμνώνονται ψυχικά, μοιράζονται τις σκέψεις τους, και τα κείμενά τους, και σε ταξιδεύουν σε κόσμους είτε φανταστικούς είτε ρεαλιστικούς. Άτομα που εγώ προσωπικά τους αποκαλώ εργάτες του λόγου. Η κάθε εποχή, ανάλογα με τα ερεθίσματα που βιώνουμε, έχει να προσφέρει πολλά οφέλη στην διανοητική και ψυχική υγεία. Σε εμάς μένει να διαβούμε τον υπέροχο κόσμο της λογοτεχνίας, να τον αγαπήσουμε και να του δώσουμε μια περίοπτη θέση στη ζωή μας.

11. Συγγραφικά που σε βρίσκουμε τώρα;

Έχω ήδη ολοκληρώσει το δεύτερο βιβλίο μου που ανήκει στην κατηγορία του μεταφυσικού, και ετοιμάζομαι να το παραδώσω στις υπέροχες εκδόσεις των Συμπαντικών Διαδρόμων. Και τώρα βρίσκομαι στην συγγραφή του τρίτου μου βιβλίου.

12. Σ’ ευχαριστούμε για το χρόνο σου. Κλείνοντας θα ήθελες να δώσεις κάποια συμβουλή προς τους αναγνώστες;

Εγώ ευχαριστώ που μου δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσω τις απόψεις μου και να μιλήσω για το ''Όνειρό'' μου. Αυτό που θέλω να πω στους αναγνώστες είναι, όχι συμβουλή αλλά παράκληση, οποιοδήποτε βιβλίο θελήσουν να διαβάσουν να το πάρουν στα χέρια τους με αγάπη, γιατί ο δημιουργός του μοιράζεται μαζί τους κομμάτια από την ίδια την ψυχή του και απογυμνώνεται στα μάτια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου