Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Σαν Σήμερα γεννιέται η Εντίθ Πιάφ


Σαν σήμερα 19 Δεκεμβρίου γεννήθηκε η σπουδαία Γαλλίδα ερμηνεύτρια Εντίθ Πιάφ. 

Το "σπουργιτάκι" όπως την αποκάλεσε ο πρώτος άνθρωπος που την εμπιστεύτηκε γεννήθηκε κάτω από μια λάμπα υγραερίου περνώντας μια πολυτάραχη ζωή - η οποία επιβεβαιώνει σχεδόν μεταφυσικά ότι κάποια πλάσματα δεν είναι από εδώ.

Η Εντίθ γεννήθηκε από πατέρα ακροβάτη και μητέρα λυρική τραγουδίστρια. Σε πολλή μικρή ηλικία τυφλώθηκε- όμως θεραπεύτηκε ενώ αναγκάστηκε να ζήσει με τι δύο γιαγιάδες της καθώς η μητέρα της την εγκατέλειψε.

Σημαδιακή υπήρξε η γνωριμία της με τον Μαρσέλ Ντυπόν με τον οποίο απέκτησε ένα μικρό κοριτσάκι το οποίο πέθανε αλλά και με τον Λουι Λεπλέ που μαγεύτηκε από τη φωνή της και της έδωσε την ευκαιρία να τραγουδάει στο καμπαρέ του.

Περνάει μια ζωή γεμάτη αναταραχές, ζωή με αγκαθια και ροδοπέταλα, ή όπως έγραψε η ίδια "Ζωή σαν τριαντάφυλλο". Στα 23 της έχει ήδη ξεχωρίσει , ο μέντοράς της Λεπλέ δολοφονείται και εκείνη φεύγει στην επαρχία. 

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και τη γερμανική κατοχή, δίνει συναυλίες για αιχμαλώτους πολέμου. Εισάγει πλαστές άδειες εργασίας στα κέντρα κράτησης αιχμαλώτων και βοηθάει πολλούς Γάλλους φαντάρους να δραπετεύσουν. 

Ερωτεύεται τον Υβ Μοντάν και έπειτα τον μποξέρ Μερσελ Σερντάν. Ο μποξέρ πεθαίνει και εκείνη εθίζεται στη μορφίνη. Η Εντίθ έχει αρχίσει να βιώνει μια θύελλα. 

Συνεχίζει να αγαπιέται παγκοσμίως, τραγουδά στην Αμερική, ακολούθησαν κι άλλες σχέσεις, η Εντίθ άρχισε να καταπεφτει λόγω του εθισμού της. 

Από το "Milord" μέχρι το "Je ne regrette rien" υπήρξε ένας άνθρωπος που μέσα στην τραγικότητα της ζωής του βρήκε φως, μέσα στην απόρριψη που βίωσε στην παιδική της ηλικίας αναζητούσε επίμονα την ανθρώπινη σύνδεση , μα σίγουρα δεν μετάνιωνε για τίποτα απ' όσα είχε ζήσει και είχε κάνει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου