Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου | Όσα μας έμαθε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν μέσα απ'τη ζωή του

Γεννήθηκε σαν σήμερα, αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς παραμυθιών και παιδικών βιβλίων και με αφορμή τη γέννηση του, καθιερώθηκε και η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν υπήρξε παιδί μίας φτωχής οικογένειας, όπου ο πατέρας του δούλευε ως τσαγκάρης για να τους ζήσει.  Ο πατέρας του πέθανε πολύ νωρίς με αποτέλεσμα ο Χανς να μείνει ορφανός πολύ μικρός.

Ο Χανς ήταν ένα περίεργο παιδί με εξαιρετική φαντασία. Πολλές φορές τον έβλεπαν να περπατά στο δρόμο σαν ονειροπαρμένο και το μυαλό του δεν το είχε πουθενά αλλού, παρά μόνο στα ποιήματα και στο διάβασμα. Όταν τελείωσε το σχολείο, προσπάθησε να μάθει την τέχνη του πατέρα του, να εργαστεί σε ραφτάδικο αλλά δεν τα κατάφερε.

Έτσι στράφηκε στο Θέατρο δίνοντας εξετάσεις στην Βασιλική Σχολή Θεάτρου της Κοπεγχάγης όπου δεν τον δέχτηκαν λόγω κακής εμφάνισης - και έτσι στράφηκε στη μουσική καθότι καλλίφωνος. Μία αρρώστια όμως του στοίχισε την φωνή του . Έτσι του έμεινε το μοναδικό ταλέντο στην ποίηση.

Οι στίχοι του άρεσαν και βρήκε έναν προστάτη, τον Κέλλαν, που τον έστειλε στο πανεπιστήμιο, όπου κέρδισε μια βασιλική επιχορήγηση. Το 1827 δημοσίευσε ποιήματά του και έπειτα εξέδωσε μια σειρά έργων που του εξασφάλισαν την παγκόσμια δόξα.

Αφού εξέδωσε αρκετά βιβλία, άρχισε τα ταξίδια του. Γύρισε τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία και ταξίδεψε στην Ανατολή. Απόκτησε μεγάλη δόξα και η μεγαλύτερη ευτυχία του ήταν η υποδοχή που του έκανε η ιδιαίτερη πατρίδα του, το Όντενσε, που τον κάλεσε στα 1867. Πέθανε στις 4 Αυγούστου 1875 στην Κοπεγχάγη.


Με δικά του λόγια :

  • Το να ζεις μόνο δεν είναι αρκετό, είπε η πεταλούδα. Πρέπει να έχεις λιακάδα, ελευθερία και ένα μικρό λουλούδι.
  • Η ζωή είναι μια ωραία μελωδία. Μόνο οι στίχοι είναι λίγο μπερδεμένοι.
  • Η ζωή κάθε ανθρώπου είναι ένα παραμύθι γραμμένο από το χέρι του Θεού.
  • Οτιδήποτε βλέπεις μπορεί να γίνει ένα παραμύθι και μπορείς να βγάλεις μια ιστορία από οτιδήποτε αγγίξεις.
  • Να είσαι χρήσιμος στον κόσμο είναι ο μόνος τρόπος να είσαι ευτυχισμένος.
  • Τα παραμύθια γράφονται για να κοιμούνται τα παιδιά αλλά και για να ξυπνάνε οι ενήλικες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου