Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

24 Ιανουαρίου : Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης | Σοφία Σοφιανίδου

 Όλοι γνωρίζουμε πως η εκπαίδευση είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, οφείλει να είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να είναι ευθύνη του κάθε κράτους να παρέχεται δωρεάν στους κατοίκους του. Βέβαια αυτό δε φτάνει να το λέμε μόνο αλλά οι πράξεις είναι που θα το κάνουν πραγματικότητα έτσι ώστε όλοι να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, χρώματος, θρησκείας και οικονομικής κατάστασης. Χωρίς αυτή δε θα πετύχουμε ποτέ την ισότητα των δύο φύλων, δε θα σπάσουμε ποτέ τον κύκλο της φτώχειας και δε θα έχουν όλοι τη δυνατότητα να εξελιχθούν σαν προσωπικότητες μαζί με τα κράτη τα οποία ανήκουν.


Παρ’ όλα αυτά ακόμα και σήμερα περίπου 260 εκατομμύρια παιδιά και νέοι παγκοσμίως εξακολουθούν να μην πηγαίνουν σχολείο, 620 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι δεν μπορούν να διαβάσουν και να κάνουν βασικά μαθηματικά, λιγότερο από το 40% των κοριτσιών στην υποσαχάρια Αφρική καταφέρνουν να τελειώσουν το γυμνάσιο και περίπου τέσσερα εκατομμύρια παιδιά και νέοι πρόσφυγες είναι εκτός σχολείου. Το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση παραβιάζεται και αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 24η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης με σκοπό την παγκόσμια ειρήνη και την ανάπτυξη των εθνών και φέτος είναι η τρίτη χρονιά που θα εορταστεί παγκοσμίως. Προσπαθώντας να τονίσουν πόσο σημαντική είναι και πόσο επηρεάζει την ανάπτυξη των χωρών προσπαθεί μέσα από αυτόν τον εορτασμό να δώσει στην εκπαίδευση τη σημασία που της αναλογεί. Το θέμα του φετινού αυτού εορτασμού είναι η Ανάκαμψη και η Αναζωογόνηση της γενιάς του Covid-19. Όλους μας έχει επηρεάσει αυτή η πανδημία αλλά στην εκπαίδευση έχει λειτουργήσει σαν τροχοπέδη αφού ακόμη και σε χώρες που παρέχεται δωρεάν ο εγκλεισμός των παιδιών στο σπίτι έχει επηρεάσει -εκτός από τις γνωστικές τους δυνατότητες- και τις κοινωνικές τους επαφές.

Η παγκόσμια εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης έχει προγραμματιστεί σε τρία στάδια: την εκμάθηση των ηρώων, τις καινοτομίες και τη χρηματοδότηση αυτής. Οργανώνεται σε συνεργασία με το Γραφείο της UNESCO στη Νέα Υόρκη, το UNHQ, την Παγκόσμια Σύμπραξη για την Εκπαίδευση και το Κέντρο Διεπιστημονικών Σπουδών (CRI), αφού θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή εταίρων από τον Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό Συνασπισμό. Αποτυπώνοντας το πνεύμα της Διεθνούς Ημέρας Εκπαίδευσης, η CRI και η UNESCO έχουν ηγηθεί ενός Φεστιβάλ Εκμάθησης του Πλανήτη για να γιορταστεί η μάθηση σε όλο της το φάσμα και να κάνει γνωστές καινοτομίες που εκπληρώνουν τις δυνατότητες κάθε μαθητή, ανεξάρτητα από τις καταστάσεις τις οποίες βιώνει. Το CRI θα ανακηρύξει επίσης τους νικητές ενός διαγωνισμού έκθεσης για τον Μικρό Πρίγκηπα.

Αυτή η τρίτη Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης λαμβάνει χώρα μέσα στην πανδημία COVID-19 που οδήγησε σε μια παγκόσμια μαθησιακή διαταραχή άνευ προηγουμένου κλίμακας και σοβαρότητας. Το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και τη διακοπή πολλών προγραμμάτων αλφαβητισμού και διά βίου μάθησης σε 1,6 δισεκατομμύρια φοιτητές σε πάνω από 190 χώρες.

Όλες οι κυβερνήσεις κινήθηκαν γρήγορα για να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά τουλάχιστον το ένα τρίτο των μαθητών του κόσμου δεν ήταν σε θέση να έχουν πρόσβαση στη μάθηση, ενώ εκτιμάται ότι όσοι βρίσκονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έχουν σχεδόν τέσσερις μήνες σχολικής εκπαίδευσης σε σύγκριση με τις έξι εβδομάδες σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Και, δυστυχώς, η αναταραχή εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό «μαζί μας». Η πανδημία έχει ενισχύσει τις κοινωνικές, οικονομικές και ψηφιακές ανισότητες, θέτοντας μια γενιά σε κίνδυνο καταστροφής, όπως προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην ανακοίνωσή του για την εκπαίδευση και τον COVID-19.

Από την άλλη αυτή η πανδημία έδωσε την ευκαιρία σε πολλές χώρες να ξεκολλήσουν από τη λάσπη της χαρτούρας, να αναπτύξουν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες τους μαζί με την ηλεκτρονική μάθηση και να μπορέσουν να ξεκολλήσουν από τη μανία της αποκλειστικής μάθησης διά ζώσης.

Ας ελπίσουμε όλοι ότι κάτι καλό θα βγει τελικά από την πανδημία και ας αρχίσουμε όλοι να παλεύουμε παρέα για το δικαίωμα της μάθησης σε όλες τις χώρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου