Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Kurt Cobain - Courtney Love: Μια θυελλώδης σχέση μεταξύ δυο επαναστατών rockstars

Γράφει η Comrastro


Η σχέση Kurt Cobain και Courtney Love ενέχει κάτι το συγκινητικό. Επρόκειτο για ένα ζευγάρι δυο πολύπλοκων ανθρώπων, μια έντονη σμίξη δυο επαναστατών μουσικών. Πώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί αυτή η σχέση αστρολογικά;



 Kurt Cobain, ο Ιχθύς με τις ανοιχτές πληγές

Για να ερευνήσουμε τη σχέση του ζευγαριού πρώτα θα πρέπει να δούμε τους αστρολογικούς χάρτες τους ξεχωριστά. Ο Cobain ήταν Ιχθύς με ωροσκόπο Παρθένο και Σελήνη στον Καρκίνο. Ως Ιχθύς με πολύ ισχυρό Ποσειδώνα στο χάρτη του νοιαζόταν πολύ για τα άτομα που η κοινωνία θεωρούσε outsiders, ταυτιζόταν μαζί τους και ήθελε να τα υπερασπίζεται με κάθε τρόπο. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει το ότι τασσόταν υπέρ της LGBT+ κοινότητας με δημόσιες δηλώσεις τύπου «everyone is gay», με το να αποτρέπει ρατσιστές και ομοφοβικούς από το να έρχονται στις συναυλίες του και να αγοράζουν τους δίσκους του, ότι έκανε πολλές δημόσιες εμφανίσεις φορώντας φουστάνια και αψηφώντας τα έμφυλα στερεότυπα. Με ωροσκόπο Παρθένο έδινε την εντύπωση ότι επρόκειτο για ένα άτομο που είχε σκεφτεί και την πιο μικρή λεπτομέρεια για να φροντίσει τους άλλους. Η Σελήνη του στον Καρκίνο υπογραμμίζει τη μεγάλη ευαισθησία του και την τάση του να επενδύει συναισθηματικά στις σχέσεις του.

Η έμφαση του στις σχέσεις φαίνεται από την πολυαστρία του στον 7ο οίκο, τον οίκο των σχέσεων. Σε αυτόν τον οίκο είχε Αφροδίτη, Κρόνο, Λίλιθ και Χείρων. Η Αφροδίτη του στον 7ο οίκο υπογραμμίζει το πόσο δοτικός ήταν σε αυτές τις σχέσεις και το πόσο ανάγκη είχε να υπάρχει αρμονία σε αυτές. Ωστόσο, τις αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά. Ο Κρόνος του στον ίδιο οίκο δείχνει ότι συχνά επέμενε σε μια ερωτική σχέση γιατί τη θεωρούσε κάτι σοβαρό που θα τον ωρίμαζε. Η Λίλιθ του μας κάνει να καταλάβουμε ότι, παρά την ανάγκη του για σταθερότητα, είχε ασταθείς σχέσεις. Τέλος, ο Χείρων του σε αυτόν τον οίκο υποδεικνύει ότι θεωρούσε πως οι σχέσεις του θα τον θεράπευαν μα δεν έπαυαν να τον πληγώνουν.

Το ρόλο του Χείρωνα του τον βλέπουμε πιο έντονα στους στίχους του «Heart Shaped Box». Επαναλαμβάνει «I’ve got a new complaint»ειρωνευόμενος την εικόνα του «παραπονιάρη» που του είχαν χρεώσει τα ΜΜΕ, όμως αυτός ο στίχος θα μπορούσε να ταυτιστεί με το ότι ο Χείρων του βρισκόταν στον Ιχθύ. Λόγω της αστρολογικής αυτής θέσης θεωρούσε τον κόσμο ως ένα μέρος που οι πιο αδύναμοι υποφέρουν και για το λόγο αυτό παραπονιούνται. Ωστόσο, εκείνος γνώριζε ότι δεν ήταν ο μόνος που έβλεπε τον κόσμο ως μια συλλογή από ανοιχτές πληγές. Όταν τραγουδάει «she eyes like a Pisces» αναφέρεται σε ένα άτομο που βλέπει τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο με εκείνον. Αυτό δεν είναι άλλο από την Courtney Love. Και εκείνη έχει τον Χείρων της στον Ιχθύ. Καταλάβαινε ακριβώς το τραύμα του και αυτό τους ένωνε.



  Courtney Love, η Καρκίνος που φοβόταν τον αποχωρισμό


Η Courtney Love είναι Καρκίνος με ωροσκόπο Ζυγό και Σελήνη στον Καρκίνο. Ως Καρκίνος ενδιαφέρεται πολύ για την αίσθηση ασφάλειας που θα της δώσει μια σχέση. Λόγω του ωροσκόπου της, του Ζυγού, θέλει να συνυπάρχει αρμονικά με τους άλλους, να δίνει και να λαμβάνει ίσα. Η Σελήνη της στον Καρκίνο φανερώνει ότι εκείνη και ο Cobain αντιλαμβάνονταν μια σχέση ως μια ένωση όπου ενυπάρχουν τρυφερότητα και ενσυναίσθηση.

Το τραγούδι της με τους Hole, Doll Parts, είναι μια πολύ καλή αντανάκλαση των ανασφαλειών της στις σχέσεις. Ο στίχος «They really want you, they really do but I do too» αντικατοπτρίζει τη δυσκολία της να απολαύσει τη σχέση της με τον Cobain. Αναφέρεται στις γκρούπις του ως ανταγωνίστριες της, ως άτομα που πραγματικά να απολαύσουν μια σχέση μαζί του μα η επιθυμία τους αποτελεί εμπόδιο για την πραγματοποίηση της δικής της. Η δυσκολία της αυτή να απολαύσει και να αφεθεί σε μια σχέση φαίνεται στον ανάδρομο Κρόνο της στον 5ο οίκο, τον οίκο του σεξ. Πιστεύει ότι πάντα θα βρίσκει εμπόδια στο ταξίδι της να έχει μια ερωτική σχέση που την ικανοποιεί. Άλλος ένας στίχος που αξίζει να δώσουμε προσοχή είναι το «someday you will ache like I ache». Η Love ταυτίζει το χτυποκάρδι με τον πόνο, τον έρωτα με το άγχος αποχωρισμού. Ο Χείρων της στον Ιχθύ είναι ανάδρομος και συνοδεύεται από την αγωνία της μήπως χάσει τον άνθρωπο που αγαπάει και τραυματιστεί περαιτέρω. Ο αστεροειδής αυτός βρίσκεται στον 5ο οίκο στο χάρτη της και την κάνει να αναζητάει την τέλεια σχέση με ένα άτομο που ενστερνίζεται τις αντιλήψεις της αυτές, να σέβεται τα τραύματά της που οδήγησαν σε αυτή τη σχέση. Και αυτός ήταν ο Cobain.


 Κοινά τραύματα, πολλές αστάθειες

Στις ανθρώπινες σχέσεις οι κοινές πληγές μπορούν είτε να αναδείξουν είτε να διαλύσουν τη σχέση. Η συναστρία του ζευγαριού δείχνει ότι το γεγονός ότι αντιλαμβάνονταν ο ένας τα τραύματα του άλλου αποτέλεσε αιτία για τις αστάθειες στη σχέση τους.

Ο Χείρων της Courtney Love βρίσκεται σε σύνοδο με αυτή του Cobain. Είχαν μια κοινή προσέγγιση του τι σημαίνει ασφάλεια και τι ανασφάλεια. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να φανεί χρήσιμος για την κατανόηση του ενός από του άλλου μα μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις γιατί ο ένας βλέπει στον άλλον όλα όσα αποφεύγει να δει στον εαυτό του. Ακόμα, ο Χείρων της τραγουδίστριας κάνει αντίθεση με τον Ουρανό και τον Πλούτωνα του Cobain. Η πρώτη αντίθεση στη συναστρία τους φανερώνει ότι είχαν κοινό άγχος επειδή και οι δυο ένιωθαν κοινωνικά outsiders και μερικές φορές κρατούσαν μυστικά ο ένας από τον άλλον από φόβο ότι δε θα υπάρξει αμοιβαία κατανόηση. Η δε αντίθεση με τον Πλούτωνα δείχνει μια ενδιαφέρουσα δυναμική - ακριβώς λόγω των κοινών πληγών ο ένας βρισκόταν σε θέση να δώσει συμβουλές στον άλλον. Ωστόσο, αυτό δημιουργούσε προβλήματα στο ζευγάρι καθώς το άτομο που δεχόταν τις συμβουλές έβλεπε ως ισχυρότερο το άτομο που τις έδινε. Ο φόβος ότι κάποιος από τους δυο θα μπορούσε να πάρει την εξουσία στη σχέση ενεργοποιούσε τις ανασφάλειες τους.

Εν ολίγοις, η γοητεία του ζευγαριού Cobain – Love συνίσταται στο πώς δυο άνθρωποι με πολύ έντονα τραύματα σύναψαν σχέση. Δυο άνθρωποι που ήθελαν να νιώσουν ασφαλείς έπεφταν θύματα των ανασφαλειών τους και αυτό δηλητηρίαζε τη σχέση τους. Η σύνυπαρξή τους θα μπορούσε να μας διδάξει πολλά για το ρόλο των κοινών τραυμάτων σε μια σχέση.

           


           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου