Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest: Απόδραση στο Ντοκιμαντέρ!


Το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ- docfest, πιστό στο ραντεβού του με τους δημιουργούς και το κοινό, μας δίνει τη δυνατότητα, για έξι ημέρες, να συμμετάσχουμε στον σχηματισμό ενός νέου αναδυόμενου ονείρου ενός καλύτερου κόσμου, μέσα από το ελεύθερο βλέμμα των δημιουργών ντοκιμαντέρ.Στην προσπάθεια συμβολής και στήριξης της εγχώριας κινηματογραφίας το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest, συγκεντρώνει και προβάλλει ολόκληρη την ετήσια παραγωγή ελληνικών ντοκιμαντέρ στηρίζοντας με μαυτόν τον τρόπο τους ανεξάρτητους δημιουργούς, οι οποίοι με όχημα την διεισδυτική ματιά τους ρίχνουν φως στις σκιές του σύγχρονου κόσμου.

Η έντονη και δυναμική παρουσία του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest όλα αυτά τα χρόνια το έχει αναδείξει σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας και ουσιαστικό τόπο συνάντησης των δημιουργών.

Σε περιόδους κρίσης, η τέχνη αποτελεί ανάγκη. Προσφέρει έμπνευση, ανάταση,διέξοδο. Αυτή τη χρονιά λόγω των έκτακτων συνθηκών, το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά. Πληροφορίες για τις ταινίες που θα προβληθούν στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ υπάρχουν διαθέσιμες στην ιστοσελίδα.

Από το βράδυ της Τρίτης 24 Νοεμβρίου και καθόλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι ταινίες, τα αφιερώματα και οι παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ (masterclass, κινηματογραφικό εργαστήριο, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις) θα είναι διαθέσιμες στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Οι χρήστες, συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους, και δημιουργώντας το προσωπικό τους προφίλ, θα μπορούν να συνδεθούν και να παρακολουθήσουν τις ταινίες που θα επιλέξουν καθώς και να ψηφίσουν την ταινία που θα ξεχωρίσουν για το Βραβείο Κοινού, που θα ανακοινωθεί την Κυριακή 29 Νοεμβρίου. Κάθε ταινία θα συνοδεύεται από βιντεοσκοπημένη συνέντευξη του σκηνοθέτη της ταινίας.

Εμπνευσμένοι καλλιτέχνες άλλα και νέοι δημιουργοί που αφιέρωσαν το έργο τους στις αισθητικές αναζητήσεις ενός κινηματογράφου ανήσυχου και διερευνητικού μας δίνουν την ευκαιρία για 6 ημέρες, να στοχαστούμε και να ονειρευτούμε μέσα από 80 ιστορίες ταινιών όπου ξεχώρισαν για την ιδιαιτερότητα των θεμάτων και τον τρόπο καταγραφής τους.

Tην επίσημη πρεμιέρα τους θα κάνουν φέτος στο Φεστιβάλ 30 ταινίες-ντοκιμαντέρ.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τσεχίας, πραγματοποιεί αφιέρωμα στο Σύγχρονο Tσέχικο Ντοκιμαντέρ. Μέσα από 5 ντοκιμαντέρ που αφυπνίζουν τη σκέψη και γίνονται η κινητήριος δύναμη ποικίλων θεματικών και αισθητικών αναζητήσεων θα ταξιδέψουμε από 24 έως 29 Νοεμβρίου στην Τσεχία.


Το κινηματογραφικό αφιέρωμα «DocΕΡΤ» επιστρέφει! Σε συνεργασία με την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση θα προβληθούν 5 νέες παραγωγές της ΕΡΤ. Ταινίες που προσκαλούν το κοινό να αφεθεί σε μια διαφορετική πραγματικότητα, μέσα από ένα οπτικοακουστικό τοπίο, το οποίο δημιουργείται μεταμορφώνεται και διαλύεται μπροστά στα μάτια των θεατών, παίρνουν μορφή μέσα από ένα ξεχωριστό αφιέρωμα που δίνει το στίγμα του ανήσυχου σινεμά που μας ταξιδεύει.

Όπως κάθε χρόνο, το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα ειδικά διαμορφωμένο τμήμα για νέους. Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να παρακολουθήσουν τη Νεανική Δημιουργία. Ιστορίες συνηθισμένες ή απίθανες, αστείες ή συγκινητικές, που αποκαλύπτουν την αγάπη ανάμεσα σε ανθρώπους, ζώα και αναμνήσεις ζωντανεύουν και μας καλούν σε μια φαντασιακή εμπειρία. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό να προβληματιστεί και να ανακαλύψει τον κόσμο του ντοκιμαντέρ μέσα από τα μάτια των νέων, αλλά και να ενδυναμώσει τη συμμετοχή τους στο χώρο του κινηματογράφου.

Φέτος, το Κινηματογραφικό Εργαστήριο«DocRocks!» θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, στο πλαίσιο της απομακρυσμένης διδασκαλίας. Με την καθοδήγηση καταξιωμένων δημιουργών του κινηματογραφικού χώρου, οι μαθητές συζητούν, ανταλλάσσουν απόψεις και με όπλο τη φαντασία, τις κάμερες και τους υπολογιστές, μαθαίνουν τα βήματα για να δημιουργήσουν ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, με τη διαφορετική, ανατρεπτική ματιά των νέων.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το masterclass με θέμα «Ελληνικό ντοκιμαντέρ: οι σκέψεις της νέας γενιάς». Συντονιστής του masterclassο Αναπληρωτής Καθηγητής Σεναριογραφίας και Σκηνοθεσίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Γιάννης Σκοπετέας. Στο masterclassσυμμετέχουν οι φοιτητές και φοιτήτριες του μεταπτυχιακού προγράμματος, Έφη Σιαλευρή, Παναγιώτης Βεκρής, Κατερίνα Τζόβα και Βαγγέλης Μακροστέργιος.


Έκθεση με τίτλο «Η δύναμη της εικόνας» από το αρχείο του κινηματογραφιστή Νίκου Καβουκίδη.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από ταινίες που μέσα τους ξεπροβάλλει ανάγλυφα η ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου. Μια έκθεση που σκοπό έχει να κεντρίσει το συναίσθημα του κοινού.

Έκθεση με τίτλο «animated world»

Η έκθεση μας ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο του animation μέσα από τις αφηγήσεις του animatοr Ιορδάνη Ανανιάδη. Μέσα από τη σχεδιοκίνηση, αυτόν το μοναδικό τρόπο έκφρασης, ο καλλιτέχνης με ιδία μέσα μας ταξιδεύει στο χώρο και τον χρόνο, χτίζοντας την ιστορία του τόσο λεπτεπίλεπτα και διαθέτοντας άπειρο κόπο και χρόνο για να φτάσει στο θαυμαστό αυτό επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παρουσίαση βιβλίου «Ιστορία του Κινηματογράφου» του Γιάννη Σολδάτου, μία ενδελεχήςμελέτη του Ελληνικού Κινηματογράφου από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα

Παρουσίαση βιβλίου «Οι Όμηροι του Γκαίρλιτζ» ένα κομικ που γράφτηκε καισχεδιάστηκε από τον Θανάση Πέτρου,έρχεται να ρίξει φως στις σκιές της σύγχρονης ιστορίας, μέσα από γλαφυρές αφηγήσεις που μαγνητίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
…εκεί που ο χρόνος σταματά και τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα

στο πολυπρισματικό σύμπαν του docfest,

μέσα από τον φακό των ανεξάρτητων δημιουργών ντοκιμαντέρ,

θα ξανασυναντηθούμε, για να σπάσουμε τους φραγμούς και να ανθίσει η ελπίδα.


Σας καλωσορίζουμε

στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ- docfest Χαλκίδα 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου