Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Oscar Wilde : Ένας εκκεντρικά κομψός queer λογοτέχνης | Ιωάννα Μαλούνη

 Γράφει η Comrastro

Ο Όσκαρ Ουάιλντ είναι ένας από τους πιο παγκοσμίως γνωστούς Ζυγούς. Συνέβαλλε με την αισθητική του και τη γραφή του στη λογοτεχνία και στην αισθητική. Η εκκεντρική και πολύ προχωρημένη για τη συντηρητική βικτωριανή εποχή εμφάνισή του έχει εμπνεύσει πολλές πλευρές του camp και της σύγχρονης queer κουλτούρας και τα μυθιστόρηματά του, όπως το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι και το De Profundis, έχουν αφήσει το ανεξίτιλο στίγμα τους. Έχουν, όμως, τα άστρα την απάντηση για το πώς κατάφερε να επηρεάσει τόσο πολύ ο Όσκαρ Ουάιλντ την παγκόσμια λογοτεχνία;


Ο αστρολογικός χάρτης του Όσκαρ Ουάιλντ

Ένα μέρος της απάντησης βρίσκεται στον αστρολογικό του χάρτη. Ως Ζυγός, αγαπούσε πάρα πολύ την αισθητική, την κομψότητα και είχε μεγάλη ανάγκη να συνδεθεί με τους άλλους. Ο ωροσκόπος  στον Παρθένο του δείχνει την πίστη του στην έννοια της τάξης και τη μεγάλη σημασία που είχε γι’ αυτόν μια επιμελημένη εμφάνιση. Η Σελήνη του στο Λέοντα υπογραμμίζει τον εκκεντρικό τρόπο ζωής του, το πόσο ήθελε να βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο, πόσο απολάμβανε να τον θαυμάζουν για αυτό που ήταν και τη δίψα του για αποδοχή. Το μεσουράνημα του στο Δίδυμο, το ζώδιο της επικοινωνίας και της γραφής, φανερώνει την κλίση του προς τη γραφή και την ικανότητά του να βγάλει χρήματα μέσα από τον τρόπο που εκφραζόταν και παρουσίαζε πληροφορίες.

 Χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερο credit στον Ερμή  του και στις όψεις του καθώς μας δίνουν πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τα έργα του. Χάρη στον Ερμή του στο Σκορπιό κατάφερε να καταπιαστεί με φιλοσοφικά θέματα, να κάνει βαθιές διαπιστώσεις, να τις αποτυπώσει με ένα γοητευτικό τρόπο στο χαρτί και να αγγίξει συναισθηματικά πολύ κόσμο με τα γραπτά του. Η ανάγκη του να πει αυτό που αντιλαμβάνεται ως ωμή αλήθεια για τον εραστή του στο «De Profundis» φαίνεται από την αντίθεση του Ερμή του με τον Ουρανό του στον Ταύρο. Η εν λόγω όψη φανερώνει ένα άτομο που, ενώ αρχικά φαντάζει εσωστρεφές και σκεπτικό, προτιμάει να πει όλα όσα θεωρεί σωστά. Ωστόσο, ο Ουρανός συνδέεται με δογματισμό και αυτό δημιουργεί το εξής ερώτημα: κατά πόσο ο συγγραφέας δίνει ακριβείς πληροφορίες για τη σχέση του με τον εραστή του; Μήπως ο τρόπος που παρουσίαζε τον εαυτό του στο συγκεκριμένο έργο δεν ήταν 100% αντικειμενικός; Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι θετική λόγω του τριγώνου του Ερμή του με τον Ποσειδώνα στον Ιχθύ, που υποδηλώνει άτομο που έχει την τάση να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να δημιουργεί αριστοτεχνικά κείμενα με βάση αυτήν την παραποίηση. Το τρίγωνο αυτό δείχνει και τη ροπή του προς τις σκανδαλώδεις σχέσεις και τις παρανομίες, ένα θέμα που έχει διαποτίσει τόσο τη ζωή του συγγραφέα όσο και τη γραφή του. Στο «De Profundis» αναφέρει ότι βρίσκεται ανάμεσα σε δυο κόσμους, το δικό του και αυτόν του εραστή του ενώ στο Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι ο πρωταγωνιστής διαπράττει τη μια παρανομία μετά την άλλη, πράγμα που τον εμποδίζει από το να δει ένα όμορφο πορτρέτο του εαυτού του.

Παράλληλα, ο αστρολογικός του χάρτης φανερώνει ποια ήταν τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε ο συγγραφέας. Οι σχέσεις του άλλαξαν πολύ τη ζωή του. Ο δεσμός του με το νεαρό Λόρδο Άλφρεντ Ντάγκλας συνοδεύτηκε από την εχθρική στάση  και τη μήνυσή του για σοδομισμό από τον πατέρα του, Μαρκήσιο του Κουίνσμπερι, στη συνέχεια σε δυο δίκες που κατέστρεψαν τον Ουάιλντ οικονομικά και οδήγησαν στη φυλάκισή του. Η ροπή του προς σχέσεις που του άλλαξαν τη ζωή φαίνεται από τη Σελήνη του στον 11ο οίκο. Αυτή η θέση δείχνει ότι έκρινε τις σχέσεις του αποκλειστικά με βάση του συναίσθημα κ αντί να σκεφτεί λογικά τις συνέπειες του να τις κρατήσει. Ο Ποσειδώνας του στον Ιχθύ συνδέεται με την τάση του προς την εξιδανίκευση σχέσεων, την έντονη ενσυναίσθησή του και την τάση του να βρίσκεται κοντά στα outsiders της εποχής – τους ομοφυλόφιλους στην προκειμένη περίπτωση. Η Λίλιθ του στον Καρκίνο φανερώνει ότι οι ερωτικές σχέσεις του ανέτρεπαν τη ζωή του και μπορούσαν να καταστρέψουν όλα όσα εκείνος είχε δημιουργήσει μόνος του. Εκτός από τις σχέσεις του, ο αστρολογικός χάρτης του Ουάιλντ δείχνει το πόσο ευαίσθητη ήταν η υγεία του. Ο προαναφερόμενος του Ποσειδώνας στον Ιχθύ βρισκόταν  στον 6ο οίκο. Η θέση αυτή στον 6ο οίκο δείχνει ότι ο συγγραφέας έπρεπε να προσέχει πάρα πολύ την υγεία του καθώς αυτή ήταν πάρα πολύ εύθραυστη.

Ένα αστρολογικό ταξίδι στις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του

Ας δούμε με περισσότερη λεπτομέρεια τι συνέβαινε αστρολογικά στη ζωή του Όσκαρ Ουάιλντ. Όταν γνωρίζει επιτυχία με Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι,  ο Δίας του σχημάτιζε τρίγωνο με το Βόρειο Δεσμό του, μια όψη που δείχνει ότι η δημιουργικότητά του ανταμείφθηκε και ανοίχτηκαν γι’ αυτόν νέοι επαγγελματικοί ορίζοντες. Ο Δίας του φέρνει τύχη και πολλά αγαθά ενώ ο Βόρειος Δεσμός δείχνει την καρμική του κατεύθυνση,  το δρόμο που αξίζει να ακολουθήσει για να φέρει ευημερία στη ζωή του. Παράλληλα, η Αφροδίτη του σε τρίγωνο με τη Λίλιθ υπογραμμίζει την άνοδο όσον αφορά τη δημοτικότητά του και την έκθεσή του σε μεγαλύτερο κοινό. Η Αφροδίτη δίνει θέρμη και αρμονικές σχέσεις.Η Λίλιθ φέρνει ριζικές αλλαγές που έρχονται ακριβώς από αυτήν την έκθεση στον κόσμο που φέρνει η Αφροδίτη.

Ένας σταθμός της ζωής του που αξίζει να διερευνήσουμε αστρολογικά είναι η γνωριμία του με τον εραστή του, Λόρδο Άλφρεντ Ντάγκλας και η μύησή του στον κόσμο της ανδρικής πορνείας. Τότε ο προχωρημένος Ουρανός του βρίσκεται σε σύνοδο με το γενέθλιο Ουρανό του. Αυτή η όψη κάνει τον Ουάιλντ να βιώσει μια δεύτερη εφηβεία, να ανακαλύψει τον κόσμο ξανά και να επαναστατήσει έναντι της τάσης της εποχής να καταδικάζει την ομοφυλολοφιλία. Τα τρίγωνα του Ουρανού του με τον Ωροσκόπο και τον Χείρων φανερώνουν τη διάθεσή του να ανατρέψει τα μέχρι τότε δεδομένα του, να προχωρήσει σε νέα φάση της ζωής του και να ακολουθήσει τις ερωτικές του επιθυμίες.  

Η προσωπική επανάσταση του Ουάιλντ έρχεται με μεγάλο κόστος. Ο πατέρας του Ντάγκλας, ο Μαρκήσιος Κουίνσμπερι, κατηγορεί το συγγραφέα για σοδομισμό και η διαμάχη τους φθάνει στα δικαστήρια. Ο Κουίνσμπερι βρίσκει αποδείξεις για την ομοφυλοφιλία του Ουάιλντ, ο Ουάιλντ συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Τότε ο Κρόνος του βρίσκεται σε τετράγωνο με τον ωροσκόπο. Ο Κρόνος ως πλανήτης των περιορισμών επηρεάζει την εικόνα δηλαδή τον ωροσκόπο, τον απομονώνει από την κοινωνία, τον καθιστά έκπτωτο. Οι σχέσεις του με τους άλλους δοκιμάζονται, να έρθει αντιμέτωπος με την έλλειψη υποστήριξης από ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν το νόμο και τις αρχές και αναγκάζεται να αφήσει πίσω του οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.

Τα δυο χρόνια φυλάκισης του συνοδεύονται από την επιδείνωση της υγείας του. Ο Ποσειδώνας του έκανε τετράγωνο με το μεσουράνημα. Το ζήτημα το κατά πόσο μπορεί να δουλέψει γίνεται κεντρικό στη ζωή του. Η επιρροή του Ποσειδώνα του φέρνει φόβο, αμφιβολία και αίσθηση αδυναμίας. Η αντίθεση του ίδιου πλανήτη με τον ωροσκόπο κάνει το συγγραφέα να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τον εαυτό του. Συνειδητοποιεί ότι δε μπορεί να συνεχίσει όπως παλιά. Τα όνειρα που είχε νεότερος πεθαίνουν. Τα ιδανικά που είχε δεν επαρκούν πια για να τον βγάλουν από τους περιορισμούς.

Όταν ο συγγραφέας αποφυλακίζεται, επανασυνδέεται με τον Ντάγκλας και η υγεία του εξακολουθεί να επιδεινώνεται μέχρι το θάνατό του. Ο Πλούτωνας του στον 8ο οίκο κάνει τετράγωνο με τη Λίλιθ. Η σχέση του συγγραφέα με τη ζωή και το περιβάλλον τερματίζεται, παραδίδεται στη σκοτεινή πλευρά της αρρώστιας του. Η τοποθέτηση του Πλούτωνα στον 8ο οίκο του δείχνει ότι ο θάνατος του έχει τεράστια σημασία για τον παγκόσμιο πνευματικό κόσμο. Ο 8ος οίκος συμβολίζει όχι μόνο το θάνατο, αλλά και την αναγέννηση και την κληρονομιά. Μπορεί, λοιπόν, εκείνος να πεθαίνει, όμως τα έργα του και η παρουσία του γίνονται παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, επηρεάζουν σημαντικά τον κόσμο και με αυτόν τον τρόπο αναγεννούν τον Ουάιλντ.




F: https://facebook.com/comrastro/?tsid=0.15536020470763923&source=result

I:https://www.instagram.com/comrastro/channel/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου