Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

O Παναγιώτης Κελάνδριας επιστρέφει με καινούριους μουσικούς "ορίζοντες"

 

Γράφει η Κάλλια Βαβουλιώτη

Ο Παναγιώτης Κελάνδριας επιστρέφει με τον τέταρτο κατά σειρά δίσκο του που φέρει τον τίτλο "Ορίζοντες". Έχοντας πάρει συνέντευξη παλιότερα από τον εν λόγω καλλιτέχνη, η πορεία του που έχει ξεκινήσει ήδη από το 2011 και το σχήμα "Μικρόκοσμοι" με το δίσκο του "Κάθε μέρα όπως πάντα"¨, συνέχισε το 2014 με τον δίσκο "Αγγελοστάλσημο" ως solo δουλειά και στη συνέχεια ήρθε το "Via Negativa" μας αποδεικνύει ότι τώρα με τους "Ορίζοντες" έχουμε να κάνουμε με έναν αεικίνητο δημιουργό, ο οποίος εξερευνά ασταμάτητα τις πτυχές της μουσικής, του στίχου και των σχημάτων με τα οποία συνυπάρχει.


Οι "Ορίζοντες" , η τελευταία δουλειά του Παναγιώτη Κελάνδρια θεωρώ πως είναι η πιο κοντινή στην ψυχοσύνθεση του καλλιτέχνη αυτή τη στιγμή. Τι εννοώ; Η μουσική είναι προσεγμένη με μία παραδοσιακή χροιά, ενώ το φλάουτο στις ενορχηστρώσεις έχει πολύ ξεχωριστό ρόλο δίνονται μια πνοή πρωτόγονη στη μουσική. Ακόμα, η έμπνευση για το νέο αυτόν δίσκο μοιάζει σαν να παραδόθηκε απευθείας από τη φύση στο μυαλό του Κελάνδρια. Αυτός δε ο νατουραλισμός δένει άρτια από τον στίχο. Ο Κελάνδριας αντιμετωπίζει το φύλλο χαρτί, που έχει μπροστά του για να παραθέσει τους στίχους του με αγνότητα, σεβασμό και παιδικότητα.

 Ακούγοντας κανείς τα 5 τραγούδια που αποτελούν το EP αισθάνεται ότι αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια το ένα του άλλου. Ξεχωρίζουν για την κοινωνική  και πολιτική ματιά τους, για την γαλήνια καυστικότητα τους και στην πραγματικότητα κάνουν πράξη αυτό που ο Παναγιώτης Κελάνδριας είχε αναφέρει και στη συνέντευξη μας ότι " Ο καλλιτέχνης οφείλει να μιλάει μέσα από τη δουλειά του" για όσα συμβαίνουν.

Ομολογουμένως, ξεχώρισα και αγάπησα το αιχμηρό "Πόσα θέλεις;" και το πιο ποιητικό "Αύριο πάλι από την αρχή" ενώ για το ταξίδι που έκανα ακούγοντας το EP ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η συμμετοχή της Αφροδίτης Διαβάτη με το τραγούδι "Παράκληση" και ο Γιάννης Νικολάου με τον "Καθρέφτη".


Υ.Γ:Αξίζει να ακουστεί, όχι μόνο σε οργανωμένους χώρους αλλά από παρέες που αγαπούν να βρίσκονται στη φύση. Θαρρώ πως θα είναι μυσταγωγική η εμπειρία. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου