Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

#Pause_the_Week #1

H σφυγμομέτρηση της εβδομάδας που πέρασε από τους συντάκτες του Pause.


Πήγα στο περίπτερο να πάρω εφημερίδα, έτσι, χωρίς χαρτάκι και ταυτότητα. Πάντα το ήξερα ότι ήμουν ένα αναρχικό στοιχείο.

-Μαριλένα Κολλάρου

Αυξήθηκαν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής/έμφυλης βίας κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Για ορισμένους ανθρώπους ο “εγκλεισμός” είναι καθημερινότητα κι ας μην έχει να κάνει με πανδημίες. Μόνο που η φυλακή τους πλέον έγινε και πρακτική γιγαντώνοντας το ήδη τεράστιο πρόβλημα. Συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων γυναίκες κι ο εχθρός δεν είναι αόρατος. Πατριαρχία λέγεται. Νοσούν ολόκληρες κοινωνίες αιώνες τώρα συμβάλλοντας χυδαία στην κτηνωδία.

-Έλλη Πράντζου

Πραγματικά, πιστεύει κανείς, ότι όλη αυτή η κρίση ανέδειξε νέες δυναμικές στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους εντός κι εκτός τοίχων; Νέες, δεν πιστεύω. Όλα απλώς μεγέθυναν ή μεγάλωσαν, όπως όταν καταλαγιάζουμε από τη φρενίτιδα της ρουτίνας και διακρίνουμε τη σημασία και σημαντικότητα πραγμάτων που "δεν προλαβαίνουμε" να κάνουμε και απολαύσουμε. Κρατάω, λοιπόν, την απορία του πώς μπορούμε να κάνουμε τη "ζωή" μας μέσα από αυτή την εμπειρία "Βίο" κι όχι "Επιβίωση".

- Σταμάτης Παρασκευάς

Μου φαίνεται ότι η κλασική αγγλική λογοτεχνία (βλ. Ανεμοδαρμένα Ύψη,  Περηφάνεια και Προκατάληψη κλπ.) είναι κάπως παρεξηγημένη (ακόμη κι από μένα). Κι αυτό γιατί είναι διαφορετική. Μήπως όμως ακριβώς αυτή τη διαφορετικότητα χρειαζόμαστε για να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, αναγνωστικούς και πνευματικούς; Ιδού η απορία.

- Νινέτα Πλυτά

Η αισιόδοξη στάση γίνεται πλέον επιτακτική. Να δούμε αυτή την κρίση (φυσική ή φτιαχτή) ως ευκαιρία για εξέλιξη κυρίως πνευματική και να σταματήσουμε τη γκρίνια. Άλλωστε για να ακούσει κανείς τις ανάγκες του εαυτού του - χρειάζεται ησυχία και απομόνωση.

-Κάλλια Βαβουλιώτη

Βρέχει και μοιάζει να κλαίνε οι μέρες. Αλήθεια, πόσες πέρασαν; Όχι μόνο για εμάς, για τον κόσμο όλο; Το κλείσαμε το σαλόνι μαζί με την τηλεόραση του. Το μπαλκόνι άνοιξε νωρίτερα από την εποχή του. Το λάπτοπ έχει αρχίσει να τρομάζει από τα πολλά θρίλερ. Ανάβουμε πλέον ένα φωτάκι για κάθε ήχο που έρχεται τη νύχτα.

-Βαγγέλης Μάγειρος

Artwork:Αλέξανδρος Σαηνίδης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου