Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Το τραγούδι που απεχθανόταν ο Μάνος Χατζιδάκις ... κι όμως κέρδισε το Όσκαρ

Με αφορμή τη γέννηση του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη, θυμόμαστε σήμερα ένα ενδιαφέρον περιστατικό από τη ζωή του.

Στις 17 Απριλίου 1960 ο Μάνος Χατζιδάκις κερδίζει το Όσκαρ με ένα τραγούδι που ο ίδιος δεν πήρε ποτέ στα σοβαρά .. και μάλιστα απεχθανόταν. O Μάνος Χατζιδάκις βραβεύεται με το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το τραγούδι Τα Παιδιά του Πειραιά, που ακουγόταν στην ταινία "Ποτέ την Κυριακή" του Ζυλ Ντασέν.

Τα Παιδιά του Πειραιά είναι ελληνικό τραγούδι, απο τα πιο χαρακτηρηστικά και αγαπημένα του κόσμου σε σύνθεση Μάνου Χατζηδάκι.  Η πρώτη ερμηνεία του έγινε από την Μελίνα Μερκούρη για τις ανάγκες της ταινίας “Ποτέ την Κυριακή” σε σκηνοθεσία του Γάλλου σκηνοθέτη Ζυλ Ντασσέν με πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη. Το τραγούδι κέρδισε Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το 1960, το πρώτο βραβείο τραγουδιού που δινότανε σε ξενόγλωσσο τραγούδι και το οποίο ο Μάνος Χατζηδάκις δεν παρέλαβε κατά την απονομή καθότι απαξίωσε την ακαδημία των Όσκαρ με την απουσία του. Το τραγούδι προωθήθηκε για πρώτη φορά μέσα από την ταινία τον Οκτώβριο του 1960 από την United Artists Records. Το τραγούδι αυτό έχει ερμηνευθεί από πάρα πολλούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και έχει κερδίσει αρκετές διακρίσεις παγκοσμίως.

Τα παιδιά του Πειραιά γράφτηκαν από τον Μάνο Χατζιδάκι, με την βοήθεια του Γ. Ζαμπέτα. Στην αυθεντική ελληνική τους έκδοση οι στίχοι του τραγουδιού γράφτηκαν και αυτοί από τον Μάνο Χατζιδάκι μέσα σε ένα αυτοκίνητο που τον πήγαινε στο στούντιο να ηχογραφήσει τα τραγούδια για την ταινία και παρουσιάστηκαν για την ταινία Ποτέ την Κυριακή από την Μελίνα Μερκούρη. Οι στίχοι στα ελληνικά (όσο και η γερμανική, ιταλική και γαλλική μετάφρασή τους) αναφέρονται στον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα της ταινίας, την Ίλια. Η Ίλια είναι μια ευτυχισμένη γυναίκα που απολαμβάνει τις χαρές της ζωής, των κατοίκων και της πόλης που ζει, του Πειραιά. Κερδίζει τα λεφτά της σαν εκδιδόμενη γυναίκα, αλλά κάποια μέρα συναντά έναν άνδρα ο οποίος είναι πλήρης και αυτός με τις χαρές της ζωής όπως και αυτή.

Ο Μάνος Χατζιδάκις δεν έχανε ευκαιρία να απαξιώσει το τραγούδι αυτό. Είχε αρνητική άποψη για αυτό το τραγούδι και η ίδια η Μελίνα Μερκούρη όταν το έλεγε σε κάποιον απλώς γελούσε γιατί το τραγούδι είχε σημειώσει τεράστια επιτυχία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου