Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Βιβλιοκριτική | Φιλομήλα Λαπατά - Οι κόρες της Ελλάδας 1: Η Επιστροφή | Νινέτα Πλυτά




Το πρώτο μέρος της τριλογίας "Οι κόρες της Ελλάδας" της Φιλομήλας Λαπατά με τίτλο "Επιστροφή" εκτυλίσσεται την περίοδο της Τουρκοκρατίας και φτάνει μέχρι την αρχή του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Βασισμένη σε επιστημονική βιβλιογραφία (την οποία παραθέτει στο τέλος του βιβλίου για όποιον ενδιαφέρεται να διαβάσει περισσότερα γι' αυτή την περίοδο της ελληνικής ιστορίας), η συγγραφέας μάς ξεναγεί στην Αθήνα της εποχής μέσα απ' τα πάθη και τις περιπέτειες των ηρώων της. Το ιστορικό και το μυθοπλαστικό στοιχείο συμπλέκονται τόσο αρμονικά ώστε η γνώση και η ψυχαγωγία επέρχονται ταυτόχρονα και αυθόρμητα. Τα μεγάλα μυστικά, οι καταλυτικοί έρωτες, η δίψα για εκδίκηση κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο και παρασύρουν τον αναγνώστη πίσω, στην Αθήνα της Τουρκοκρατίας, με την αρχική βαρβαρότητά της αλλά και τη μεγάλη πίστη της στα ιδανικά που οδήγησαν τελικά στην απελευθέρωση απ' τον τουρκικό ζυγό.

Διαφορετικοί κόσμοι της ελληνικής κοινωνίας συμπλέκονται σε μια ιστορία που στο τέλος αποδεικνύει ότι ανεξαρτήτως κοινωνικής και οικονομικής καταγωγής, όλοι κρύβουν μέσα τους το αίσθημα της ελευθερίας που κληρονόμησαν απ' τους προγόνους τους αλλά και το φως,την απεραντοσύνη και το μεγαλείο του ελληνικού τοπίου. Ένα μεγαλείο που άλλοτε βαραίνει τις ψυχές τους και άλλοτε τις εξαγνίζει απ' τα πιο δυνατά πάθη.

Πέρα από το ταξίδι στην Αθήνα της εποχής, η συγγραφέας φροντίζει να μας γνωρίσει και πολιτιστικά στοιχεία που φτάνουν μέχρι το σήμερα. Το κείμενο είναι γεμάτο με παροιμίες, η προέλευση των οποίων εξηγείται απ' τις συνθήκες της εποχής. Παράλληλα, χρησιμοποιούνται τα οθωμανικά ονόματα των περιοχών, τα οποία όμως αντιστοιχίζονται με τα σημερινά, προκειμένου ο αναγνώστης να έχει συναίσθηση του χώρου που εκτυλίσσονται τα ιστορικά γεγονότα αλλά και η υπόθεση.  Συνεπώς, πέρα απ' την γνωριμία με την ιστορία της εποχής που αποτελεί το φόντο για την υπόθεση του έργου, η συγγραφέας μας πληροφορεί και για άλλα στοιχεία, εμπλουτίζοντας τη γνώση μας για τον ελληνικό πολιτισμό και αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τη συνέχεια του στο χρόνο.

Υ.Γ. Το βιβλίο αυτό ήταν το τελευταίο που ολοκλήρωσα το 2019, εξ ου και η φωτογραφία.




Το δεύτερο μέρος της τριλογίας με τίτλο "Ο Διχασμός" κυκλοφορεί ήδη στα βιβλιοπωλεία απ' τις εκδόσεις Ψυχογιός ενώ αναμένεται και το τρίτο μέρος, με το οποίο θα ολοκληρωθεί η περιδιάβαση στην Ιστορία, παρέα με τις κόρες της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου