Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Σβήνω τα φώτα… | Mαρία Νάστου


Τα Χριστούγεννα είναι δύσκολο να τα περιγράψεις με λέξεις, όπως και τον έρωτα… Διότι τα Χριστούγεννα δεν είναι απλά μια γιορτή, είναι ένα σύνολο από συναισθήματα…

Είναι τόσο δυνατή και συγκλονιστική η μαγεία αυτών των ημερών και ουσιαστικό μήνυμα που μερικές φορές απορώ πως ξεχνιόμαστε και παρασυρόμαστε σε κάτι που δεν είναι αληθινό…


Θα κάνω μία μικρή προσπάθεια ,λοιπόν, να αποδώσω τη σημασία αυτών ημερών για εμένα μέσα από λέξεις…

Μεγαλώνοντας αποφάσισα τα Χριστούγεννα να σβήνω τα φώτα… κι εννοώ εκείνα τα υπερβολικά φώτα που τυφλώνουν το μέσα μας και όχι τα μάτια μας…

Αποφάσισα όμως, να ανάβω την καρδιά μου… Έτσι , προσπαθώ αυτές τις μέρες να κάνω ότι δεν έχω ευκαιρία τον υπόλοιπο χρόνο ή λόγω των τρελών ρυθμών αμελώ.

Αποφάσισα να μην ξεχυθώ με το ζόρι στα μαγαζιά και τα νυχτερινά κέντρα, αλλά να αφιερώσω τον πολύτιμο χρόνο μου στα πλάσματα που αγαπώ, αλλά και κάνοντας ό,τι αγαπώ… Θα ακούσω όμορφη μουσική που συνδυάζω με τις μέρες αυτές, θα δω όμορφες ταινίες και θα διαβάσω φυσικά πολλά, πολλά βιβλία… Ίσως τα τελευταία χρόνια τα βιβλία είναι τα ίδια, αλλά δεν με ενοχλεί αυτό για εμένα είναι εξάλλου Χριστούγεννα… Από τον Παπαδιαμάντη στο Dickens και τον Andersen.

Θα σηκώσω το ακουστικό και θα πάρω εκείνο το άτομο τηλέφωνο που όλο διστάζω και δεν το κάνω την υπόλοιπη χρονιά. Θα προσπαθήσω να πω αυτά που έχω να πω έστω και με φωνή που τρέμει… Αξίζει να εκφράζουμε όσα νιώθουμε , ποτέ δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τελευταία μας ευκαιρία.

Θα στείλω ακόμη και με ένα γραπτό μήνυμα κάτι που νιώθω και θέλω σε κάποιον να πω. Όλοι μας σηκώνουμε ένα φορτίο και αυτές τις μέρες ειδικά μια όμορφη κουβέντα μπορεί να αλλάξει την ημέρα κάποιου, ας μην τσιγκουνευτούμε…

Καλύτερα ένα Σ ’αγαπώ, ένα Να προσέχεις, ή μία Συγγνώμη από ένα ακόμη περιττό δώρο.

Θα πω καλημέρα και θα χαμογελάσω σε αγνώστους στο δρόμο και δεν θα σπρώξω στην τεράστια ουρά του ταμείου στο super market.

Θα σκεφτώ πως όσοι δουλεύουν αυτές τις μέρες δεν περνάνε εύκολα και θα ψωνίσω όσο πιο σύντομα μπορώ και αυτά που χρειάζομαι, χωρίς να κουράζω τους υπαλλήλους χωρίς λόγο.

Θα αγκαλιάσω σφιχτά όσους αγαπώ, γιατί δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα μπορώ.

Θα παίξω με τον σκύλο μου ατέλειωτες ώρες, επειδή όλη την υπόλοιπη χρονιά δεν του δίνω τόση σημασία και ξέρω καλά πως μια μέρα θα το μετανιώσω.

Τέλος , στη λίστα με τους νέους στόχους θα βάλω πάνω – πάνω να τηρώ με ευλάβεια όλα τα παραπάνω όλη τη χρονιά και έτσι τα Χριστούγεννα θα είναι πάντα μέσα μου, ακόμη και χωρίς γιρλάντες, ακόμη και χωρίς λαμπάκια.

Χριστούγεννα σημαίνουν: αγάπη, θαλπωρή, προσφορά, αλληλεγγύη, ευγένεια, από όλους προς όλους χωρίς εξαιρέσεις.

Και θα κλείσω με την παρακάτω φράση από την Dale Evans:

”Christmas, my child, is love in action. Every time we love, every time we give, it’s Christmas”.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου