Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Σελιδοδείκτης | Ταξιδεύοντας με τις λέξεις | Ημερολόγιο | Γιώργος Παπαζαχαρίου

Γράφει η Μαρίνα Καρτελιά.

"Πέφτω στα πόδια τους και τις προσκυνώ τις λέξεις. Τις αγαπάω, τρέχω στο κατόπι τους, τις φτάνω, τις αγκαλιάζω, τις δαγκώνω, τις εξαντλώ από έρωτα. Αγαπάω πολύ τις λέξεις. Τις αναπάντεχες. Αυτές που λαίμαργα περιμένουμε, που εκστατικά ακούμε, που ξαφνικά κάνουν μόνες τους την εμφάνισή τους. Λαμποκοπούν σαν πολύτιμες πέτρες, πηδάνε σαν ασημόψαρα, είναι αφρός, νήμα, μέταλλο, δροσιά. Είναι έδεσμα. [..] Είναι καπνός. Τις αισθάνομαι στα χέρια μου κρυσταλλιθκές, παλλόμενες, φιλντισένιες, φυτικές, λαδερές, τις αισθάνομαι σαν φύκια, σαν αχάτες, σαν ελιές. [...]
Τα πάντα βρίσκονται μέσα στις λέξεις".
                                                                                                           Πάμπλο Νερούδα 








                
Ο σελιδοδείκτης του ημερολογίου ήταν (τυχαία;) τοποθετημένος στη σελίδα που τίτλο είχε "Η μουσική". Κι έτσι αποφάσισα να αρχίσω από κει. Από τη μουσική που παράγουν οι λέξεις. Ειδικά στην ελληνική γλώσσα. Γιατί όταν αρχίζει να μιλάει ο Γιώργος Παπαζαχαρίου για τη γλώσσα, για τις λέξεις, και να μην ξέραμε για τη μουσικότητά τους, μας βοηθάει να την ανακαλύψουμε.


Η μουσική
Η λέξη μουσική, σύμφωνα με τα γραπτά των αρχαίων ελλήνων ποιητών και φιλοσόφων παράγεται από το "Μούσα".
Το Μούσα πάλι, παράγεται από συναίρεση του μαούσα σε Μούσα. Το "μα" είναι ρίζα του ρήματος μάω-μω που σημαίνει επινοώ ή αναζητώ διανοητικά[...]
Η λέξη μουσική, στη σημερινή επολχή, σημαίνει την τέχνη των ήχων, αντίθετα με τους αρχαίους ΄Ελληνες οι οποίοι έδιναν στη λέξη μουσική διαφορετικό νόημα. Εννοούσαν την αδιάλυτη ενότητα ήχου και λόγου, κάτι που δεν υφίσταται στις μέρες μας.
Με την άθληση γυμνάζεται το σώμα, ενώ με τη μουσική το πνεύμα. Η μουσική, το δώρο των Μουσών, στην αρχαία Ελλάδα, προσδιόριζε και χαρακτήριζε τον άνθρωπο που πράττει, σκέφτεται και αισθάνεται. ΄Ετσι ως μέσο ωρίμανσης, η λέξη που θα χαρακτήριζε την αρχαία ελληνική μουσική, δεν είναι η λέξη "τέχνη", αλλά οι λέξεις παιδεία και δύναμη. [...]



διαβάζω στο σαλόνι του ημερολογίου στον Αύγουστο, στην αρχή της βδομάδας της 10ης του μηνός.


Ο Γιώργος Παπαζαχαρίου, γνωστός για την αγάπη που τους έχει ασχολείται πολλά χρόνια με το αντικείμενο, την ετυμολογία και την προέλευσή τους, από το ραδιόφωνο ακόμα, εποχές που κυνηγούσα την εκπομπή του να μην τη χάσω κι εμένα στο αυτοκίνητο για να την ακούσω, κι ας είχα φτάσει στον προορισμό μου. Κι ας βιαζόμουν. Τίποτε δεν με αποσπούσε απ΄αυτή.

Φέτος αποφάσισε να εκφραστεί για τις λέξεις  μέσα από ένα καινούργιο ταξίδι. Με το καινούργιο ημερολόγιο για το 2020, ο Γιώργος Παπαζαχαρίου, μέσα από 70 περίπου κείμενα μας παίρνει μαζί του στον μαγευτικό τους κόσμο. Είναι απλά γραμμένο με κείμενα κάθε βδομάδα δυο-τρία και επιλογές ανάλογα με την εποχή. Στον κάθε μήνα, στην αρχή υπάρχει ένα κεντρικό κείμενο.






Η έκδοση είναι εξαιρετικά καλαίσθητη, τα φύλλα του υποκίτρινα, κλείνει με ένα όμορφο δέσιμο και το σχήμα και το μέγεθος είναι πρακτικό, καθώς χωράει και σε μικρή τσάντα.

Διαβάζεται πολύ ευχάριστα. Δεν είναι διανοουμενίστικο, είναι απλό. Η διάρθρωσή του είναι αυτή ενός απλού ημερολογίου, με όλους τους χώρους για σημειώσεις και τις απαραίτητες λοιπές πληροφορίες. Αλλά είναι και ένας Θησαυρός, με την αγγλική έννοια του όρου thessaurus, που θα κάνει τη διαδρομή στην καινούργια χρονιά 


Το 2020, 
μια χρονιά
ευχάριστη, συναρπαστική και ουσιαστική, 


΄Οπως μας αξίζει να είναι.

Αποκτήστε το και ξεκινήστε μια υπέροχη χρονιά μαζί του. 

Εκδόσεις Ταξιδευτής





Ο Γιώργος Παπαζαχαρίου είναι δημοσιογράφος στην ΕΡΤ.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 και κατοικεί στον Πειραιά.
Τα κείμενα του Ημερολογίου προέρχονται από την εκπομπή του «Από πού και γιατί», ένα τρίλεπτο ένθετο, που ακούγεται επί 20 χρόνια από τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ (Πρώτο πρόγραμμα, Φωνή της Ελλάδας). Και από το Κόκκινο στη διετία του "μαύρου (2013 -2015).
Αποτελεί συνέχεια της εκπομπής που ξεκίνησε ο πατέρας του, δημοσιογράφος Τώνης Παπαζαχαρίου και μεταδιδόταν από το 1974 έως το 1990 από το Καθημερινό Καλειδοσκόπιο.
Στην εκπομπή «Από πού και γιατί» αναζητά την προέλευση λέξεων και εκφράσεων που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.
Ο Γιώργος Παπαζαχαρίου από το 1984 έχει εργαστεί σε όλα τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ στην Αθήνα και διατέλεσε διευθυντής των 19 περιφερειακών Σταθμών της ΕΡΤ (2015-2017) ενισχύοντας το ρόλο τους στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και αναδεικνύοντας τον κοινωνικό ρόλο του Ραδιοφώνου ως Μέσο.

Σήμερα παρουσιάζει εκτός από το καθημερινό τρίλεπτο για τις λέξεις την εκπομπή "Χωρίς Νυχοκόπτη" (Τετάρτη και Παρασκευή 23:00 - 24:00 στο Πρώτο Πρόγραμα)  καλύπτει θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και συντάσσει καθημερινά το προσφυγικό δελτίο.

Μικρό δείγμα "Ο λαός" από την εκπομπή
Γιατί το λένε έτσι :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου