Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Kaldera: Θέλουμε ό,τι κάνουμε να γίνεται σωστά, γιατί οφείλουμε να σεβαστούμε τον ακροατή που θα ακούσει τη μουσική μας

Συνέντευξη στην Κάλλια Βαβουλιώτη

Kaldera. Μία λέξη που σίγουρα μας θυμίζει το νησί της Σαντορίνης και το ηφαίστειο της. Σήμερα όμως δε θα ταξιδέψουμε με πλοίο αλλά με τους πράγματικά εκρηκτικούς ήχους της νέας μπάντας Kaldera που πειραματίζονται με blues, funk και grunge ήχους που μας παραπέμπει σε μία '70s εποχή. Όπως όλα δείχνουν λίγο μετά τη συνεργασία τους με το Όγδοο έχει ήδη φτάσει "Το πλήρωμα του χρόνου" για να τους "ανακρίνουμε".



Αρχικά να σας καλωσορίσουμε στο Pause. Πως προέκυψε το όνομα της μπάντας; Υπάρχει κάποια σχέση με τη Σαντορίνη κι αν ναι ποια είναι αυτή;

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία στον ιστότοπό σας. Η μόνη σχέση με την όμορφη Σαντορίνη είναι ότι έχουμε πάει διακοπές εκεί. Το όνομα το ψάχναμε αρκετό καιρό και μετά από πολλές προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι, διαλέξαμε τη συγκεκριμένη λέξη, καθώς περικλείει αρκετά από αυτά που θέλουμε να εκφράσουμε με τη μουσική μας. Kaldera είναι το τοπίο άγριας ομορφιάς που αφήνει πίσω του η έκρηξη ενός ηφαιστείου. Και σε μια Kaldera καραδοκεί συνήθως ο κίνδυνος για μία νέα έκρηξη. Στον χώρο του ελληνόφωνου ροκ, η «έκρηξη» συνέβηκε αρκετά χρόνια πριν, και νομίζουμε ότι είναι καιρός για μια καινούργια.


Πως ξεκίνησε η μπάντα; Πως γνωριστήκατε μεταξύ σας;

Κατ’αρχήν όλοι έχουμε κοινό τόπο καταγωγής και μεγαλώσαμε στο ίδιο χωριό. Επίσης, ο Γιάννης και ο Βασίλης είναι φίλοι και συνοδοιπόροι στη μουσική εδώ και 25 χρόνια, καθώς παίζανε μαζί σε διάφορα σχήματα  από τα μέσα της δεκαετίας του 90. Τέλος, ο Βασίλης, ο Μάρκος και ο Αλέξανδρος είναι ξαδέρφια και γνωρίζονται από παιδιά.
Οι ρίζες της μπάντας βρίσκονται στις αρχές του 2010, όταν ο Γιάννης και ο Βασίλης μαζί με άλλους 2 μουσικούς σχημάτισαν τους RiverGroove και άρχισαν να δουλεύουν πάνω σε καινούργια τραγούδια. Μετά από αρκετές αλλαγές μελών στο μπάσο και στα τύμπανα, κάπου το 2014, ήρθαν στη μπάντα ο Μάρκος και ο Αλέξανδρος και έτσι ολοκληρώθηκε η σύνθεση που συνεχίζει μέχρι σήμερα.


Τα τραγούδια σας έχουν μία rock και funk «αύρα». Ποιες είναι οι επιρροές σας ;

Οι επιρροές είναι πολλές και διάφορες και κάθε μέλος έχει τις δικές του. Τα κοινά σημεία είναι σίγουρα το rock και το funk και αυτός είναι ο λόγος που αυτά τα στοιχεία υπερισχύουν στα τραγούδια μας. Από εκεί και πέρα, οι επιρροές ποικίλουν και ξεκινάνε από το blues και τη soul και φτάνουν μέχρι το grunge και το heavy metal. Μας αρέσει ο πλουραλισμός στον ήχο και θεωρούμε πλεονέκτημα ότι κάθε μέλος έχει το δικό του πολύ προσωπικό υπόβαθρο.


Προς το παρόν, είστε ταγμένοι στη ροκ κουλτούρα. Έχετε σκεφτεί να πειραματιστείτε ή να προσθέσετε κάποια εντελώς διαφορετικά στοιχεία στη μουσική που φτιάχνετε;

Οι πειραματισμοί είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα, γιατί αποτελούν μέρος της δημιουργικής διαδικασίας. Προς το παρόν δε σχεδιάζουμε να αλλάξουμε ριζικά τον ήχο μας, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται, καθώς είμαστε ανοιχτοί σε όλα. Αν αύριο για παράδειγμα γνωρίσουμε έναν βιολιστή, κάνουμε μερικές πρόβες και μας αρέσει αυτό που βγαίνει, τότε σίγουρα θα το συνεχίσουμε.


Πως βλέπετε το ροκ στην Ελλάδα σήμερα;

Είναι αλήθεια ότι το rock στη χώρα μας τα εδώ και πολύ καιρό δεν είναι στα καλύτερά του. Παρ’όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά ωραία πράγματα και πιστεύουμε θα γίνουν ακόμα καλύτερα. Επίσης, αρκετές από τις παλιές και ιστορικές μπάντες όπως οι Magic De Spell και οι Λευκή Συμφωνία επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο και δίνουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στους νεότερους. Ακόμα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι αρκετές πλέον ο μπάντες που κάνουν και διεθνή καριέρα με σημαντική επιτυχία.Το επίπεδο των μουσικών έχει ανέβει και πλέον ακούμε πολύ αξιόλογες παραγωγές με εξαιρετική ποιότητα ήχου. Γενικά, πιστεύουμε ότι η σκηνή είναι σε καλό δρόμο και αν όλα πάνε καλά, σύντομα θα υπάρξει μια άνθηση εφάμιλλη με αυτήν της δεκαετίας του 90.

Πριν λίγο καιρό ξεκίνησε η συνεργασία σας με το «Όγδοο» το νέο σας άλμπουμ «Το πλήρωμα του χρόνου». Τι θα ακούσουμε σ’αυτό;

Το άλμπουμ περιέχει 10 τραγούδια σε παραγωγή του Kosta Vreto. Όλες οι συνθέσεις ανήκουν σε εμάς, ενώ καθοριστική είναι και συμβολή του φίλου μας Χρήστου Μαρνασίδη, ο οποίος έγραψε τους στίχους σε έξι τραγούδια. Το ύφος είναι ένα κράμα από κλασσικό Rock, Funk, Grunge και Blues, ενώ οι στίχοι είναι άλλοτε αιχμηροί και σαρκαστικοί, άλλοτε ερωτικοί και μελαγχολικοί και άλλοτε τρυφεροί. Επίσης, σημαντικό ατού του άλμπουμ είναι και οι φιλικές συμμετοχές από καταξιωμένους μουσικούς όπως ο Ηλίας Ζάικος (Blues Wire) και ο Kosta Vreto (Wardrum), καθώς και η συμμετοχή του τρομπετίστα Γιώργου Αβραμίδη, γνωστού από τη συνεργασία του με τον Γιάννη Αγγελάκα.


Τι ευελπιστείτε να φέρει «Το πλήρωμα του χρόνου»;

Μετά από κόπους, υπομονή και επιμονή, ήρθε για εμάς το πλήρωμα του χρόνου να παρουσιάσουμε το έργο μας. Έτσι, ευελπιστούμε ότι με αυτό το άλμπουμ θα αποκτήσουμε ένα πιστό κοινό, το οποίο θα αγαπήσει τη μουσική μας και θα έρχεται στα live μας να χορέψει, να ιδρώσει και να τραγουδήσει μαζί μας, γιατί πάνω από όλα η μουσική είναι γιορτή και εκτόνωση.


Θα πηγαίνατε ποτέ σε κάποιο τηλεπαιχνίδι μουσικής; Ναι, όχι και γιατί;

Δεν νομίζουμε ότι μας ταιριάζει κάτι τέτοιο. Αυτές οι εκπομπές δίνουν περισσότερο βάρος στους ερμηνευτές και στο lifestyle, ενώ βάζουν στην άκρη τους δημιουργούς. Το δικό μας δυνατό σημείο είναι η ομαδική δουλειά και η σύνθεση πρωτότυπης μουσικής, κάτι που δε φαίνεται να πολυενδιαφέρει τα τηλεπαιχνίδια.


Υπάρχει κάποια φιλοσοφία με την οποία πορεύεστε στη μουσική σας;

Η φιλοσοφία μας είναι ότι η μουσική που κάνουμε πρέπει πρώτα να αρέσει σε εμάς. Αν συμβαίνει αυτό, τότε σίγουρα θα το κάνουμε καλύτερα, αυτό θα βγεί προς τα έξω και σίγουρα θα αρέσει σε κάποιους. Επίσης, δε μας αρέσουν οι προχειρότητες και οι αρπαχτές. Θέλουμε ότι κάνουμε να γίνεται σωστά, γιατί οφείλουμε να σεβαστούμε τον ακροατή που θα ακούσει τη μουσική μας ή θα έρθει σε κάποια συναυλία μας. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να είχαμε υλοποιήσει το άλμπουμ μας με πολύ λιγότερα έξοδα και σε λιγότερο χρονικό διάστημα, όμως προτιμήσαμε να κάνουμε μια καλή και ολοκληρωμένη δουλειά που θα αντέξει στο χρόνο.



Ποια είναι τα μελλοντικά σας πλάνα;

Ετοιμάζουμε μια μικρή περιοδεία που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα περιλαμβάνει εμφανίσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Το πρόγραμμα θα περιέχει κυρίως δικά μας τραγούδια, αλλά και διασκευές σε τραγούδια που αγαπάμε και αποτέλεσαν την αφορμή να ασχοληθούμε με τη μουσική. Επίσης, στις 15/01/2020 θα παίξουμε ζωντανά στη ραδιοφωνική εκπομπή «Οι Ντόπιοι» στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου