Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Βγαίνουμε, Fata Morgana | Εκτός από τραγούδι και φαινόμενο έγινε πλέον αγαπημένο στέκι!




Fata Morgana είναι το άκρως καλλιτεχνικό όνομα του σημερινού μας στεκιού, εδώ στη Θεσσαλονίκη και δεν πρόκειται φυσικά για κάτι τυχαίο. Σου έχουμε πει αμέτρητες φορές πόσο θαυμάζουμε τους ανθρώπους που αναμετριούνται με τις ανησυχίες τους και σίγουρα έχεις καταλάβει πόση αδυναμία έχουμε σ’ εκείνους των οποίων οι ανησυχίες είναι επίσης καλλιτεχνικές. Μια παρέα νέων ανθρώπων με τέτοιες -κι όχι- μόνο ανησυχίες για τις οποίες θα μιλήσουμε παρακάτω ένωσε τις δυνάμεις της, λοιπόν, σε ένα κοινό εγχείρημα φτιάχνοντας στην κυριολεξία με τα ίδια τους τα χέρια έναν από τους πιο φιλικούς, καλλιτεχνικούς κι ιδιαίτερους χώρους της πόλης. Να σου συστήσουμε με μεγάλη χαρά τους Ελευθερία, Μιχάλη, Δημήτρη, Κωνσταντίνο, Φάνη κι Άγγελο!

Η Ελευθερία με την οποία είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε μας είπε χαρακτηριστικά πως ακόμη και τα τουβλάκια στον τοίχο του, ακόμη κι οι αρμοί ανάμεσά τους, περάστηκαν με το χέρι και το πινέλο μονάδα μονάδα. Το μαγαζί είναι όντως κυριολεκτικά hand made, βασισμένο στη ζεστή ατμόσφαιρα του ξύλου, στην εναλλακτική θερμότητα που εκπέμπει ο τούβλινος τοίχος του και στη νοσταλγική αίσθηση που σου δημιουργούν τα ρετρό αντικείμενα. Σήμα κατατεθέν πλέον το πιάνο του - το οποίο είναι αντίκα του 1902 όπως μας είπαν και σίγουρα αποτελεί χαρακτηριστική πινελιά στη σύνθεση της διακόσμησης- αλλά και τα χαμόγελα των ανθρώπων του που θα σε υποδεχτούν έτοιμοι να ικανοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τις γαστρονομικές ανάγκες και προτιμήσεις σου.




Πώς κατέληξε, όμως, η παρέα στο συγκεκριμένο όνομα; Το γνωστό πηγαδάκι το οποίο σχηματίζεται κάθε φορά που πρόκειται να λάβει χώρα ένα brain storming ιδεών, μέσα από random σκέψεις κατέληξε στο εύστοχο λογοπαίγνιο Fata Morgana αφού μεταξύ σοβαρού κι αστείου το ρήμα “τρώω” σε προστακτική μορφή συμπεριλαμβάνεται στο πρώτο συνθετικό του ονόματος χωρίς να έχει χάσει αυτό την καλαισθησία που απαιτεί ο εξίσου καλαίσθητος χώρος. Τίτλος τραγουδιού, φαινόμενο και τώρα πλέον το όνομα ενός από τα κορυφαία στέκια μας το Fata Morgana έχει εισβάλει δυναμικά στις ζωές μας και τις εξόδους μας. Θα το βρεις να σε περιμένει στην οδό Φιλίππου 1 με Συγγρού με ανοιχτές πόρτες και καρδιές.




Ένα μεγάλο συν του Fata Morgana είναι κι ο κατάλογός του ο οποίος τόσο σε επίπεδο ποτών όσο και σε επίπεδο φαγητού βασίζεται σε προϊόντα καθαρά και μόνο ελληνικά. Τσίπουρο, ρακή, κρασί και φυσικά μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες είναι όλα διαλεγμένα με πολλή προσοχή και μεράκι όπως και τα υλικά της κουζίνας του. Ο κατάλογός του αλλάζει κάθε 4-5 μήνες περίπου αφού βασίζεται σε εποχιακές ελληνικές γεύσεις και πρώτες ύλες ώστε τα πάντα να είναι φρέσκα και στην ώρα τους αφήνοντάς μας ομολογουμένως κάτι παραπάνω από ικανοποιημένους ως συχνούς θαμώνες του.




Στο στέκι αυτό θα συνδυάσεις πολλές ανάγκες κι απολαύσεις σου, μικρές καθημερινές χαρές στον υπερθετικό όμως βαθμό. Η διακόσμησή του θα σε βοηθήσει να ξεφύγεις από τα συνηθισμένα, η τοποθεσία του θα σε κάνει να χαλαρώσεις αφού βρίσκεται κεντρικά μεν αλλά σε ένα σημείο της πόλης με αρκετό πράσινο για τα δεδομένα του κέντρου, οι γεύσεις του θα σε αποζημιώσουν, τα παιδιά θα γίνουν η καλύτερη παρέα σου κι η διάθεσή σου θ’ ακολουθήσει την ανιούσα αμέσως μόλις πατήσεις το πόδι σου και γίνεις κομμάτι του κι εσύ. Σε όλα τα παραπάνω συμβάλλει κι η ξεχωριστή μουσική ταυτότητά του η οποία κυμαίνεται ανάμεσα σε ακούσματα cool/west coast Jazz, folk από όλον τον κόσμο –ακόμη και τα ελληνικά του είδους όπως ρεμπέτικα ή παραδοσιακά- soul και blues.




Δε θα μπορούσαμε να κλείσουμε αυτό το αφιέρωμα, όμως, αν δεν αναφερόμασταν και σε κάποιες αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες των παιδιών. Διάφορες κινήσεις ευαισθητοποίησης σε ποικίλα θέματα όπως μια δράση οικολογίας για την ανακύκλωση του μαγειρικού λαδιού που έχουν στα σκαριά κι εναλλακτικά lives που λαμβάνουν χώρα στο μαγαζί με ιδιαίτερη ταυτότητα είναι μόνο κάποιες από τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν δίνοντας βήμα μεταξύ άλλων σε νέους ανθρώπους να αναδείξουν τη δουλειά και τις ανησυχίες τους στην πόλη. Παράλληλα βρίσκονται σε αναζήτηση συνεργασίας με κάποια αρμόδια ΜΚΟ ώστε να συμβάλουν στην παροχή τροφής σε αστέγους κι άπορες οικογένειες θυμίζοντάς μας πως υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποτελέσει κανείς λιθαράκι σε κάτι καλό αρκεί να σκέφτεται out of the box και να τολμάει.

Να είστε έτοιμοι και για μια ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία που ετοιμάζουν με το ζυθοποιίο της μπίρας “Άλη” ώστε να συνδυάσουν την ξενάγηση ενός κλειστού γκρουπ 20 περίπου ατόμων στις εγκαταστάσεις του με συνοδευτικά δικά τους φαγητά και να φέρουν έτσι στη χώρα μας μια συνήθεια που δε μας είναι τόσο οικεία αφού δεν υπάρχει στην καθημερινότητά μας τόσο δυναμικά ο συνδυασμός μπίρας-φαγητού όπως θα έπρεπε. Με τον τρόπο που συνδυάζει κανείς ένα καλό κρασί με το αντίστοιχο φαγητό, μας είπε η Ελευθερία, το ίδιο μπορεί να γίνει και με την μπίρα ανάλογα με το είδος της.




Μια παρέα με αμέτρητες ιδέες κι ανησυχίες, λοιπόν, μέσα στις οποίες πολλές είναι όντως άκρως καλλιτεχνικές κάτι που εμείς εκτιμήσαμε δεόντως αφού μας αρέσουν οι δημιουργικοί άνθρωποι σε κάθε επίπεδο. Ο Μιχάλης ήταν επαγγελματίας μουσικός, η Ελευθερία κατασκευάζει κοσμήματα, ο Δημήτρης κατασκεύαζε πιάνα κι ασχολείται παράλληλα με τη φωτογραφία, ο Φάνης επιθυμεί να γίνει και σκηνοθέτης κι ο Κωνσταντίνος είναι χορευτής και καθηγητής φλαμένκο. Αυτές μάλιστα είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητές τους οπότε μπορείς να καταλάβεις ότι πρόκειται για νέους ανθρώπους γεμάτους ζωντάνια που δεν επαναπαύονται ποτέ.




Mας έκανε επίσης εντύπωση που οι περαστικοί καθώς πήγαιναν στις δουλειές τους όλοι πάντα χαιρετούσαν με χαμόγελο τα παιδιά και διαπιστώσαμε γρήγορα πως όλη η γειτονιά είναι πλέον μια μεγάλη παρέα. Εσύ θα λείπεις;



Πάρε μια γεύση:






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου