Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Επικίνδυνοι συγγραφείς | Κώστας Αρκουδέας | Παρουσίαση Τρίτη 29/10 στο "Επί Λέξει" | Μαρίνα Καρτελιά

Επιμέλεια: Μαρίνα Καρτελιά


       Στον απόηχο του τριημέρου, οι Επικίνδυνοι Συγγραφείς, που ο Κώστας Αρκουδέας, που αγαπήσαμε εδώ στον Σελιδοδείκτη, μελέτησε, ανέδειξε, ανέλυσε και τους κάλεσε να μας μιλήσουν στην καρδιά, όπως μόνο οι κυνηγημένες, επαναστατημένες, ανυπόταχτες ψυχές ξέρουν. Περιέχονται και μας περιέχουν στο καινούργιο βιβλίο του, που κατ΄εμέ στη μορφή και στη ρότα ξεπήδησε κατευθείαν απ΄το προηγούμενο, το Χαμένο Νόμπελ. Πάλι απ΄τις εκδόσεις Καστανιώτη.


Την προσεχή 

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

΄Ωρα 7 μ.μ.

Στο βιβλιοπωλείο "Επί Λέξει"




Θα τους ακούσουμε να μιλούν
Και θα έχουμε την ευτυχία να μας πάρουν μαζί τους στο ταξίδι
Κι εμείς να τους απολαύσουμε επιτέλους στο φως.



[Ενώ υπάρχει η αίσθηση στην κοινωνία ότι μετά το 1960 έχει επικρατήσει μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης, στην πραγματικότητα η καθαρή σκέψη έχει χάσει την αυτονομία της. Ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτό που λες να βρίσκεται τόσο μακριά από τον γενικό κανόνα, ώστε κανένας να μην του δίνει σημασία. Και καταλήγουμε στη μονοφωνία της άποψης, όπου σχεδόν όλοι λένε τα ίδια πράγματα με διαφορετικά λόγια. Όλοι προφέρουν τα ίδια επιχειρήματα με διαφορετική φρασεολογία. Οι αιρετικές φωνές αντιμετωπίζονται με ευγενική συγκατάβαση και απομονώνονται σαν κάτι εξωτικό, γραφικό, ακόμα και γελοίο.

Η κοινωνία στην οποία ζούμε διαμορφώνει καθοριστικά τον χαρακτήρα μας. Επιτρέπει αρχικά να μας λογοκρίνουν, στη συνέχεια μας υποχρεώνει να αυτολογοκριθούμε και τελικά μας οδηγεί στη σιωπή καταστέλλοντας τις δημιουργικές φωνές μέσα μας.

Ζούμε την εποχή της μεταλογοκρισίας.]



Εκδόσεις Καστανιώτη.

Την παρουσίαση της Αθήνας, διαδέχεται την επόμενη μέρα της Πάτρας και μεθεπόμενη της Καλαμάτας.

Ο Κώστας Αρκουδέας ζει και εργάζε­ται στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με την έρευνα και ταξιδεύει με τη συγ­γραφή. Δημοσίευσε για πρώτη φορά το 1986 τη συλλογή ιστοριών Άσ’ τον Μπομπ Μάρλεϋ να περιμένει. Στη συνέ­χεια εξέδωσε τη μίνι τριλογίαΗ πόλη με τα χίλια πρόσωπα (1987) και το μυ­θιστόρημα με εγκιβωτισμένα διηγή­ματα Το τραγούδι των τροπικών (1988). Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Τα κατά Αιγαίον πάθη (1994), Ποτέ τον ί­διο δρόμο (1999), Ο πειρατής (2003), Ο Μεγαλέξανδρος και η σκιά του (2004), Ο αριθμός του Θεού (2008) και Παρά­φορο πάθος (2013). Εξέδωσε ακόμα τις νουβέλες Και πρόσεχε να μην πετρώ­σεις (1996),Και τώρα δεν είναι αργά (2014), τη συλλογή διηγημάτων Όλες οι μέρες Κυριακή(2000), την επιλογή μικρών κειμένων Τα σιγκλάκια (2010) και το παραμύθι Η πολύχρωμη σβούρα (2013). Προσφάτως εξέδωσε τα βιβλία Το χαμένο Νόμπελ – Μια αληθινή ιστορία (2015), Τα κατά Αιγαίον πάθη, σε ανα­νεωμένη επανέκδοση (2017).

Το καινούργιο του βιβλίο,Επι­κίνδυνοι συγγραφείς, μόλις κυκλοφόρησε απ΄τις Εκδόσεις Καστανιώτη (2019).





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου