Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Βγαίνουμε | Το Τουρλού, εδώ όπου συνδυάζονται όλα όσα αγαπάμε





Καλώς ήρθες σήμερα στο Τουρλού κι εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να σου συστήσουμε την πιο ζεστή και ποικιλόμορφη αγκαλιά της Θεσσαλονίκης. Ο Ηλίας κι η Νικολέττα είναι οι σπιτονοικοκύρηδες ενός από τους πιο ιδιαίτερους και δυναμικούς χώρους της πόλης κι είναι εδώ για να σε υποδεχτούν σε ένα από τα σημεία της που για άλλους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί outsider σε σχέση με ό,τι έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Παπαναστασίου 111 στη Χαριλάου σε περιμένει, όμως, μια άκρως ευχάριστη έκπληξη παρ’ όλα αυτά. Όπως έχουμε πει αγαπάμε τους ανθρώπους που τολμούν να κάνουν τη διαφορά σε κάθε επίπεδο κι εδώ, στο αγαπημένο μας Τουρλού, έχεις πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία να παρατηρήσεις. Τόσα ώστε να το λατρέψεις.

Το όνομά του προέκυψε από μια ιδέα της Νικολέττας η οποία εύστοχα συνδύασε τόσο το είδος του μαγαζιού -μιας και πρόκειται για μεζεδοπωλείο- όσο και το γεγονός ότι το ίδιο το στέκι μας συνδυάζει από μόνο του πάρα πολλά χαρακτηριστικά με ιδιαίτερη επιτυχία γι’ αυτό και αποτελεί μια τόσο ξεχωριστή επιλογή απόδρασης μέσα στη μέρα σου. Εδώ θα βρεις μόνο ελληνικές γεύσεις κι ο Ηλίας ως μάγειρας φροντίζει πάντοτε να σου προσφέρει τις καλύτερες πρώτες ύλες μαγειρεμένες τόσο μερακλίδικα που σίγουρα θα σε κάνουν να θέλεις να ξανάρθεις είτε για να απολαύσεις το αγαπημένο γνωστό σου πιάτο είτε για να δοκιμάσεις κι όλα τα υπόλοιπα. Σε αντίθεση με τα ελληνικά στοιχεία της κουζίνας του η μουσική του ανήκει σε μπλουζ ροκ και τζαζ ακούσματα απολύτως κι αδιαπραγμάτευτα, πράγμα που ομολογουμένως μας γοήτευσε ιδιαίτερα τόσο για το ασυνήθιστο της ατμόσφαιρας όσο και για το ριψοκίνδυνα επιλεγμένο πάντρεμα το οποίο δικαιώνει απόλυτα τους οικοδεσπότες.




Στον κατάλογό του θα βρεις νοστιμότατα πιάτα με βάση το κρέας αλλά θα έχεις την ευκαιρία να γευτείς και θαλασσινά όταν βρίσκουν φρέσκα, όπως μας είπε ο Ηλίας, αφού διαπιστωμένα πρόκειται για ένα από τα στέκια που σέβεται απόλυτα τους θαμώνες του σε όλους τους τομείς. Γι’ αυτό εξάλλου δε λείπουν ούτε οι χορτοφαγικές επιλογές από το μενού ετοιμοπόλεμες να ευχαριστήσουν κι εσένα που δεν προτιμάς το κρέας. Το ελληνικό στοιχείο θα συναντήσεις επίσης και στην κάβα κρασιών του η οποία είναι εμπλουτισμένη μόνο με μικρές ελληνικές ποικιλίες όπως και στις μπίρες που είναι αποκλειστικά μικρών ελληνικών ζυθοποιιών. Η έρευνα σε όλη την Ελλάδα για τα παραπάνω αλλά και για το τσιπουράκι και τη ρακή του κράτησε σχεδόν ενάμιση χρόνο ώστε να μπορούμε σήμερα να μιλάμε με σιγουριά για την αξεπέραστη ποιότητά τους. Τα πάντα έρχονται μόνο για εδώ, μόνο για το Τουρλού και τους ανθρώπους του, από διαλεχτούς προορισμούς όπως Βέροια, Νάουσα κι Εύβοια.




Ο Ηλίας κι η Νικολέττα είναι άνθρωποι ανήσυχοι, έχουν κάνει στη ζωή τους πολλά πράγματα και το μόνο που δε θα ήθελαν για τους εαυτούς τους είναι να καταλήξουν κάποτε επαναπαυμένοι. Γι’ αυτό αποφάσισαν τον Ιούλη του 2017 να ανοίξουν το Τουρλού σε μια όντως φαινομενικά αδιάφορη περιοχή που όμως μετέτρεψαν σε απαραίτητο προορισμό μέσα από την αγάπη και το μεράκι τους .

Κέρδισαν, λοιπόν, ένα μεγάλο στοίχημα κι έχτισαν έναν από τους πιο φιλόξενους χώρους με “φόντο” το καλτ στοιχείο του εγκαταλειμμένου εργοστασίου που δεσπόζει σχεδόν απέναντι από το μαγαζί. Μας άρεσε κι εμάς πολύ που δεν υπάρχει στην απέναντι πλευρά του δρόμου ακόμη μια πολυκατοικία αλλά ένα τεράστιο δέντρο κι αυτό το εργοστάσιο που θυμίζει industrial φωτογραφία σε έκθεση. Κάπως έτσι ένα διαμαντάκι ήρθε να προστεθεί πριν δυο χρόνια στην παρέα μας κι αν δεν το γνωρίζεις ήδη μην καθυστερείς. Ξέρεις πού πρέπει να πας και σου εγγυώμαι ότι δε θα ξεκολλάς.




Όπως κατάλαβες ήδη το Τουρλού είναι μια άκρως καλλιτεχνική πινελιά που κατάφερε να αξιοποιήσει στο έπακρο και με τον πιο παράξενο αλλά καλαίσθητο τρόπο όλους τους εξωγενείς παράγοντες που για άλλους θα μπορούσαν να αποτελέσουν ίσως εμπόδιο. Τολμά να έχει καταδικό του χαρακτήρα, έντονη προσωπικότητα αλλά καθόλου περιορισμένο target group αφού όλοι βρίσκουμε τελικά κομμάτια του εαυτού μας στο περιβάλλον του αλλά και στις γεύσεις του. Η μουσική, το καλό αλκοόλ και το φαγητό είναι μόνο μερικά από τα βασικά στοιχεία που φέρνουν κόσμο στην πόρτα του. Δε σου μένει παρά να διαπιστώσεις από κοντά την όμορφη ιδιαιτερότητά του αντλώντας κι εσύ λίγη από την ενέργειά του την επόμενη φορά που θα το επισκεφτείς.




Τουρλού γεύσεων και μουσικής στο πιάτο σου, ένα ακαταμάχητο μπέρδεμα που ήρθε για να μείνει, φευγάτο και καλλιτεχνικό τόσο όσο να μην το βάλεις στη λίστα με τόσα υπόλοιπα που έχεις γνωρίσει, σε κρατάει σε εγρήγορση αφού ως τώρα δε φοβήθηκε τις νέες πινελιές και τις απαιτούμενες αλλαγές ώσπου να φτάσει στο σήμερα και είναι εδώ ικανό να καλύψει κάθε γούστο. Πόση επιτυχία, όμως, που τα καταφέρνει χωρίς να αλλοιώνεται στο ελάχιστο! Χτισμένο και διακοσμημένο στην κυριολεξία από τον Ηλία και τη Νικολέττα είναι αποτέλεσμα αγάπης, προσωπικού στίγματος και τόλμης. Ένα πακέτο απαραίτητο για κάθε ανήσυχο πνεύμα που αποζητά να γνωρίσει εξίσου ανήσυχες ιδιοσυγκρασίες. Όταν αποφασίζεις να πας κόντρα στα τετριμμένα πρέπει να είσαι ικανός να μυήσεις τους ανθρώπους στο καινούργιο που τους προσφέρεις. Ο Ηλίας κι η Νικολέττα το πέτυχαν αυτό κι έτσι ο κόσμος αγάπησε το εδώ και δύο χρόνια στέκι μας.



Πάρε μια γεύση:



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου