Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Βγαίνουμε: Backside Garden, μια αληθινή όαση στο κέντρο της πόλης | Έλλη Πράντζου




Περπατάς σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Θεσσαλονίκης μπροστά από βιτρίνες και πολυκατοικίες, μέσα στον κόσμο και τη γοητευτική βαβούρα της πόλης, γεμάτος ενέργεια ή κουρασμένος μαζί με τόσους περαστικούς που βουίζουν μέσα στο κεφάλι σου κουβαλώντας ο καθένας τη δική του διάθεση. Ψάχνεις για κάτι διαφορετικό να σε χαλαρώσει και να σε ταξιδέψει. Πόσο θα ήθελες να είχες την ευκαιρία με ένα απλό βήμα, έτσι μαγικά, να βρεθείς κάπου αλλού, να αλλάξεις εντελώς παραστάσεις, να μεταφερθείς σε ένα μποέμικο τοπίο, γεμάτο πράσινο, κάπου ατμοσφαιρικά, κάπου όπου δε θα θυμίζει σε τίποτε κέντρο στρεσαρισμένης πόλης!




Ίσως να είσαι ακόμη ανυποψίαστος για το ότι κάπου εκεί, δίπλα σου, υπάρχει όντως μια μικρή όαση που γεννήθηκε πριν κάποια χρόνια στην καρδιά της πολυσύχναστης και φασαριόζικης Τσιμισκή προσφέροντάς σου ακριβώς αυτό που έχεις ανάγκη. Στον αριθμό 33 αν κοντοσταθείς θα δεις μια είσοδο πολυκατοικίας σαν όλες τις άλλες. Μια είσοδο που δεν προμηνύει, έτσι, με την πρώτη ματιά, όλα όσα κρύβονται στο...”βάθος κήπος” του κτιρίου. Αν κάνεις το βήμα και μπεις στον αριθμό 33, όμως, σίγουρα θα μας θυμηθείς.




Το Backside Garden είναι ένα μαγαζί ανένταχτο, αποτελεί μια κατηγορία μόνο του και δε θυμίζει σε τίποτε όλα όσα έχουμε στο μυαλό μας για τα κλασικά μαγαζιά μιας πόλης. Καταφέρνοντας να κάνει το απίστευτο υπαρκτό, πήρε ζωή στο πίσω μέρος κάποιων πολυκατοικιών της οδού Τσιμισκή και κάπως έτσι δημιουργήθηκε ένας κήπος στο πιο απρόσμενο σημείο της Θεσσαλονίκης. Μια βαθιά ανάσα μέσα στο τόσο γκρίζο, ένας ξεχωριστός τρόπος να αποδράσεις χωρίς να χρειαστεί να διανύσεις χιλιόμετρα και μια μοναδική ευκαιρία να ξεφύγεις από ό,τι σε αγχώνει δίχως να ξενιτευτείς.




Η αύρα του ειδυλλιακή αλλά καθόλου στιλιζαρισμένη, νιώθεις πως είναι εκεί περιμένοντας εσένα και σου προσφέρει μια φιλική αγκαλιά σαν ένα αγαπημένο πρόσωπο που θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις έπειτα από μια δύσκολη μέρα. Μπαίνοντας στο Backside Garden κάνεις ένα βήμα σε μια άλλη διάσταση αφήνοντας έξω από την πόρτα προβλήματα και σκοτούρες της καθημερινότητας. Εκεί θα ηρεμήσεις, εκεί θα ταξιδέψεις, θα διασκεδάσεις, θα ερωτευτείς με μουσικές και χρώματα, κι όλα τα υπόλοιπα για όσο διαρκέσει η έστω και πλασματική αλλά πολύ πειστική αυτή φυγή σου δε θα έχουν θέση μέσα στο κεφάλι σου.




Είτε επισκεφτείς το Backside Garden μέρα είτε πέφτοντας ο ήλιος, ώρες πιο απογευματινές ή νυχτερινές, θα μαγευτείς σίγουρα τόσο για τους ίδιους όσο και για διαφορετικούς λόγους. Η χαλαρή διάθεση παραμένει εξίσου κάτω από το φως του ήλιου αλλά κι ανάβοντας τα φώτα καθώς υποδέχεσαι το βράδυ σου με την πιο αισθαντική χροιά που θα μπορούσε να σου προσφέρει ένας μικρός παράδεισος στο κέντρο μιας πόλης. Το βράδυ ωστόσο το περιβάλλον αποκτά μία μυστηριακή νότα που προσθέτει μια πινελιά μαγείας στο ήδη εξωτικό σκηνικό. Για τον χώρο οι φωτογραφίες μας έχουν σίγουρα πιο πολλά να πούνε αν κι η πραγματικότητα ξεπερνάει κι αυτές αφού οι ενέργειες ποτέ δεν αποτυπώνονται ακριβώς σε παγωμένες εικόνες όσο όμορφες κι αν είναι αυτές.




Το Backside Garden πρέπει να το ζήσεις, να το αισθανθείς και τότε θα καταλάβεις ο ίδιος περί τίνος πρόκειται. Ένας αλλιώτικος χωροχρόνος μέσα στον χωροχρόνο σου, μια ονειρική διάσταση μέσα στη ρουτίνα σου, ένα μακρινό αλλού τόσο κοντά στο εδώ σου! Θα έχεις την ευκαιρία να νιώσεις ότι είσαι διακοπές χωρίς να χρειαστεί να το κουνήσεις ρούπι, κάτι που όλοι χρειαζόμαστε συχνά όμως δεν έχουμε πάντα την ευκαιρία να το πραγματοποιήσουμε στην κυριολεξία. Πίνοντας τον καφέ σου, το δροσερό αναψυκτικό σου, τον χυμό σου ή το κρύο τσάι σου μεταφέρεσαι αυτομάτως εκεί που θα ήθελες πραγματικά να είσαι κι αυτό από μόνο του αρκεί για να γίνει το επόμενο στέκι σου.




Τα κρυφά του χαρτιά όμως δε σταματάνε εδώ! Πώς θα μπορούσε άλλωστε όταν το ίδιο το μαγαζί είναι ένας κρυφός άσσος στο μανίκι της Θεσσαλονίκης; Στο Backside Garden εκτός από παγωμένη μπιρίτσα θα βρεις και μία δυναμική new entry, το γευστικότατο τσίπουρό του χωρίς γλυκάνισο μόνο για μερακλήδες συνοδευόμενο από τα απαραίτητα μεζεδάκια καθώς και ουζάκι. Αν είσαι από τους σταθερούς θαμώνες του ήδη ξέρεις πως ακόμη κι αν δε δεις κάπου γραμμένα τα ποτά στον κατάλογό του, το μπαρ του κάτι μπορεί να κάνει για σένα αρκεί να το ζητήσεις, αφού σε αυτό το στέκι κανείς δε μένει παραπονεμένος. Επειδή δε μας είναι τελικά ποτέ αρκετό, λοιπόν, ανοίγει και τον χειμώνα πλέον καθώς ο χώρος διαμορφώνεται κατάλληλα έτσι που να μην κρυώνεις όσο θα δοκιμάζεις κάποια από τις τόσες επιλογές που προσφέρει όπως και τα ροφήματά του στην καυτή τους version.


Οι "Backside Gardeners", τα δυο αδέρφια που έχουν το μαγαζί, είναι άνθρωποι αληθινοί, μερακλήδες κι οι ίδιοι, με πάρα πολύ μεράκι και σεβασμό στους ανθρώπους που αγκαλιάζουν καθημερινά το στέκι το οποίο έχουν δημιουργήσει. Αυτό μπορεί κανείς εύκολα να το αντιληφθεί κι από το γεγονός ότι οι τιμές τους είναι απίστευτα λογικές, θα λέγαμε ακόμη και χαμηλές αν σκεφτεί κανείς τι προσφέρει και σε ποιο σημείο της πόλης βρίσκεται το Backside Garden, κάτι που δεν εκμεταλλεύτηκαν ποτέ σε βάρος των θαμώνων μιας κι ο κατάλογός τους δεν έχει επηρεαστεί στο ελάχιστο ούτε όσον αφορά την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων τους.

Μιλώντας με τον Σάκη, εφόσον ο Μάκης είναι εκεί κυρίως τα πρωινά, διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι την αγάπη τους για το μαγαζί που χτίσανε χωρίς να επαναπαύονται στιγμή από τότε που πέρασε στα χέρια τους, την ευθύτητά τους όπως και την πολύ καλή σχέση που έχουν οι ίδιοι με τους συνεργάτες τους, τα παιδιά που δουλεύουν εκεί.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και για πολλούς ακόμη που μόνο αν επισκεφτείς το Backside Garden θα μπορέσεις να νιώσεις, εμείς το εντάξαμε δυναμικά στις εξόδους μας εδώ και καιρό. Σειρά σου αν δεν το έχεις ήδη κάνεις να ξεφύγεις από τη ρουτίνα σου ανακαλύπτοντάς το!


Πάρε μια γεύση:





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου