Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Σοφία Μανουσάκη : Η αλήθεια μιας ερμηνείας ακουμπάει τις ψυχές των ακροατών

Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου


Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, Όπερα του Καΐρου, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και Ακαδημία Σοπέν είναι μερικά από τα μεγαλύτερα κέντρα πολιτισμού στον κόσμο όπου η νεαρή και ταλαντούχα ερμηνεύτρια Σοφία Μανούσακη έχει μαγέψει με τις φωνητικές τις ικανότητες το κοινό, ερμηνεύοντας μελοποιημένη ποίηση του τεράστιου ποιητή μας Κ.Π. Καβάφη, έργα του Μίκη Θεοδωράκη, πάντοτε συνεργαζόμενη με τον διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτη και πιανίστα Στέφανο Κορκολή.


Όλη αυτή η άκρως ενδιαφέρουσα επαγγελματική πορεία αλλά και οι δηλώσεις του καταξιωμένου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στο εσώφυλλο του cd  «Συνάντηση», όπου λέει πως η Σοφία έχει «μια σπάνια ωριμότητα ερμηνευτική, έχοντας σαν όπλο το γοητευτικό τέμπο της φωνής της και την καθαρή τεχνική», κίνησαν το ενδιαφέρον μου και δεν άργησα να σας εξασφαλίσω μια συνέντευξη με την όμορφη δεσποινίδα της μουσικής.

Ήδη στα 24 σας χρόνια έχετε χαράξει μια αξιοζήλευτη πορεία στον καλλιτεχνικό χώρο, καθώς έχετε ερμηνεύσει στο Ηρώδειο και στο εξωτερικό με συμφωνικές ορχήστρες. Είχατε ονειρευτεί έστω και μια στιγμή αυτή την τροπή της ζωής σας σε μικρότερη ηλικία και τι μπορείτε να περιμένετε ή να ελπίζετε από εδώ και πέρα για το μέλλον σας, ως Σοφία Μανουσάκη;

Στάθηκα πολύ τυχερή, διότι μεγάλωσα σε μια οικογένεια, που αγαπούσε τη μουσική, χωρίς, όμως, να έχει σχετικές μουσικές γνώσεις. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μουσική, παρόλο που όλοι γύρω μου, μου έλεγαν πως πρέπει να καταπιαστώ με αυτήν. Όλα έγιναν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ο λόγος, που ξεκίνησε αυτό το ταξίδι μου, στον επαγγελματικό χώρο της μουσικής, είναι η γνωριμία και η πρώτη ακρόαση με τον κ. Κορκολή, ο οποίος με εμπιστεύτηκε και μ’ επέλεξε να ερμηνεύω έργα του. Επίσης, είχα και την μεγάλη τιμή ο μέγιστος Μίκης Θεοδωράκης να μου εμπιστευτεί και αυτός γνωστά αλλά και άγνωστα έργα του, με τα οποία είχα και την ευκαιρία να «μπω» στη δισκογραφία και τη χαρά να καταφέρω να έχω ήδη δυο χρυσούς δίσκους σε έργα Μίκη Θεοδωράκη αλλά και στο τελευταίο έργο του κ.Κορκολή, σε μελοποιημένη ποίηση του Κ.Π.Καβάφη, που και αυτό έγινε χρυσό. Όλα αυτά σε συνδυασμό με μεγάλες συναυλίες, όπως προαναφέρατε  Μ.Μ.Α, Μ.Μ.Θ, , κ.α) δεν μου αφήνουν και περισσότερα περιθώρια στο τι θα πρέπει να περιμένω σε σχέση με την εξέλιξη της πορείας μου. Σίγουρα θα κινηθεί σε αυτά τα μουσικά μονοπάτια.

Ο εθνικός μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης ήταν υπέρμαχος των τριών Τ της επιτυχίας  ''Ταλέντο, Τόλμη και Τύχη''. Εσείς θεωρείτε ότι η σκληρή δουλειά, η τόλμη, η τύχη και το ταλέντο είναι αρκετά, για να διαπρέψει κάποιος στον καλλιτεχνικό χώρο, ή πρέπει να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο συστατικό στην προσωπικότητά του για να φτάσει ψηλά;

Πολύ σοφά τα λέει ο μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Προσωπικά θα πρόσθετα τη συνέπεια και την υπομονή, διότι για εμένα δεν αποτελεί σκοπό η επιτυχία με την έννοια της αναγνωρισιμότητας αλλά το να νιώθω ολοκληρωμένη και χαρούμενη με αυτό, που κάνω.

 Ποιό συστατικό της προσωπικότητάς σας θεωρείτε αρνητικό και ποιό θετικό;

Εάν μιλάτε σε σχέση με την επαγγελματική μου υπόσταση, το αρνητικό είναι πως είμαι τελειομανής και πιστεύω πως, καμιά φορά, με την τελειομανία μου χάνω την ουσία. Ως προς το θετικό στοιχείο, θεωρώ πως το φυσιολογικό τρακ, που έχω όταν ανεβαίνω στην σκηνή, μου προσθέτει μια επιπλέον συγκίνηση στον τρόπο, που ερμηνεύω, κάτι που συνήθως ο κόσμος το αντιλαμβάνεται και το επικροτεί. Με αλλά λόγια η αλήθεια μιας ερμηνείας ακουμπάει τις ψυχές των ακροατών.

 Θα με βρείτε σύμφωνη ότι η αλήθεια ακουμπάει τις ψυχές των ακροατών. Όμως λόγω της διεθνούς σας καριέρας, έρχεστε σε επαφή με ακροατές διαφορετικών εθνικοτήτων. Έχοντας παρευρεθεί επί σκηνής σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, λοιπόν,  έχετε νιώσει διαφορετική αντιμετώπιση από το κοινό; Υπήρξε  κάποια αλληλεπίδραση σε μια από τις εμφανίσεις σας που να σας έμεινε αξέχαστη και αν ναι γιατί;

Υπάρχουν δυο στιγμές στην μουσική μου πορεία, που πιστεύω πως θα μου μείνουν αξέχαστες. Η πρώτη ήταν στην ακαδημία Σοπέν της Βαρσοβίας, όπου έκανα την πρώτη μου εμφάνιση μπροστά σ’ ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό κοινό, καθώς γνώριζα πως έχουν παρά πολλές μουσικές γνώσεις, όποτε ήταν πολύ δύσκολο εγχείρημα για μένα το να ανταπεξέλθω αλλά παρόλα αυτά τα κατάφερα και η διευθύντρια της Ακαδημίας μου έδωσε υποτροφία να συνεχίσω τις σπουδές μου εκεί. Η δεύτερη δύσκολη αλλά και πολύ συγκινητική στιγμή ήταν όταν τραγούδησα για πρώτη φορά μπροστά στον μεγάλο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, στο σπίτι του, ο οποίος μου είπε υπέροχα λόγια, που καθόρισαν τη μέχρι τώρα πορεία μου.




Το 2018 κυκλοφόρησε η νέα δισκογραφική δουλειά του Στέφανου Κορκολή με τίτλο «Θα’ θελα αυτήν την μνήμη να την πω», σε δική σας ερμηνεία. Πρόκειται για ένα διπλό cd, που περιέχει μελοποιημένα και συμφωνικά έργα, εμπνευσμένα από ποιήματά του τεράστιου ποιητή μας Κ.Π. Καβάφη. Ποιό είναι το αγαπημένο σας ποίημα από την συλλογή και με τί συναισθήματα σας κατακλύζει;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Είναι όλα συγκλονιστικά και τόσο σύγχρονα στη γραφή τους, που. σε συνδυασμό με την προσωπικότητα αυτού του τεράστιου ποιητή, σε καθηλώνουν και δεν σου αφήνουν κανένα περιθώριο επιλογής. Επιπλέον είναι και ο τρόπος που ο κ. Κορκολής μελοποίησε τα συγκεκριμένα ποιήματα, με αποτέλεσμα να σε πλημμυρίζουν με συναισθήματα. Είναι παρά πολύ σημαντικό, όταν στις συναυλίες μας ερμηνεύουμε π.χ το ποίημα «Ένας γέρος» και ο κόσμος το τραγουδάει μαζί μας.

 Αλήθεια πώς είναι να συνεργάζεστε με κολοσσούς της μουσικής, σαν συνεργάτες και σαν άνθρωποι;

Τυχερή και σε αυτό. Πέρα από το Μίκη Θεοδωράκη και τον Στέφανο Κορκολή έχω, επίσης, συνεργαστεί με τους τεράστιους Μ.Πλέσσα και Γ.Σπανό. Δεν μπορώ να τους δω σαν συνεργάτες αλλά σαν δασκάλους, αφού συνεχώς μαθαίνω δίπλα τους. Σαν άνθρωποι είναι όλοι τους υπέροχοι αλλά στις περιπτώσεις των Μίκη Θεοδωράκη και Στέφανου Κορκολή θα έλεγα ιδιαίτερα απαιτητικοί κάτι, που μου αρέσει, διότι, όπως σας είπα και προηγουμένως, αυτή τους η «απαιτητικότητα» εξυπηρετεί την τελειομανία μου.



Θα αποκαλύψετε στο κοινό τα άμεσα καλλιτεχνικά βήματά σας; Σίγουρα από εσάς περιμένουν να ετοιμάζετε  κάτι ενδιαφέρον και καλοδουλεμένο.

 Το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει ένα cd σε ζωντανή ηχογράφηση με τρία από τα πιο εμβληματικά έργα του Μ.Θεοδωρακη: ο Επιτάφιος του Γ.Ρίτσου, τα Επιφάνια του Γ.Σεφέρη και η Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν του Ι.Καμπανέλλη διασκευασμένα από τον Στ. Κορκολή για πιάνο και φωνή. Πρόκειται για μία τριλογία, που ο ίδιος ο συνθέτης μας προέτρεψε να εκδώσουμε, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουμε τις συναυλίες μας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σας ευχαριστώ,

Σοφία Μανουσάκη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου