Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Βγαίνουμε | Ελέφαντας, εκεί που οι αισθήσεις συναντούν τις αναμνήσεις μας




Αν ο Ελέφαντας ήταν χρώμα θα ήταν εκείνο το βαθύ, vintage, ζεστό πράσινο της παλιάς ταπετσαρίας που έντυνε κάποτε τα νεοκλασικά -πλέον- σπίτια. Αν ήταν άρωμα θα σου θύμιζε κάτι μεταξύ σανταλόξυλου και φρεσκοκομμένου καφέ. Αν ήταν ηλικία θα ήταν μετεφηβεία με μια δόση φευγάτης κουλτούρας. Αν ήταν υλικό θα ήταν αρχοντικό ξύλο σαν εκείνο της αντίκας που ταιριάζει σε κάθε εποχή προσδίδοντας πάντα ένα ξεχωριστά εκκεντρικό στιλ. Αν ήταν αντικείμενο θα ήταν παλιό ξύλινο ραδιόφωνο ή πικ απ. Αν ήταν μουσική θα ήταν σίγουρα jazz κι αν ήταν ταινία θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει σε έμπνευση του Woody Allen ή να απότελέσει μέρος της Ευρωπαϊκής κινηματογραφικής γκάμας.




Υπάρχει κάποιος που να μη θυμάται τα παλιά καλά Looney Toons; Μια retro μικρή τηλεόραση πάνω από το μπαρ, προσωπική μου αδυναμία από τη γενικότερα πολύ εύστοχη και ταξιδιάρικη διακόσμηση του χώρου, παίζει συχνά το αγαπημένο παιδικό πολλών από εμάς όπως κι ασπρόμαυρες παλιές ταινίες μεταφέροντάς μας σε εποχές παράλληλες, στα νοερά σύμπαντα των πιο υποσυνείδητων αναμνήσεών μας που πλέον τριγυρνούν στο μυαλό μας ως αισθήσεις. Κι ο Ελέφαντας ξυπνάει αυτές τις αισθήσεις. Τις ξυπνάει με τον πιο νοσταλγικό τρόπο όπως οι γνώριμες μυρωδιές των παιδικών σου χρόνων ή των ερώτων σου που έρχονται να σου γαργαλίσουν τα ρουθούνια ώστε να σε ξεσηκώσουν.




Το όνομά του το πήρε από ένα νεαρό παιδί που ξεκινούσε νωρίς τα πρώτα του βήματα στον χώρο της εστίασης, δυναμικά, με όνειρα και φιλοδοξίες αλλά και με την απαιτούμενη πίστη στο εγχείρημά του. Ο Χρήστος, λοιπόν, ο άνθρωπος που έφτιαξε τον Ελέφαντα, σκέφτηκε πριν 13 χρόνια, όταν γεννήθηκε το αγαπημένο μας στέκι, πως θα ήθελε μια αντίθεση να χαρακτηρίζει την ιδέα. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν πολλά μαγαζιά με ελληνικά ονόματα, πόσο μάλλον με ονόματα ζώων. Ο χώρος συμμαζεμένος και πολύ φιλόξενος ενέπνεε για μια αντίθεση βάσει μεγέθους. Κάπως έτσι βαφτίστηκε και πήρε ζωή ο Ελέφαντας της Θεσσαλονίκης στην οδό Συγγρού με Φιλίππου 2, λοιπόν, δηλώνοντας παιχνιδιάρικα πως το μικρό είναι ουσιαστικά πολύ μεγάλο όταν γεμίζει με την αγάπη των ανθρώπων που το πλαισιώνουν.




Είναι ό,τι πρέπει για κάθε ώρα της ημέρας αφού αποτελεί ιδανική επιλογή χαλαρού καφέ, πολύ σωστή επιλογή παρεΐστικης μπίρας, ξεχωριστή επιλογή που δε θα σε απογοητεύσει ως bar με καθαρά ποτά και cocktails μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν και τα δικά του που σου συστήνουμε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσεις αν δεν το έχεις ήδη κάνει. Ζήτα, λοιπόν, τα Elephantas Cherry κι Elephantas Pergamonto, δε θα χάσεις.




Όταν μιλάς για καφέ-μπαρ σε αυτήν την πόλη, ο Ελέφαντας είναι all time classic επιλογή για όλους. Δεν κάνει εκπτώσεις στην αισθητική ή την προσωπικότητά του βγάζοντας ασπροπρόσωπους τόσο τους παλιούς καλούς σταθερούς του θαμώνες όσο κι εκείνους που ανανεώνονται μένοντας στο τέλος απολύτως ευχαριστημένοι από τη νέα τους ανακάλυψη. Αν θέλεις να νιώσεις στα άκρα την αίσθηση πως ανήκεις σε μια μεγάλη παρέα έλα στον Ελέφαντα με τη δική σου. Σίγουρα αργά ή γρήγορα θα γνωρίσεις και νέο κόσμο αφού τόσο εκτός όσο κι εντός του μπαρ οι άνθρωποί του είναι ένας κι ένας.




Στα δυνατά του ατού είναι κι οι μουσικές επιλογές που κυμαίνονται ανάμεσα σε jazz, funk, latin και reggae μελωδίες ενισχύοντας την ταξιδιάρικη αύρα του χώρου αφού στο στέκι μας ταξιδεύουμε όχι μόνο σε άλλα μέρη αλλά και σε άλλες εποχές. Μην ξεχάσεις να γυρέψεις και τη μασκότ του μαγαζιού, τη γατούλα που τριγυρνάει ανέμελη ανάμεσα στους θαμώνες και που φιλοξενείται την ημέρα από τον Ελέφαντα εδώ και χρόνια. Θα τη λατρέψεις και σίγουρα θα προστεθεί μαζί με όλες τις υπόλοιπες φωτογραφίες που θα έχεις τραβήξει το περιβάλλον και μια δική της αφού την έχουμε κάνει πλέον διάσημη όσοι συχνάζουμε εκεί από καιρό.




Ο Ελέφαντας είναι πολλές δεκαετίες σε μία. Περικλείει την άγουρη αθωότητα των ρετρό αναμνήσεών μας και τον μεστό αισθησιασμό μιας άκρως ατμοσφαιρικής αύρας. Θα εθιστείς στα vibes του και θα ενωθείς με τους ρυθμούς του. Εμείς το πάθαμε και σου το μεταφέρουμε!


Πάρε μια γεύση:


















Φωτογραφίες Ευτυχία Πασχαλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου