Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

«Οι Δανειστές : Μια Αυτοβιογραφία» στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου

Γράφει η Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου



Μια παράσταση πάνω στο ομώνυμο έργο του Αουγκούστ Στρίντμπεργκ

 Το 1889 ο Σουηδός θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και ζωγράφος , Άουγκουστ Στρίντμπεργκ  συγγράφει το θεατρικό έργο ‘’Οι Δανειστές΄΄.  Αφιέρωσε χρόνο και μελάνι για να μας αφηγηθεί την ιστορία ενός ιδιότυπου ερωτικού τριγώνου, του καθηγητή Γκούσταβ, του εικαστικού καλλιτέχνη Άντολφ και της γυναίκας του τελευταίου, Τέκλα. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο σαλόνι ξενοδοχείου ενός παραθαλάσσιου θέρετρου όπου οι δύο άντρες γνωρίζονται ενώ η Τέκλα λείπει σε εκδρομή. Ο Γκούσταβ, πρώην πληγωμένος σύζυγος της Τέκλα, δεν χάνει την ευκαιρία να σπείρει διχόνοια στον γάμο της. Κερδίζει την εμπιστοσύνη του Άντολφ, ο οποίος, αρχίζει να του μιλάει ανοιχτά για τη γυναίκα του και πολύ σύντομα τον στρέφει εναντίον της, γεμίζοντάς τον αμφιβολίες για την αγάπη τους.

Η Ομάδα ΑΣΙΠΚΑ εκτιμώντας την αξία αλλά και την διαχρονικότητα του έργου λόγω του θέματός του που αφορά την επαναδιαπραγμάτευση  σχέσεων και τα ψυχολογικά “δάνεια” που υποκινούν τις πράξεις των πρωταγωνιστών, μας χαρίζει κάθε Δευτέρα &Τρίτη στις 21.00 αλλά και Παρασκευή στις 12.00μμ μια καλοπαιγμένη και σαφώς καλοδουλεμένη παράσταση από την οποία θα φύγετε "πλουσιότεροι".

Μην περιμένετε όμως ότι θα σας δώσω συντεταγμένες για να παρευρεθείτε σε ένα συμβατικό θέατρο, καθώς η Ομάδα ΑΣΙΠΚΑ επέλεξε την μπεργκμανική ατμόσφαιρα της Αγγλικανικής Εκκλησίας υποστηρίζοντας πώς ο ίδιος ο ναός εξισώνεται με την ιερή ελευθερία χρόνου και ψυχής της εξοχής που βρίσκονται οι ήρωες και συμβολίζει τον ιερό δανεισμό των ψυχών των ηρώων καθώς ο ένας κατασπαράζει τον άλλον.

Μια πρωτοποριακή επιλογή τοποθεσίας για τα ελληνικά δεδομένα αλλά καθόλου παράταιρη. Η νεογοτθική αρχιτεκτονική, οι φωτισμοί σε κόκκινο και μπλέ σε συνδυασμό με τα κεριά και την όλη αισθητική του ναού δεν ξένισαν  καθόλου το κοινό, μα αντιθέτως έδωσαν το κάτι παραπάνω στο συναίσθημα που μας άφησε η παράσταση.

Η υποκριτική δεινότητα των ηθοποιών και η εις βάθος κατανόηση του ρόλου τους μας μετέφερε όντως σε κάποιο θέρετρο όπου οι ήρωες παλεύουν με την αγάπη, την δολιότητα και με απωθημένα που γίνονται δόρυ εκδίκησης.


Συντελεστές:

Διάρκεια: 95’
Μετάφραση: Έρη Κύργια
Δραματουργική επεξεργασία: Ειρήνη Δράκου, Δημήτρης Μπίτος
Σκηνοθέτης: Δημήτρης Μπίτος
Σκηνογραφία: Άγγελος Μέντης
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Ερμηνεύουν: Ειρήνη Δράκου, Νίκος Καμώντος, Δημήτρης Μπίτος

Υπέρτιτλοι :SUPERTITLES.GR Φωτογραφίες : Αλέξανδρος Γαρνάβος
Πληροφορίες
Τοποθεσία: Αγγλικανική Εκκλησία «Άγιος Παύλος»
Διεύθυνση: Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα (Αθήνα)
Πρεμιέρα: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: : Δευτέρα &Τρίτη στις 21.00 και Παρασκευή στις 12.00μμ (μεταμεσονύκτια)
Την παράσταση θα συνοδεύουν αγγλικοί και ελληνικοί υπέρτιτλοι για τους κωφούς (και όλους τους άλλους θεατές).
Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 12 ευρώ, Μειωμένο (Φοιτητικό, Ανέργων, Άνω των 65, ΑΜΕΑ): 8 ευρώ
Τηλέφωνο Ταμείου: 698.77.38.178 (Για Κρατήσεις)
Διάρκεια:95’





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου