Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Δισκοκριτική| Πολύχρωμες Ζακέτες:Ρομαντική αισθητική συνδυασμένη με ευαισθησία και μελαγχολία


Γράφει η Justine Φιλιππίδου



Μια ομαδική δουλειά από την Πολυξένη Καράκογλου να αξιοποιεί με τη βελούδινη φωνή της τους στίχους της Αθηνάς Σπανού σε μουσική και ενορχήστρωση του Γρηγόρη Πολύζου. Η συγκεκριμένη παραγωγή από τη Μικρή Άρκτο συνδυάζει χαρακτηριστικά που σπανίζουν. Ήδη από το εξώφυλλο ο ακροατής εύκολα διαπιστώνει το λεπτό και ρομαντικό γούστο των συντελεστών με επιλογές έργων του ζωγράφου Γιώργου Σαμψωνίδη. Ο τίτλος «Πολύχρωμες ζακέτες» καταφέρνει να συνοψίσει σε δυο λέξεις όλα όσα θα ακουστούν στα εννιά τραγούδια του άλμπουμ.

Οι στίχοι της Αθηνάς Σπανού περιγράφουν ιστορίες με νόημα, νοσταλγία, συναίσθημα, αυτογνωσία και μελαγχολία. Όλα αυτά μετουσιώνονται μέσω της φωνής της Πολυξένης Καράκογλου σε ποιοτικό έντεχνο τραγούδι. Ο Γρηγόρης Πολύζος γράφει μουσική κατάλληλη για τον πολύ επιτυχημένο συνδυασμό φωνής και στίχων, δίνοντας το δικό του στίγμα στα τραγούδια και επικυρώνοντας την ταυτότητά τους. Την προσεγμένη δουλειά ολοκληρώνουν οι μουσικοί δίνοντας το τελικό «φινίρισμα» σε ακούσματα τα όποια δε θα περάσουν απαρατήρητα.

Παρακάτω μερικά ενδεικτικά τραγούδια:

Σαν τη βροχή

«Δε ζητάω υποσχέσεις και λόγια πολλά θα έχω μοναχά μια βροχή να μιλά»: Με μια βροχερή εικόνα δημιουργείται μια αλληγορία για τον έρωτα και την ανιδιοτέλεια σε αυτόν, ειδικά στις δύσκολες καταστάσεις όπου δοκιμάζεται η ποιότητα των σχέσεων και η αντοχή αυτών.

Άργος

«Το σύμπαν συνωμότησε με έφερε κοντά σου με είδες και σε διάλεξα μόνο από τη ματιά σου»: Ένα ιδιαίτερο τραγούδι με τίτλο που παραπέμπει στη Μυθολογία. Οι διφορούμενοι στίχοι του δημιουργούν συνειρμούς σχετικούς με τις προσωπικές εμπειρίες του εκάστοτε ακροατή.

Πολύχρωμες ζακέτες

«Και να μικρύνω να χωράω σε όλες τις τσέπες μες τις δικές σου τις πολύχρωμες ζακέτες»: Το ομώνυμο τραγούδι του άλμπουμ συνδυάζει γλυκές αναμνήσεις, χρωματιστές εικόνες και νοσταλγία για τα παιδικά χρόνια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου