Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Είδαμε| Γυναίκες από χώμα| Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου

Γράφει η Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου

Σεξισμός, μισογυνισμός, πολιτικά οφέλη, στερεότυπα, κοινωνικός αποκλεισμός και άλλες τόσες λέξεις με άσχημο νόημα ξεπηδούν στο μυαλό καθώς βλέπεις επί σκηνής πέντε κοπέλες μέσα σε βρώμικα ταλαιπωρημένα νυφικά να ενσαρκώνουν τους ρόλους τοξικομανών με HIV. Όχι οποιωνδήποτε τοξικομανών όμως.



Η παράσταση «Γυναίκες από χώμα», σε σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, στον Πολυχώρο VAULT, από τη θεατρική ομάδα «Ανδρομέδα», είναι εδώ για να μας θυμίσει ότι άσπλαχνο, άδικο και αποτρόπαιο συνέβη τον Απρίλιο του 2012. Χρειάστηκε  μόνο  η υγειονομική διάταξη 39 Α, βασισμένη σε Αναγκαστικό Νόμο του 1940, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Υγείας μπόρεσε να προχωρήσει σε εξαναγκαστικό υγειονομικό έλεγχο οποιουδήποτε ατόμου. Έτσι τοξικοεξαρτημένες ή άστεγες γυναίκες συλλαμβάνονται και χωρίς τη θέληση τους εξετάζονται, ως πιθανοί φορείς του HIV . Όσες είναι θετικές προφυλακίζονται, δίνονται τα στοιχεία τους στη δημοσιότητα και γίνονται βορά στα ράμφη πολιτικών και δημοσιογράφων. Παρ΄ όλο που μόνο η πρώτη κοπέλα που βρέθηκε σε οίκο ανοχής ως θύμα trafficking και καμία άλλη δε βρέθηκε σε διαδικασία που να σχετίζεται με το σεξ, κατηγορούνται όλες τους ότι γνωρίζοντας την ασθένειά τους και με σκοπιμότητα να την εξαπλώσουν εκδίδονταν χωρίς προφυλακτικό παρασύροντας έντιμους οικογενειάρχες. Μα ποιος έντιμός οικογενειάρχης παρασύρεται από μια κοπέλα σε αυτή την κατάσταση. Σχήμα οξύμωρο. Η ελληνική δικαιοσύνη αθώωσε τις κοπέλες αλλά ο στιγματισμός, η χειραγώγηση και η κακομεταχείρισή τους είναι γεγονός και πληγή μέσα τους.

Μια παράσταση διαφορετική από τις υπόλοιπες. Άκρως διαφωτιστική και αιχμηρή με ερμηνείες ανατριχιαστικές που θα σας κάνουν να προβληματιστείτε και να ανακαλύψετε τι συνέβη πίσω από τις κάμερες. Η κάθε κοπέλα μια ξεχωριστή ιστορία πόνου με κοινό παρονομαστή την εξάρτηση, την ασθένεια και την απονιά της κοινωνίας απέναντι στα εύκολα θύματα.

Συντελεστές :
Σύνθεση κειμένων – Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης
Μουσικοί διάλογοι και σχολιασμοί: Χρήστος Κότσι
Σκηνικά-κοστούμια: Παύλος Ιωάννου
Σχεδιασμός φωτισμών: Κοραής Δαμάτης  
Hair Design: Ντάνιελ Αθανασίου
Παίρνουν μέρος αλφαβητικά: Φανή Γρύλλη, Ντίνα Κούκου, Σοφία Ρούβα, Έφη Σισμανίδου, Αναστασία Τσούτση
Φωνές: Μαρία Καβουκίδου – Θεοδώρα Σιάρκου
Παραγωγή: Θεατρική ομάδα Ανδρομέδα

Εισιτήρια:
Κανονικό: 12 ευρώ
Προπώληση – Φοιτητικό: 10 ευρώ
Ατέλειες: 5 ευρώ
Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου