Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Βγαίνουμε | Αερικό

Γράφει η Έλλη Πράντζου


              (Οι φωτογραφίες είναι από τα γενέθλια του Αερικού τον Δεκέμβριο)

Σε μια από τις πιο ζωντανές, ζωηρές κι αντιθετικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου οι φοιτητές δεν κοιμούνται ποτέ κι όσοι δεν είναι φοιτητές γίνονται, άνοιξε πριν περίπου ενάμιση χρόνο το “Αερικό”. Διαλύοντας στην κυριολεξία την κακή “παράδοση” όλων των προηγούμενων μαγαζιών που υπήρξαν εκεί πριν από αυτό τα οποία δεν κατάφεραν να διατηρηθούν, βουλιάζει κάθε βράδυ από τον νεαρόκοσμο της Θεσσαλονίκης κάνοντας τη Μανωλάκη Κυριακού -και συγκεκριμένα τον αριθμό 11- δικαίως ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια.




Ο Γιώργος κι η Ντίνα μας υποδέχτηκαν από την πρώτη στιγμή τόσο ζεστά που δεν αργήσαμε να νιώσουμε την οικειότητα μιας μελλοντικής φιλίας. Νέα παιδιά με πολλές εμπειρίες στο ενεργητικό τους και με πολλά όνειρα στη φαρέτρα τους που κατάφεραν ενάντια σε όλα τα προγνωστικά να πετύχουν το στόχο τους και να προχωρήσουν πολλά βήματα παρακάτω με χαμόγελο κι αισιόδοξη διάθεση. Στα πρώτα τους βήματα, όταν ακόμη το Αερικό μπουσουλούσε κι η προσπάθειες των παιδιών ξεκινούσαν να παίρνουν δειλά δειλά μορφή, ήμασταν εκεί και τους γνωρίσαμε καλύτερα μέσα από διάφορες ενδιαφέρουσες συζητήσεις.


                                               (Ντίνα και Γιώργος)

Δεν τους ήρθαν όλα εύκολα στη μέχρι τώρα ζωή τους αλλά το πείσμα κι η θέλησή τους τούς έβγαλαν ασπροπρόσωπους. Έφτιαξαν έναν χώρο όπου μπορούν κι οι δύο πια να εκφράζονται ταξιδεύοντας κι εμάς σε χρόνια ξέγνοιαστα και παθιασμένα με σπασμένα ντεσιμπέλ όπως οι χαρούμενες παρέες που γεμίζουν αδιάκοπα τα τραπέζια τους. Ο Γιώργος είναι ξακουστός πια για τα live του, μια σταθερή αξία κάθε Τετάρτη και Κυριακή στο μαγαζί που δε γίνεται να χάσεις. Κι αν ακόμη οι μέρες κάποτε αλλάξουν η αξία θα παραμείνει σταθερή. Ας μου επιτραπεί η ενθουσιώδης έκφραση, το παιδί έχει φωνάρα κι απογειώνει όποιο κομμάτι ερμηνεύει σε σημείο που σε κάνει συχνά ν’ ανατριχιάζεις. Κάπου εδώ να σου συστήσω να ακούσεις το δικό του τραγούδι, το οποίο θα βρεις στο τέλος του κειμένου. Πίστεψέ με δε θα χάσεις.




Έχε στο νου σου την Μπυροκτονία της Τρίτης -ειδικά αν είσαι λάτρης της μπίρας έτσι κι αλλιώς- μιας και τις Τρίτες οι τιμές κατρακυλούν κι οι μπίρες ρέουν άφθονες. Αντιστοίχως - επειδή το Αερικό καλύπτει όλα τα γούστα- οι Πέμπτες είναι μέρες για τσίπουρα, ρακές, ούζα και ρακόμελα. Εσύ θα λείπεις; Κι αν δε θες να τη βγάλεις ξεροσφύρι, τα μεζεδάκια της Ντίνας είναι ό,τι πρέπει για να συνοδεύσουν ό,τι κι αν επιλέξεις τελικά να πιεις.




Βασιλική τον έρωτα πολύ βαρύ τον πήρες και στο Αερικό κατέληξες, εκεί να πίνεις μπίρες” θα μας ακούσεις να τραγουδάμε συχνά όλοι οι θαμώνες μαζί με τον Γιώργο κι έπειτα να δηλώνουμε ότι θέλουμε να ζήσουμε σαν Αερικά. Έτσι, όλοι μια φωνή, μια παρέα, πάντα θα δίνουμε το δυναμικό “παρών” στο αγαπημένο μαγαζί της γειτονιάς μας και σε καλούμε να γνωρίσεις από κοντά τόσο την Ντίνα και τον Γιώργο με τα χαμόγελά τους και τη θετική τους αύρα όσο και τη ζεστή ατμόσφαιρα του Αερικού τους που με τόση αγάπη έχτισαν μαζί.


                                                (αγαπάμε Αερικό)

Special tip η δική τους Ρετσίνα “Αερικό” που βγήκε πρόσφατα σεργιάνι στα τραπέζια μας και σε προ(σ)καλεί να τη δοκιμάσεις. Σου προτείνω, λοιπόν, να το κάνεις και θα με θυμηθείς.


  (η παραπάνω φωτογραφία είναι από τη σελίδα των παιδιών, τους ευχαριστούμε)

Στο Αερικό θα πιεις, θα μεθύσεις, θα γελάσεις με την ψυχή σου, θα φωνάξεις, θα τραγουδήσεις με όλη σου τη δύναμη, θα ανέβεις στο τραπέζι άμα λάχει, θα ξεσπάσεις, θα ξεδώσεις, θα γνωρίσεις κόσμο, θα μοιραστείς στιγμές, θα φτιάξεις καινούργιες. Αξίζει να γνωρίζει κανείς ανθρώπους σαν τα δικά μας παιδιά, τον Γιώργο και την Ντίνα, την Ντίνα και τον Γιώργο. Είναι οι ίδιοι μαθήματα ζωής για όσους πέρασαν πολλά μα δεν το έβαλαν ποτέ κάτω και πίστεψαν στα δικά τους όνειρα. Γι’ αυτό και τα κατάφεραν. Αυτοί εξάλλου μας εμπνέουν και θα μας εμπνέουν πάντα, γι’ αυτή τη στόφα ανθρώπων επιλέγουμε να μιλάμε κι εδώ.



Μετά τις 19.00 το Αερικό σε περιμένει, μια ορθάνοιχτη αγκαλιά.
Πάρε την παρέα σου κι έλα να τα π(ι)ούμε!

Πάρε μια γεύση:





































Το τραγούδι του Γιώργου που όλοι πρέπει να ακούσετε -κι όχι μόνο μια φορά:

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΖΜΠΕΚ
https://www.youtube.com/watch?v=DlyReoUUDBQ

Φωτογραφίες Ευτυχία Πασχαλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου