Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

#WeRemember | Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος | ΄Αρτεμις Αλκαλάη | Εμμονές, objets trouvés.

Γράφει η Μαρίνα Καρτελιά.

Θυμόμαστε #weremember



 ΄Αρτεμις Αλκαλάη 

Εμμονές 





΄Ολο το μήνα, στο Pause., τιμάμε τη μνήμη. Τιμάμε την Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Με φωτογραφίες, δημοσιεύσεις, εκδηλώσεις και οτιδήποτε σχετικό με την αποτύπωση του στις Τέχνες και στον κόσμο ολόκληρο.

΄Οπως σημειώνει και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, το 2019, ο αντισημιτισμός, το μίσος και η ξενοφοβία έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα μας ενθαρρύνει να προβούμε σε μια μικρή ενέργεια που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο.

Στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης Ολοκαυτώματος, επισκεφτήκαμε χτες την μοναδική έκθεση φωτογραφιών που ως έργα τέχνης πια εκθέτει η ΄Αρτεμις Αλκαλάη στο Poems and Crimes των εκδόσεων Γαβριηλίδη, εδώ και λίγες μέρες.

Η ΄Αρτεμις Αλκαλάη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957, φοίτησε στο Εργαστήριο του Βρασίδα Βλαχόπουλου και σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, μαθήτρια του Μυταρά και του Μόραλη, σκηνογραφία με τον Β. Βασιλειάδη και άλλους αξιόλογους καθηγητές. Συνέχισε στο New York University και έκανε Φωτογραφία με τη Laura Dodson και υφαντική με τη Μ. Λεωνίδου.


Η ανατροπή, η παρεκτόπιση, ο αποχωρισμός, η απομάκρυνση, η διαταραχή επανεμφανίζονται θεματικά στη δουλειά της.

Στην παρούσα έκθεση, οι φθαρμένες, εγκαταλελειμμένες, βιομηχανικές κούκλες-καλούπια και τα κομματιασμένη τους μέλη αιωρούνται σε μια αέναη επανάληψη και αναδεικνύουν το άχρονο εφιαλτικό τοπίο της βίας της φθοράς και της εγκατάλειψης.




Με αυτή την έκθεση ολοκληρώνεται μια τριλογία-εμμονή σε ένα αντιπολεμικό έργο. Η έκθεση Μνήμη το 1999, παραπέμπει στο ανθρώπινο δράμα, στα 2012-2018 συνεχίζεται με την φωτογραφική έκθεση με πορτρέτα Ελλήνων Εβραίων επιζώντων από τα ναζιστικά στρατόπεδα ΄Αουσβιτς και Μπέργκεν Μπέλζεν και ολοκληρώνεται με τη φωτογραφική απεικόνιση των μεταλλικών objets trouvés.

Μου φάνηκαν συγκλονιστικά και μου θύμισαν πολύ τα μεταλλικά στοιχεία που εκτίθενται στο Εβραϊκό Μουσείο στο Βερολίνο. Ο τρόμος είναι παρών κι εδώ. Και το δέος ανάλογο.

Μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2019, Εμμονές, ΄Αρτεμις Αλκαλάη  (9 το πρωί με εννιά το βράδυ, στον πάνω όροφο).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου