Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Στα μικροκύματα | Μικροδιηγήματα σε αναδημοσίευση από την έκδοση της Εφημερίδας Συντακτών | Κώστας Αρκουδέας

Επιμέλεια : Μαρίνα Καρτελιά.Φωτ.: gregorycolbert.com


Πίστη στους μικρούς θεούςTo θέαμα που αντίκρισε ο νησιώτης με το χάραμα, τον ξάφνιασε. Δεκάδες μεγάπτερες φάλαινες είχαν ξεβραστεί στα ρηχά. ΄Εμοιαζαν με γκρίζους λόφους που ξεφύτρωσαν στην ακτή αλλάζοντας το τοπίο.
       «Οι μικροί θεοί ανέβηκαν απ΄τα βάθη της θάλασσας», μονολόγησε γεμάτος δέος. «΄Ηρθαν κοντά μας».
            Την ίδια σκέψη έκαναν και όσοι τις είδαν.
            Μια ομάδα από νησιώτες ζύγωσε το κοντινότερο κήτος. Πεσμένη στο πλάι, η φάλαινα πλατάγιζε άνευρα την ουρά της και είχε τα μάτια της καρφωμένα πάνω τους. Βαριανάσαινε, λες και κάτι περίμενε απ΄αυτούς.
            «Θέλουν να τις σκοτώσουμε για να πάψουν να υποφέρουν», συμπέρανε κάποιος.
           «΄Οχι, δε θέλουν αυτό», κραύγασε ένας άλλος. «Μας ζητούν να πεθάνουμε μαζί τους για να αποδείξουμε την πίστη μας».
            Κάποιοι συμφώνησαν μαζί του.
            «Αυτό μας ζητάνε, ναι. Να θυσιαστούμε για χάρη τους».
            «Τι είναι αυτά που λέτε; Τρελαθήκατε;» φώναξε ένας ασπρομάλλης νησιώτης. «Μας ζητάνε να τις αποτελειώσουμε για να λυτρωθούν απ΄το μαρτύριό τους».
            «Είσαι άπιστος!» του είπαν κάποιοι.
            «Καταραμένος», του είπαν κάποιοι άλλοι.
            Ο γιος του ασπρομάλλη άρπαξε μια ματσέτα και την εκσφενδόνισε πάνω τους. Εκείνοι έκαναν για μια στιγμή πίσω και στη συνέχεια ρίχτηκαν πάνω τους.
            Βγήκαν τα πρώτα μαχαίρια.
            Ακούστηκαν οι πρώτες κραυγές πόνου.
            Αντί να αποθαρρύνουν τους αντιμαχόμενους, οι κραυγές τούς ξάναψαν ακόμα περισσότερο.
            Κραδαίνοντας αιχμηρά αντικείμενα, ολόκληρο το νησιωτικό χωριό μπήκε στη μάχη.
            Πεσμένες στο πλάι, ανήμπορες να κουνηθούν, οι φάλαινες έγιναν μάρτυρες ενός αδιανόητου μακελειού.


Το διήγημα περιέχεται στην έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών Μικροκύματα, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Συγγραφέων (99+1 μικρο-διηγήματα μελών της Εταιρείας Συγγραφέων).Ο Κώστας Αρκουδέας γεννήθηκε στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα του 1958. Έπειτα από πολλές περιπλανήσεις, επέστρεψε στην πρωτεύουσα και εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο παραμένει μέχρι σήμερα. 
Δημοσίευσε για πρώτη φορά το 1986 τη συλλογή ιστοριών "Άσ' τον Μπομπ Μάρλεϊ να περιμένει". Στη συνέχεια εξέδωσε την τριλογία "Η πόλη με τα χίλια πρόσωπα" (1987) και το μυθιστόρημα με εγκιβωτισμένα διηγήματα "Το τραγούδι των τροπικών" (1988). Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα "Τα κατά Αιγαίον πάθη" (1994 και ανανεωμένη επανέκδοση 2017), "Ποτέ τον ίδιο δρόμο" (1999), "Ο πειρατής" (2003), "Ο Μεγαλέξανδρος και η σκιά του" (2004), "Ο αριθμός του Θεού" (2008) και "Παράφορο πάθος" (2013). Εξέδωσε ακόμα τις νουβέλες "Και πρόσεχε να μην πετρώσεις" (1996), "Και τώρα δεν είναι αργά" (2014), τη συλλογή διηγημάτων "Όλες οι μέρες Κυριακή" (2000), το απάνθισμα μικρών κειμένων "Τα σιγκλάκια" (2010) το παραμύθι "Η πολύχρωμη σβούρα" (2013) και το λογοτεχνικό χρονικό "Το χαμένο Νόμπελ - Μια αληθινή ιστορία" (2015). Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου