Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Παρουσίαση | Τυχερό | Κώστας Καβανόζης | Πινακοθήκη Ξάνθης

Γράφει η Μαρίνα Καρτελιά.


[Την Παρασκευή στην Πινακοθήκη της Ξάνθης στις 19:00 ο κύκλος των παρουσιάσεων κλείνει και οι ήρωες του Τυχερού βγαίνουν απ' το βιβλίο και συζητούν με τον συγγραφέα του.

"Όλα τα πρόσωπα του μυθιστορήματος υπήρξαν, όλα τα λόγια ειπώθηκαν και όλα τα γεγονότα συνέβησαν".




--

Πέμπτη απόγευμα. Περνάει τρέχοντας τη δίφυλλη τζαμένια πόρτα. Το Τυχερό σε στοίβες. Το εξώφυλλο εντυπωσιακό, αλλά δεν της δίνει κανένα στοιχείο για το μέσα. Της μένει όμως μια κάθετη ραγισματιά πέρα για πέρα. Σα μαχαιριά μοιάζει. Αναρωτιέται βιαστικά και τρέχοντας περνάει στο ταμείο. Δεν έχει πολύ χρόνο. Η χαρά μερικές φορές έρχεται άξαφνα. Η συγκίνηση μερικές φορές είναι διπλή. Μια "Αλεπού" την τραβάει επιτακτικά απ΄το μανίκι και τη ρωτάει τι ώρα είναι. ΄Ωρα είναι, αλλά δεν ξέρει για τι.


Στον καναπέ ξεκαθαρίζουν όλα. Για χαρτομάντιλα έχει τα χέρια της. Διαβάζει στο γραφείο, ανάμεσα στα τηλεφωνήματα, διαβάζει στο τρόλεϊ. Και δυο μέρες μετά, μένει εκεί : στον Keleti Pályaudvar, κεντρικό σταθμό της Βουδαπέστης. Είναι όμορφος, ιστορικός. Δεν έχει πια καμιά αγωνία. Ξέρει γιατί. Επίτιμη δημότης πια, κι ας μην επισκέφτηκε τους τόπους που ξέρει από πάντα. Τα βιβλία ευτυχώς δεν απαιτούν βίζα. Κι εκείνη κέρδισε εισητήριο διαρκείας.


΄Οσοι βρίσκεστε στα Βόρεια και μπορείτε, κάντε τη διαδρομή ως τις σελίδες του Τυχερού. Μπορεί να γεμίσει και το δικό σας κατώφλι σπυριά από ρόδι. Το συνηθίζει αυτό το βιβλίο. Μάθετε για τι.-








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου