Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Βιβλιοπαρουσίαση | Σαουλίκο | Βαγγέλης Παπαμιχαήλ

ΣΑΟΥΛΙΚΟ
ΒΑΡΣΑΝΟ ΣΑΜΜΥ, ΜΠΑΙΛΗΣ ΠΑΝΟΣ
Πρόλογος: Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σαουλίκο ήταν το όνομα μιας παραλιακής ταβέρνας λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Κάθε Κυριακή (η αργία του Σαββάτου είχε καταργηθεί με νόμο το 1924 ως "εβραϊκή") ο Ρόμπυ Βαρσάνο πήγαινε εκεί, ως το 1940, με συγγενείς και φίλους για να διασκεδάσουν και να ακούσουν τη Βέμπο, που του άρεσε πολύ.

Ελευθερία είναι το όνομα μιας κεντρικής πλατείας στη Θεσσαλονίκη όπου ο Ρόμπυ είδε το 1942 όλους τους συγγενείς και φίλους να καταγράφονται σε λίστες ως φορείς μιας αρχαίας αρρώστιας. Στην ίδια πλατεία το 1957 αναγνώρισε τυχαία μέσα στο πλήθος τον "διαβολικό Μαξ", τον άνθρωπο που εφάρμοσε την "τελική λύση" σε όσους είχαν το στίγμα αυτής της αρρώστιας στη Θεσσαλονίκη.

Ο Ρόμπυ φώναξε την αστυνομία για να τον συλλάβει, όπως κι έγινε. Όμως η Γερμανία δεν θα δεχόταν τους Έλληνες μετανάστες και δε θα έδινε ένα δάνειο πολλών εκατομμυρίων αν δεν τον άφηναν ελεύθερο. Αλλά και η αγαπημένη του πόλη - η Θεσσαλονίκη- είχε πολλούς παρακρατικούς, καταδότες, αγιορείτες μοναχούς, εκβιαστές, μαυραγορίτες, παλικαράδες που είχαν κερδίσει πολλά ως συνεργάτες των ναζί.

Ο Ρόμπυ είχε χιλιάδες ιστορίες να διηγηθεί στους συμπολίτες του για όσους είδε να χάνονται στο Άουσβιτς. Αλλά το Σαουλίκο είχε εξαφανιστεί μαζί με τους θαμώνες του. Είχε μείνει μόνος με τον αριθμό 115365, που δε θα σβηνόταν ποτέ από το αριστερό του μπράτσο.

---

Το συγκεκριμένο βιβλίο το ανακάλυψα λίγο μετά την τραγική είδησης του θανάτου του Ρόμπυ Βαρσάνο την 1 Απριλίου 2018,ενός ανθρώπου που όπως ήδη διαβάσατε στην περίληψη,κατάφερε να επιζήσει των στρατοπέδων συγκέντρωσης και που λίγα χρόνια αργότερα συνέβαλε καθοριστικά στη σύλληψη και στηνπαραπομπή σε δίκη του διαβόητου ναζί εγκληματία Μάξ Μέρτεν η αλλιώς του σφαγέα της Θεσσαλονίκης, σε μια δίκη που όσοι θα έχετε διαβάσει,είχε μεγάλες αποκαλύψεις που είχαν συγκλονίσει τον τότε πολιτικό κόσμο της Ελλάδας γιατί αυτές η αποκαλύψεις όπως λέγεται έφταναν μέχρι στην "πόρτα" του τότε πρωθυπουργικού γραφείου...


Στην αρχή διαβάζοντας διάφορες πληροφορίες για το συγκεκριμένο βιβλίο είχα σχηματίσει τη γνώμη πως πρόκειται για κάτι το μοναδικό στο είδος του,που διαβάζοντας το ο αναγνώστης, θα μπορέσει γυρίζοντας νοητά σε μια άλλη εποχή, να καταλάβει καλύτερα την ολοκληρωτική καταστροφή που έχουν υποστεί οι Έλληνες Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη,αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και να σχηματίσει και ακόμα πιο ξεκάθαρη άποψη για τους Έλληνες συνεργάτες των ναζί αλλά και για τους απογόνους τους...λίγους μήνες μετά μπορώ να πω πως αυτό το βιβλίο αξίζει πραγματικά μια ξεχωριστή θέση στη βιβλιοθήκη σας!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου