Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Είδαμε | Ο Μισάνθρωπος του Μολιέρου | Ραφαέλλα Μανέλη



Ενενήντα λεπτά της πιο πικρής κωμωδίας του Μολιέρου, στο Σύγχρονο θέατρο, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη. Η νέα ελληνική διασκευή για έξι πρόσωπα της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη, σε μετάφραση Γιάγκου Ανδρεάδη, αποτελεί μια καταπληκτική προσομοίωση της κοινωνίας. Η ευφυής σκηνοθεσία κάνει τον Ιούνιο του 1666 που πρωτοανέβηκε το έργο, να φαντάζει αδιανόητα στη σημερινή εποχή . Ο θεατής γίνεται μέρος ενός ατέρμονο παιχνίδι γάτας και ποντικιού. Όλοι οι ήρωες του έργου είναι παράλληλα θύτες και θύματα. Η σκηνοθετική ματιά μας μεταφέρει μέσα σε μια απόλυτη σωματοποίηση των συναισθημάτων που βιώνουν οι ήρωες. Η υποκρισία, το ψέμα, η ένταση , ο έρωτας εγγράφονται πάνω στο σώμα του ηθοποιού πλήρως εναρμονισμένα με την έμμετρη μορφή και τη μουσικότητα του κειμένου του Μολιέρου. Αξίζει να σημειωθεί πως η νέα μετάφραση έχει καταφέρει να κρατήσει ατόφια τη δύναμη της πένας του Μολιέρου , ενώ η σκηνοθέτης Ιόλη Ανδρεάδη έχει καταφέρει να αποδώσει σε όλους του χαρακτήρες τα φυσικά στοιχεία που ο Μολιέρος διάλεξε να τους χαρακτηρίζουν.

Έξι ήρωες, λοιπόν, ένα παιχνίδι ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, τον χορό και την αγκύλωση, μια δυναμική λεκτικοποίηση της ανησυχίας του ανθρώπου αλλά και του εμπαιγμού του, ένα δίλημμα για την ειλικρίνεια, μια γενική αμφιταλάντευση για την αγάπη και τη φιλία, για το ψέμα από και προς τον εαυτό μας.  Τους ήρωες ενσαρκώνουν : Μισάνθρωπος ο Μιλτιάδης Φιορέντζης (Οικογένεια Τσέντσι, Young Lear, Το βιβλίο της Ανησυχίας). Στο ρόλο της Σελιμένης η Βασιλική Τρουφάκου (Αδερφοί Καραμάζοφ, Αντιγόνη, Ειρήνη). Ορόντης ο Θύμιος Κούκιος (Αύγουστος), Ελιάνθη η Δανάη Επιθυμιάδη (Ήταν όλοι τους παιδιά μου), Φιλήντας ο Ορέστης Καρύδας (Οιδίπους Επί Κολωνώ) και Αρσινόη η Μελίνα Θεοχαρίδου (Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα).

Κάθε ήρωας ξεχωριστά, κατά τη διάρκεια του έργου, λειτουργεί πότε μέσα σ’ ένα προσωπικό χώρο (κάδρο) και πότε μεταβαίνει σ’ ένα κοινόχρηστο βήμα δήλωσης και καταγγελίας. Η χρήση του χώρου καθώς και το μικρόφωνο κεντρικά της σκηνής υποβάλλει έναν ξεκάθαρο παραλληλισμό για τον τρόπο λειτουργίας του ατόμου μεμονωμένα αλλά και ως μέρος του συνόλου, την ανάγκη απομόνωσης, αλλά και κοινοποίησης του συναισθήματος.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη παραγωγή από την Constantly Productions σε μια περιοχή με αύρα παλιάς Αθήνας που ενδείκνυται για θερινό θέατρο.



Σύγχρονο Θέατρο


Ευμολπιδών 45, Γκάζι | Τηλ.: 2103464380, 2105138067


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου