Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

"Τίποτε δεν δουλεύει αν δε δουλέψεις εσύ" | Κατερίνα Καλαμπάκα



Πέθανε σαν σήμερα η Μάγια Αγγέλου (πραγματικό όνομα: Marguerite Annie Johnson). Υπήρξε Αμερικανίδα ποιήτρια, καθηγήτρια, τραγουδίστρια, δυνατή ακτιβίστρια για τα πολιτικοκοινωνικά δικαιώματα. Δεν έμεινε μόνο στην ποίηση αλλά ασχολήθηκε με την αυτοβιογραφία (εξέδωσε επτά αυτοβιογραφίες της), το δοκίμιο, το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Έγινε γνωστή μέσα από την πρώτη της αυτοβιογραφία I Know Why the Caged Bird Sings (1969), που παρουσίασε διάφορα θέματα της προσωπικής της ζωής. Ήταν εκπρόσωπος των μαύρων και των γυναικών της Αμερικής και τα έργα της θεωρούνται ότι υπερασπίζονται τον πολιτισμό των μαύρων. Τα βιβλία της επικεντρώνονται σε θέματα όπως ο ρατσισμός, η ταυτότητα, η οικογένεια και τα ταξίδια. 
Κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής της υπήρξε ταλαντούχα σκηνοθέτης, ηθοποιός, δημοσιογράφος, συγγραφέας αλλά από την άλλη πλευρά υπήρξε πόρνη, οδηγός τρόλεϊ και χορεύτρια σε νυχτερινά μαγαζιά. Το 1982 έγινε η πρώτη καθηγήτρια στο Τμήμα Αμερικανικών Σπουδών στο Wake Forest University, παρότι δεν είχε σπουδάσει. Ήταν ενεργό μέλος του Κινήματος των Δικαιωμάτων των Πολιτών και εργάστηκε μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τον Μάλκολμ Χ.

Σε ηλικία 8 ετών, ενώ έμενε με την μητέρα της, η Αγγέλου κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον φίλο της μητέρας της. Εκείνος μπήκε στην φυλακή για μόλις μια ημέρα. Τέσσερις ημέρες μετά την αποφυλάκισή του, δολοφονήθηκε, προφανώς από τους θείους της Αγγέλου. Η Αγγέλου έγινε κωφάλαλη για σχεδόν πέντε χρόνια και γιατρεύτηκε μέσα από την αγάπη για τη γνώση ευχαριστώντας την δασκάλα της. 
Έγινε μητέρα από τα 16 της χρόνια και το 1951 και δούλευε δύο δουλειές για να ζήσει το παιδί της. Κατά την πρώιμη καριέρα κι ενηλικίωση, η Αγγέλου παντρεύτηκε τον Έλληνα ηλεκτρολόγο, πρώην ναυτικό και μουσικό Tosh Angelos, παρά την καταδίκη των διαφυλετικών σχέσεων εκείνη την εποχή. Μετά από 3 χρόνια έληξε ο γάμος ωστόσο διατήρησε το όνομα.
Γνωρίστηκε με συγγραφείς όπως ο Κάρολος Ντίκενς, ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ, ο Edgar Allan Poe, ο Douglas Johnson και ο James Weldon Johnson - συγγραφείς που επηρέασαν την ζωή και την καριέρα της.
Το έργο της Μάγιας Αγγέλου ενσάρκωνε τα δικαιώματα των γυναικών και των μαύρων, την ισότητα των δύο φύλων. Επαναπροσδιόρισε την μαύρη ομορφιά και ανέδειξε τις αφρικανικές παραδόσεις στις ΗΠΑ. Τάχθηκε ενάντια στον πόλεμο και έκανε εκστρατεία για την παγκόσμια ειρήνη. Τα έργα της χρησιμοποιούνται ευρέως στα σχολεία και στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου παρόλο που έχουν γίνει προσπάθειες να αποσυρθούν τα βιβλία της από κάποιες βιβλιοθήκες των ΗΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου