Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Αρλέτα : η ερμηνεύτρια γάτα και η γυναίκα


Γράφει η Κάλλια Βαβουλιώτη


Eδώ και δύο μέρες έφυγε για τα στενά του Παραδείσου , η αγαπημένη τραγουδοποιός Αρλέτα μετά από εγκεφαλικό που υπέστη. Η ελληνική μουσική έχασε την πιο τσαχπίνα γάτα , που άφησε ιστορία στην ελληνική δισκογραφία.




Η Αρλέτα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 , σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και ξεκίνησε την καριέρα της περί την δεκαετία του '60 , ενώ συνεργάστηκε και με κορυφαίους Έλληνες συνθέτες όπως τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζηδάκι καθώς και τον Γιάννη Σπανό.


To 1981 ηχογραφεί τον πρώτο της δίσκο με δικό της υλικό "Ένα καπέλο με τραγούδια" ενώ από το '84 και μετά κάνει μεγάλες επιτυχίες με κομμάτια του Λάκη Παπαδόπουλου και της Μαριαννίνας Κριεζή.

Όπως έχει πει και η ίδια για τον εαυτό της , έχει υπάρξει πολύ μοναχικός άνθρωπος ενώ αν και καταγόταν από την Βοιωτία δήλωνε ως πατρίδα της τα Εξάρχεια, κατοικούσε στην Κυψέλη. Ιδιαίτερος άνθρωπος, με νωχελικούς ρυθμούς αλλά σίγουρα πολύ δοτικός τόσο σε προσωπικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

Κάποια από τα πιο γνωστά τραγούδια της είναι "Το μπαρ το ναυάγιο" , "Τα ήσυχα βράδια" , "Batida di coco" , "Ο Λύκος", "Σερενάτα", " Πρωινό τσιγάρο", "Τα μικρά παιδιά", "Τσάι γιασεμιού" κ.ά.

Aυτό που έκανε την Αρλέτα τόσο αγαπητή ήταν η αλήθεια της - που ήταν το α και το ω στα τραγούδια της. Η Αρλέτα μίλησε για τον έρωτα με ευαισθησία, ρομαντισμό και ένα ελαφρύ ειρωνικό χιούμορ - είχε το υπονοούμενο στον στίχο. Δεν χρειάστηκε ποτέ να προσποιηθεί ή να θωρακιστεί μέσα σε σκληρότητα, δεν απαρνήθηκε ποτέ την ιδιοσυγκρασία της. Ρομαντική και αιθεροβάμων εκ πεποιθήσεως και ας παίρνει την καρδούλα της πίσω στο μαύρο της το χάλι.

Η μουσική της νεοκυματική και με αιθέρια τσαχπινιά,γεμάτη γλυκιά ζωντάνια και τα τραγούδια ποτέ μόνο τραγούδια. Ιστορίες και αφηγήσεις.Χωρισμοί, γάτες, έρωτας,αναποφασιστικότητα, ο Τάκης, τα ήσυχα βράδια , Άγιοι και αλκοολ και το πρωί πρωινά τσιγάρα.

Αυτή ήταν η Αρλέτα. Εκείνη με την οποία ξημερώματα χαλαρώναμε και νοσταλγούσαμε. Εκείνη που τα πρωινά μας φώτιζε με μελωδίες που σιγομουρμουρίζαμε πρωινό χαμόγελο . Εκείνη που μας δίδασκε με στιχομυθίες .

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα υγείας ενώ το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στην ΜΕΘ, του νοσοκομείου "Αγία Όλγα" .

Καλό ταξίδι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου