Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Διαβάζουμε | Το μυστικό της μπλε πολυκατοικιας | Έλενα Ακρίτα

Ελλάδα, Αθήνα 2016: στη δίνη του πολιτικού σκηνικού και της μεγάλης ύφεσης τοποθετεί η Ελένα Ακρίτα την πλοκή του νέου της αστυνομικού μυθιστορήματος που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα το 2017. "Το μυστικό της μπλέ πολυκατοικίας" είναι πολλά περισσότερα από ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, είναι ένα καλογραμμένο ανάγνωσμα, η ανατομία ενός εγκλήματος, καθώς παράλληλα και μια διεισδυτική ματιά στις διαπροσωπικές σχέσεις στην σύγχρονη Ελλάδα. 

Σε συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου της "Φόνος 5 αστέρων", η Ακρίτα φέρει την πρωταγωνίστρια των βιβλίων, Ελσινόρη Χατζή εμπρός ενός νέου μυστηρίου, μιας περίπλοκης ιστορίας που ξεκινά τη νύχτα του Πολυτεχνείου και απλώνεται μέχρι τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας του σήμερα, καθορίζοντας τις ζωές των πρωταγωνιστών. Το φετινό πόνημα της πάντα δελεαστικής Ακρίτα, με το καυστικό χιούμορ και την απολαυστική γραφή, διαθέτει όλα τα στοιχεία της προσεγμένης αστυνομικής πλοκής. Σταθερά και κλιμακωτά δίνει στον αναγνώστη τα απαραίτητα στοιχεία, κορυφώνοντας την αγωνία του. Η ιδιαιτερότητα αυτής της ιστορίας έχει να κάνει με το χωροχρόνο της εξέλιξης αλλά και τη μαεστρία των αλλεπάλληλων φλασμπάκ που προδίδουν την κινηματογραφική γραφή της συγγραφέως. Το γεγονός ότι κάθε στοιχείο του βιβλίου συνδιαλέγεται με το φαντασιακό του μέσου Έλληνα και άπτεται στις ιστορικές μνήμες αλλά και την καθημερινότητά μας, δίνει στο βιβλίο μια ιδιαίτερη γοητεία. Δεν πρόκειται για βιβλίο του Σαββατοκύριακου αλλά, θα λέγαμε, είναι βιβλίο της μιας ανάσας. Γρήγορα και εύστροφα εθίζει τον αναγνώστη στην προσμονή της κάθαρσης.

Η Ακρίτα δημιουργεί ολοκληρωμένους χαρακτήρες που μέχρι το τέλος του βιβλίου έχουν παρουσιαστεί απόλυτα στον αναγνώστη με σαφή κίνητρα, προθέσεις και χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Το βιβλίο αγγίζει τις διαπροσωπικές σχέσεις χωρίς να φοβάται την ελαφρότητα τους μέσα σε μια αστυνομική και πολιτική υπόθεση, με ευφυή και  φυσικό τρόπο, περιγράφει τον έρωτα και τη συντροφικότητα ενσωματώνοντας τα στον κορμό της πλοκής.

Ο αναγνώστης δεν αργεί να ταυτιστεί και να κατανοήσει τους ήρωες της ιστορίας αφού καθένας απ' αυτούς ενσαρκώνει αξίες και πληγές διάσπαρτες γύρω και μέσα μας. Ο αναγνώστης θα αγάπήσει τον Αντρέα, θα κατανοήσει τον αναρχοαυτόνομο Ντίλαν και θα αφεθεί στη γοητεία του ρόλου του, θα ανησυχήσει με τη Γιολάντα, θα μπερδευτεί και θα συντρέξει την Ρεγγίνα, θα ταραχτεί με το Σκιαδά και του λοιπούς, ενώ κυρίως θα πραγματώσει την επιθυμητή κάθαρση μέσω της ριψοκίνδυνης και διεκδικητικής Ελσινόρης.

Κάτι αξιοσημείωτο, πέρα από τον τρόπο παρουσίασης των ηρώων είναι οι χώροι δράσης του βιβλίου. Από τα Εξάρχεια μέχρι την Κηφισιά, η Ακρίτα καταφέρνει να προσδώσει στο βιβλίο μια ατμόσφαιρα γνώριμη. Μεταφέρει στις σελίδες της ολόκληρη την Αθήνα της επταετίας της κρίσης και της επταετίας των Συνταγματαρχών σε μια διαρκή σύνδεση κι ένα βαθύ παραλληλισμό. Στις διαδρομές των πρωταγωνιστών, δίνεται πραγματικά η εντύπωση ότι ο αναγνώστης περπατά τόσο στα σημερινά Εξάρχεια όσο και στους φλεγόμενους δρόμους της νύχτας του Πολυτεχνείου, ότι διασχίζει τη Στουρνάρη, ότι κατεβαίνει την Ιπποκράτους.

 Το μυστικό της φημισμένης μπλέ πολυκατοικίας των Εξαρχείων, είναι μια ιστορία  πολιτικής  διαφθοράς και ηθικής κατάπτωσης που θα μπορούσε να είχε παίξει κύριο θέμα στα δελτία ειδήσεων της χώρας. Είναι μια ιστορία βατή και αληθοφανής που άπτεται συγκλονιστικά πάνω στις ιστορικές μας τομές και τα κοινωνικά και πολιτικά απότοκά τους. Το κυριότερο είναι ότι είναι μια ιστορία που μπορεί να διαβαστεί από τον καθένα. Σε κάθε ανάγνωση καταφέρνει να εκπληρώσει το ρόλο της, αφού σε όλη την αφήγηση ενυπάρχουν διάσπαρτα σημεία που καυτηριάζουν τον μικροαστισμό της μέσης ελληνικής οικογένειας, ανατρέπουν τις προβλεπόμενες αντιδράσεις των ηρώων, κυρίως των περιφερειακών, καταρρίπτοντας στερεότυπα και περνώντας το μήνυμα ότι τίποτα δεν είναι όπως ακριβώς το φανταζόμαστε. Η φυσικότητα, η απλότητα, το εσωτερικό χιούμορ, η αιχμηρή γραφή, η αλήθεια συντελούν στο να προσεγγιστεί η ιστορία με τρόπο που ίσως αποτελεί κριτική στο μεσσιανισμό του Πολυτεχνείου, αλλά και εφαλτήριο στοχασμού για την ελληνική πραγματικότητα και τους φορείς ελπίδας και νέμεσις που διαθέτει.

Η κεντρική ηρωίδα η Ελσινόρη προσωποποιεί την υποθάλπουσα αισιοδοξία, που συνήθως  συνοδεύει την κοφτερή ειρωνεία στη γραφή της Ακρίτα, μέσα απ' την κριτική και το απελπισμένο χιούμορ αναδύεται η αίσθηση πως υπάρχει η ελπίδα για την αποκατάσταση των πραγμάτων, την απόδοση της δικαιοσύνης, την πληρότητα στη ζωή και την ευκαιρία στον έρωτα! Το βιβλίο αυτό είναι ένα πραγματικά όμορφο ανάγνωσμα,  σαφές απλό και ταυτόχρονα ερευνητικό και αγωνιώδες απέναντι σε κάθε πλευρά της ελληνικής κοινωνίας. Μια βαθειά ματιά στα πάθη, τις τάσεις και τις εμπειρίες μας. Το τέλειο έγκλημα είναι πιο πολυδιάστατο, κάτι συγκλονιστικότερο του τέλειου φόνου!


 Γράφει η Ραφαέλλα ΜανέληΑποτέλεσμα εικόνας για το μυστικό της μπλε πολυκατοικιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου