Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Διεθνές Εκπαιδευτικό & Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα | «ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ ΣΗΜΕΡΑ»

Διεθνές Εκπαιδευτικό & Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα
 
«ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ ΣΗΜΕΡΑ»
 
Θήβα & Αθήνα
Σεμινάρια & Εργαστήρια
Έναρξη 17 Ιανουαρίου 2017

Το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΡΑ) και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (ΙΜΚ), σε συνεργασία με τον Δήμο Θήβας και με την ενίσχυση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν το διεθνές εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Το αρχαίο δράμα σήμερα» με επιστημονικό και καλλιτεχνικό υπεύθυνο του ΚΕΔΡΑ τον καθηγητή και σκηνοθέτη Γιάγκο Ανδρεάδη και υπεύθυνο του ΙΜΚ τον συγγραφέα και κριτικό θεάτρου Ηρακλή Λογοθέτη.



ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
«Το αρχαίο δράμα σήμερα» αποτελεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αφιερωμένο στο αρχαίο δράμα και τις προεκτάσεις του στον σύγχρονο κόσμο. Η επίσημη έναρξη του έχει οριστεί για την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 19.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θήβας, παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση στη Θήβα θα παρουσιαστεί ένα αναλόγιο με αποσπάσματα από τις Φοίνισσες του Ευριπίδη: Μετάφραση Γιάγκος Ανδρεάδης, μελοποίηση Κώστας Χαριτάτος ερμηνεύουν  Στέφανος Κυριακίδης, Κώστας Μητράκας, Περικλής Μοσχολιδάκης, Παντελής Παπαδόπουλος  Δήμητρα Χατούπη,  και χορός.    
Θα προηγηθεί κοκτέιλ γνωριμίας την ίδια μέρα στις 17.00 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η αναχώρηση για τη Θήβα πραγματοποιείται στις 18.00 από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και είναι δωρεάν, όπως και η αυθημερόν επιστροφή, για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα και τους δημοσιογράφους οι οποίοι επιθυμούν να καλύψουν το γεγονός.



ΣΕΜΙΑΡΙΑ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
Πρόκειται για ένα σύνολο σεμιναρίων & εργαστηρίων, το οποίο εστιάζει στην ανάγνωση και την ερμηνεία των τραγικών και των κωμικών έργων των Αρχαίων. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, δραματουργοί, μουσικοί, χορογράφοι και άλλοι άνθρωποι του θεάτρου θα παρουσιάζουν επί δύο εξάμηνα εισηγήσεις και παραδειγματικές ερμηνείες και θα ανταλλάσσουν ιδέες και προτάσεις με νέους ηθοποιούς και ερευνητές οι οποίοι ασχολούνται με το κλασικό αυτό είδος.
 
Οι παρουσιάσεις / ερμηνείες θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη στο Πολιτιστικό Κέντρο της Θήβας και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, εναλλάξ. Παράλληλα, θα λειτουργήσει με την υποστήριξη του Παντείου Πανεπιστημίου ένα διαδραστικό δίγλωσσο (ελληνικό και αγγλικό) site, με κείμενα, εικόνες, μουσικές και βίντεο για το αρχαίο δράμα.
 
Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια/εργαστήρια του Προγράμματος θα λάβουν πιστοποίηση από το Πάντειο Πανεπιστήμο, ενώ στο τέλος του Β΄ εξαμήνου θα παρουσιάσουν προτάσεις παραστάσεων αρχαίου δράματος. Σε αυτές που θα επιλεγούν, πρόκειται να παρασχεθούν από το πρόγραμμα οι αναγκαίοι σύμβουλοι (δραματουργοί, χορογράφοι, μουσικοί κ.ά.) μαζί με μια μικρή οικονομική συμβολή για την πραγματοποίησή τους, ενώ θα έχουν την δυνατότητα να δείξουν τη δουλειά τους σε αρχαίους χώρους και θέατρα της Στερεάς Ελλάδας, όπως και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ-  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2017 με ένα διεθνές εργαστήριο  αρχαίου δράματος το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Θήβα και με την παράσταση που θα παραχθεί από αυτό, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στον Αρχαίο Χώρο Καστέλια της πόλης, στους Δελφούς, αλλά και στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
 
Τα σεμινάρια/εργαστήρια του Προγράμματος εμψυχώνουν μεταξύ άλλων οι Αβδελιώδης Δήμος, Ανδρεάδης Γιάγκος, Γέρου Κάτια, Καρακώστα Βασιλική, Κατζουράκης Κυριάκος, Καφούσιας Φάνης, Κυριακίδης Στέφανος, Λογοθέτης Ηρακλής, Μπουζούρη Παρθενόπη, Μπονάτσος Σταύρος, Μπρούσκου Άντζελα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Σαμαρά Κερασία, Χαριτάτος Κώστας,  Χατούπη Δήμητρα.  

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ- ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στην Οργανωτική Γραμματεία του ΚΕΔΡΑ (κα Μαρία Ντέκα,deca@idis.gr | 69.74.78.24.11).
Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι δωρεάν και θα πραγματοποιηθεί κατόπιν επιλογής με βάση βιογραφικό και ενδεχομένως συνέντευξη. Επίσης δωρεάν είναι και οι μετακινήσεις από και προς την Αθήνα και την Θήβα, για την παρακολούθηση των σεμιναρίων/εργαστηρίων.
 
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ- ΕΩΣ 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Προθεσμία αιτήσεων στο deca@idis.gr μέχρι και 15 Ιανουαρίου 2017. Απαραίτητη επισύναψη βιογραφικού και φωτογραφίας.
 
***
 
 
~ Λίγα λόγια για το ΚΕΔΡΑ ~
Κέντρο Κλασικού Δράματος & Θεάματος

 

‘Κλασικό είναι κάθε καλό θέατρο. Ο Μπρεχτ, ο Πίντερ είναι κλασικοί όπως και ο Αισχύλος.’ Αυτά ήταν τα λόγια του μεγάλου σκηνοθέτη Μίνωα Βολανάκη, όταν πρότεινε την ονομασία Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος (ΚΕΔΡΑ) για τον θεσμό που λειτουργεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το 1992. Πρώτη εκδήλωση του Κέντρου ήταν το αναλόγιο Κάιν του Μπάιρον, σε σκηνοθεσία Βολανάκη. Στόχος του ΚΕΔΡΑ να ερευνήσει τις ρίζες της θεατρικής δημιουργίας και να παρουσιάσει είτε κλασικά είτε ανέκδοτα έργα αξιοποιώντας παραδοσιακούς  και  εναλλακτικούς κώδικες ερμηνείας. Για τον λόγο αυτό διοργάνωσε επανειλημμένα διαπολιτισμικές θεατρικές συναντήσεις και παραγωγές με κορυφαίους Ινδικούς και Κουβανέζικους θιάσους και προώθησε έρευνες που κατέληξαν σε μάστερ και σχετικές διατριβές. Στις καθαυτό θεατρικές δραστηριότητές του συγκαταλέγονται επαγγελματικές και πανεπιστημιακές παραγωγές. Το αρχαίο ελληνικό δράμα βρίσκεται με διαφορετικούς τρόπους στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του ΚΕΔΡΑ. Αυτό φαίνεται  και από μια σειρά σχετικών συνεδρίων και εκδόσεων. Η βασική ενασχόληση όμως του ΚΕΔΡΑ με το αρχαίο δράμα είναι πρακτική και δημιουργική. Από το 1994 και εξής παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Γαλλία, την  Ισπανία και την Πορτογαλία οι παραγωγές Βάκχες, Το Ταξίδι του Διονύσου και Κύκλωπας  του Ευριπίδη. Επίσης πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια για την Αντιγόνη, που συνδυάστηκαν με μετάφραση του έργου και στην παραγωγή ενός CD. Το ΚΕΔΡΑ, επίσης, μετέτρεψε δύο φορές (1996 και 1998) ένα οχηματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού σε πλωτό θέατρο που πραγματοποίησε, παίζοντας αρχαίο δράμα, τον γύρο της Μεσογείου μέχρι την Λισαβώνα. Τα τελευταία  χρόνια το Κέντρο πειραματίζεται σε ένα νέο είδος που βρίσκεται στην πρωτοπορία των διεθνών θεατρικών αναζητήσεων. Πρόκειται για την διασκευή αρχαίων δραμάτων σε μιούζικαλ όπως και το Cyclops Survival που παρουσιάστηκε το 2013 στα παλίσια του διεθνούς φεστιβάλWorld Crisis Theatre. Πρόεδρος του Κέντρου Δράματος είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Γιάννης Σκαρπέλος, ενώ ο επί 20ετία πρόεδρος του ομότιμος καθηγητής Γιάγκος Ανδρεάδης είναι αναπληρωτής πρόεδρος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου