Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Ευνοούμενοι του Μίδα | Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Στις 10 Δεκεμβρίου ολοκληρώνει τον κύκλο της η παράσταση «Οι Ευνοούμενοι του Μίδα», σε σκηνοθεσία/διασκευή/μετάφραση του Δημήτρη Δημόπουλου. Είναι η πρώτη φορά που μεταφέρεται στην ελληνική σκηνή το εξαιρετικό- αλλά λιγότερο γνωστό- έργο του Τζακ Λόντον. Η χρονική στιγμή δεν είναι τυχαία, αφού αφορμή για τη συγκεκριμένη παράσταση είναι η συμπλήρωση του ενός αιώνα από το θάνατό του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα.
Σημειώστε τις ημερομηνίες και κάντε έγκαιρα την κράτησή σας, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες: Παρασκευή 2/12 και 9/12 Σάββατο 3/12 και 10/12 στις 21.30 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Low
Η υπόθεση του έργου 
Σικάγο, 1899. Ένας πολύ πλούσιος επιχειρηματίας λαμβάνει μία επιστολή από μία οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Οι Ευνοούμενοι του Μίδα». Τα μέλη της απαιτούν να εισπράξουν 20 εκατομμύρια δολάρια, έως μια συγκεκριμένη ημερομηνία, διαφορετικά απειλούν ότι θα ξεκινήσουν να σκοτώνουν αθώα θύματα. Ο επιχειρηματίας επιλέγει να αγνοήσει την επιστολή, ανοίγοντας έναν κύκλο αίματος, τον οποίο δεν θα καταφέρει να κλείσει ακόμη και όταν θα βάλει τέλος στη ζωή του… 
«Οι Ευνοούμενοι του Μίδα» είναι ένα αιχμηρό κοινωνικό σχόλιο απέναντι στον καπιταλισμό, ένα έργο με αστυνομική πλοκή, νουάρ αισθητική, καυστικό χιούμορ που κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ένα κείμενο που γράφτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, όμως παραμένει ανησυχητικά επίκαιρο.
Οι Ευνοούμενοι του Μίδα σκοτώνουν αθώο κόσμο, χωρίς οίκτο ή ενοχή, και στρέφονται ενάντια στην κοινωνία που τους δημιούργησε θέτοντας ως βασικό ερώτημα: «Στο παρόν κοινωνικό περιβάλλον ποιος από εμάς θα επιβιώσει;»
low1
low2
low3
-  2A
Ταυτότητα Παράστασης
Οι Ευνοούμενοι του Μίδα, του Τζακ Λόντον
Μετάφραση, διασκευή, σκηνοθεσία: Δημήτρης Δημόπουλος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Λίνα Καλπαζίδου, Συμεών Τσακίρης
Σκηνικά, κοστούμια: Ντέιβιντ Νεγρίν
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Φωτογραφίες: Artemis Schubet
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, τηλ.210 3418550
Τελευταίες παραστάσεις: Παρασκευή 2 και 9/12 και Σάββατο 3 και 10/12 στις 21:30
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου - We Will
Διάρκεια: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων: 12 € (γενική είσοδος),10 € (προπώληση), € 7,00 (μειωμένο, ομαδικό) και € 5,00 (κάτοχοι κάρτας ΣΕΗ)
Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης εδώ
Η μετάφραση του έργου στα ελληνικά μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Vakxikon.gr και μπορείτε να τη εδώ
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Τζακ Λόντον (1876 – 1916) ήταν ένας από τους σημαντικότερους –και πλέον μεταφρασμένους- Αμερικανούς συγγραφείς. Η ζωή του υπήρξε πολύ έντονη και ενσάρκωσε το πρότυπο του ανθρώπου που συνδύασε την πνευματική αναζήτηση με τη δράση και την περιπέτεια. Εγκαταλελειμμένος από πατέρα, στα δεκατέσσερά του παράτησε το σχολείο για να γλυτώσει από τη φτώχεια. Ταξίδεψε σε διάφορα μέρη και μορφώθηκε σε δημόσιες βιβλιοθήκες. Το 1894 αποφάσισε να γράψει για να συντηρήσει τον εαυτό του. Στην ηλικία των 20 έγινε μαχητικός σοσιαλιστής. Έγραψε πενήντα βιβλία σε δεκαεπτά χρόνια και έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος συγγραφέας των ΗΠΑ.
Dimitris Dimopoulos
Σκηνοθετικό Σημείωμα
Από την πρώτη φορά που διάβασα τη σύντομη αυτή ιστορία του Τζακ Λόντον, πριν από περίπου 15 χρόνια, οραματιζόμουν τη μεταφορά της στη σκηνή με κάθε δυνατό τρόπο. Αρχικά με είχε κερδίσει το μαύρο χιούμορ και η σκωπτική διάθεση του συγγραφέα. Ξαναδιαβάζοντας το κείμενο τώρα και με δεδομένο το τεταμένο κλίμα που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο πια λόγω της τρομοκρατίας, εστίασα στον καταγγελτικό του τόνο, στον τρόπο που ο ίδιος επέλεξε να συνδυάσει την ταξική πάλη με τις τρομοκρατικές οργανώσεις στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί την προσφιλή για την εποχή λογοτεχνική φόρμα της επιστολογραφίας, δημιουργώντας ένα έργο όπου το συμβάν αναφέρεται αφού έχει ήδη συντελεστεί. Η αρετή του κειμένου δεν έγκειται στο να εξιστορήσει τι θα συμβεί, αφού και το τέλος του ήρωα αναγγέλλεται από τις πρώτες γραμμές ήδη, αλλά στο πώς ο Τζακ Λόντον αποκαλύπτει τις πιο σκοτεινές δυνάμεις που δρουν στον καπιταλισμό και το πόσο εφιαλτική μπορεί να γίνει η επιδίωξη του Αμερικάνικου Ονείρου.
Δημήτρης Δημόπουλος.
Εάν θέλετε να μάθετε τα νέα της παράστασης, κάντε κλικ εδώ
κι αν το You Tube είναι το αγαπημένο σας μέσο, κάντε κλικ εδώ
Κλείστε τα εισιτήριά σας άμεσα για να είστε από τους πρώτους που θα τη δείτε.
Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας.
MCF Comp Logo EN EL CS2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου