Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Μείνε άνθρωπος και δικαίωσε τον τίτλο σου | Νικόλ Παπαδοπούλου



Να μείνεις άνθρωπος. Ακούς; Ότι και αν συμβεί. Να σέβεσαι τους άλλους, τον εαυτό σου. Να έχεις αξίες και αρετές. Η ηθική να υπάρχει μέσα σου. Να μιλάς, ακόμα και όταν όλα γκρεμίζονται γύρω σου. Ποτέ μην φοβηθείς. Διότι, ο φόβος μόνο σε καταστρέφει. Σε ακινητοποιεί από την ζωή. Να μην επηρεάζεσαι από τις ροπές των άλλων. Να τις ακούς, αλλά να δημιουργείς και την δική σου. Σε έναν κόσμο από επίπλαστους δεσμούς, η κρηπίδα να είναι ο εαυτός σου. Το καταφύγιό σου. Στην εκτυφλωτική θέα του χρήματος, να θαμπωθούν τα μάτια σου, αλλά μην επηρεαστεί το μυαλό και η ψυχή σου. Να αναζητάς την αλήθεια και όχι την παραχάραξή της. Η δικαιοσύνη να γίνεται συνώνυμο της ευημερίας ή της ευδαιμονίας.

 Ο Κυνισμός των ανθρώπων να μην εμποδίζει τις ατέρμονες προσπάθειες βελτίωσής σου. Να κάνεις συνεχώς όνειρα. Να βάζεις στόχους που θα επιφέρουν καλύτερο αύριο. Να λυγίζεις αλλά να μην τα παρατάς ποτέ. Γιατί τότε γράφεις το τέλος σου. Και είναι δική σου η βούληση. Κανενός άλλου. Να αφήνεις τα δάκρυα να κυλούν στο πρόσωπό σου. Δεν είναι ντροπή. Μόνο λύτρωση. Υπάρχει άλλωστε ανθρώπινο ον που να μην κλαίει; Όχι βέβαια. Είσαι άνθρωπος και όχι μηχανή. Δεν γίνεται να μην βιώνεις συναισθήματα. Να μην γίνεσαι αμοραλιστής και αδυσώπητος. Να συμπάσχεις με τους άλλους. Μην επιτιμάς κανένα και τίποτα. Όλα έρχονται εκεί που δεν το περιμένεις.

 Μάθε να μην εμπαίζεις τις ψυχές των γύρω σου. Μην τις υποτιμάς σαν ένα παρείσακτο αντικείμενο που θα πεταχτεί στα σκουπίδια. Γίνε ο θεραπευτής τους. Μην κατατρύχεσαι από σκέψεις και επιθυμίες. Προσπάθησε να τις ελέγχεις. Ο ενστερνισμός από τους άλλους, μην γίνει ποτέ βάσανό σου, μήτε σκοπός σου. Έρεισμά σου να είναι το ‘’ΕΓΩ’’ σου. Όχι αυτό με την έπαρση, τον σαρκασμό και την περιθωριοποίηση των άλλων, αλλά το άλλο το μειλίχιο, με την έκλυση στο σώμα, την παιδεία στο πνεύμα και την συναισθηματική επάρκεια στην ψυχή. Να μείνεις ο άνθρωπος εκείνος με τα αγλαά μάτια. Που μπορούν να δουν τον πόνο πίσω από το χαμόγελο, μέσα στο βλέμμα.

 Να επικροτείς τους νόμους, τους κανόνες γιατί παραδειγματίζουν και συγκροτούν τους πολίτες. Να μην εκδικείσαι. Μάθε μόνο να φεύγεις από το οτιδήποτε σου στερεί, έστω και ένα δευτερόλεπτο χαράς και ευτυχίας. Μην μαστίζεσαι από Ερινύες. Να τις αποφεύγεις. Να ευαγγελίζεσαι όποτε νιώθεις την ανάγκη. Να ζητάς από το Θεό γαλήνη ψυχής. Και να είσαι σίγουρος ότι θα στην δώσει. Μην αλλάξεις ποτέ για κανέναν. Η αλλαγή δεν σημαίνει πάντα καλυτέρευση.

‘’Μείνε λοιπόν άνθρωπος, και δικαίωσε τον τίτλο σου!’’



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου