Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Νέα κυκλοφορία! Πώς αφηγούνται την ιστορία στα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο - Marc Ferro

MARC FERRO
ΠΩΣ ΑΦΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Μετάφραση: Πελαγία Μαρκέτου
Πρόλογος: Σώτη Τριανταφύλλου
Σειρά: Non fiction (Ιστορία)
(ISBN: 978-618-03-0367-4, σελ.: 560, τιμή: 18,80 €)
Χρόνος έκδοσης: Οκτώβριος 2016
Τίτλος πρωτοτύπου: Comment on raconte l'histoire aux enfants à travers le monde
(Nouvelle édition revue et illustrée)

Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και εκείνη που σχηματίζουμε για τους άλλους λαούς της γης είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία που μας αφηγήθηκαν όταν ήμασταν παιδιά. Μας σημαδεύει, κατ’ αυτό τον τρόπο, για ολόκληρη την ύπαρξή μας. Στα ίχνη αυτής της ιστορίας μάς οδηγεί ο Marc Ferro, αξιοποιώντας διηγήσεις, παραδόσεις, σχολικά εγχειρίδια και φιλμ. Τα παιδιά –και εμείς οι ίδιοι– έχουμε δικαίωμα στην ιστορία, στην αλήθεια της ιστορίας.

Αυτό το πολυμεταφρασμένο, κλασικό πλέον, έργο διδάσκεται σε πανεπιστήμια και αποτελεί μια πολυδιάστατη μελέτη με συγκριτικό χαρακτήρα, καθώς ο συγγραφέας επιχειρεί να συλλάβει τόσο τα κοινά γνωρίσματα όσο και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Το παρόν βιβλίο είναι ακριβώς η επιτομή αυτού του σύνθετου προβληματισμού. Ένα πανόραμα σχολικής ιστορίας με οικουμενικό χαρακτήρα.

Ο γάλλος Marc Ferro είναι ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της εποχής μας. Είναι επίτιμος διευθυντής σπουδών στο École des Hautes Études en Sciences Sociales και συνδιευθυντής του έγκυρου περιοδικού ιστορίας Annales. Συγγραφέας πολλών μελετών για τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, έχει ασχοληθεί επίσης με τους τρόπους αφήγησης της ιστορίας στις νεότερες γενιές. Επί σειρά ετών ήταν παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής «Παράλληλη ιστορία» (Histoire Parallèle) σε κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ
Οι επτά ηγέτες του Πολέμου
Κινηματογράφος και Ιστορία
Τα ταμπού της ιστορίας

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ

Η τύφλωση (2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου