Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Παίζουμε στην πολυκατοικία | Ομάδα Χίμαιρες

Μια σειρά από δρώμενα στο φουαγιέ των χιμαιρών (Πανεπιστημίου 64) κάθε Δευτέρα και Τρίτη του Νοέμβρη.

Performances, lives και προβολές ταινιών δημιουργούν έναν κοινόχρηστο χώρο έκφρασης στον κοινόχρηστο χώρο μιας πολυκατοικίας.



Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Aggeliki Gali/ Αγγελική Χατζή / Αλεξία Καραβέλα /Αναστασία Δίγκα / Ανδρέας Λέμης / Anosia project / Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου/ Araceli Lemos /Vago Tedosio /Βάσια Πασπάλη / Y. Karidi/ Γιάννης Λεοντάρης / Γιώργος Ευθυμίου/ Δημήτρα Αγγέλου / Δημήτρης Αμελαδιώτης/ Ελευθερία Ράπτη / Εύα Κολιοπάντου / Ηλέκτρα Λαζάρ / Ζακλίν Λέντζου / Θεανώ Μεταξα / Falling in Volcano/ KOSTADIS / Κώστας Νικολοπουλος/ Λυσίμαχος Πολυχρονίδης / Μαγδαληνή Κρυσταλινού / margot / Μαρουσώ Αθανασίου / Σπύρος Αγγελοπουλος / Στέφανος Χανδέλης /tiqui-taca / TwoParts/ Χρήστος Μασσαλάς 

Επιμέλεια: Γιώργος Ευθυμίου


Πρόγραμμα

31/10
21.00 opening act: margot (live)
22.00 chimeres dj set

7/11
21.00 Γραμμή Αθήνα– Αθήνα (performance)
22.00 Vago Tedosio:
On the 7th (live/music performance)

8/11
20.30 Α Liquid Poem (sound performance)
21.45 TwoParts (poetry performance)

14/11
20.30 Προβολή Ταινιών Μικρού Μήκους
[Make-up/ Musk / Hiwa / Three Times / Miguel Alvarez Lleva Pelucca / The rosetta mission vol.1 / Void / To τραγούδι τωνπορτοκαλιών / Flowers and Bottoms]

15/11
20.20 Ο Μεγάλος Τίνι (performance)
21.15 Yorgia from the seventh floor (audiovisual performance)
22.00 KOSTADIS (live)

21/11
Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου (performance)
21.00 Falling in volcano (performance)
21.30 Anosia project (performance)

22/11
21.00 Μικρός Λαβύρινθος (performance)
22.00 Tiqui & Taca (performance)

28/11
20.45 Προ-τομές (performance)
21.15 Athens τόπος///μια ιεροτελεστία στην Πανεπιστημίου 64 (performance)
22.00 Τυφλοπόντικας (performance)

29/11
21.00 closing act



Αναλυτικά

margot(live) 
“to hug a medusa with bare hands”
https://www.youtube.com/watch?v=ind4DObr-dU&list=UU2DXf0Aa1MEPpXwyYRwz35A


Γραμμή Αθήνα – Αθήνα (performance)
Σε ένα πλοίο που δεν πηγαίνει πουθενά δύο επιβάτες στέκονται στην κουπαστή.. Έχει πολλή ζέστη...Mια φωνή υπενθυμίζει τη διαρκή κίνηση του αέρα.
Εικόνες σε πλοίο, εμπνευσμένες από το Καλοκαίρι του Καμύ, φτιάχνουν ένα παράλογο παρόν σε ένα στατικό δρομολόγιο από Αθήνα προς Αθήνα.
Ανακοινώσεις πλοίου, με βάση τη φράση του Εκκλησιαστή “Πνοή ανέμου, πνοή ανέμου, τα πάντα είναι πνοή ανέμου” -που είναι η πιστή απόδοση του “Ματαιότης ματαιοτήτων, ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης”-, συνοδεύουν αυτή την άσκοπη διαδρομή.
Η Αθήνα είναι η αφετηρία και ο προορισμός, σε μια άσκηση ταλάντωσης γύρω απ' το ίδιο σημείο. 

επιβάτες: Αγγελική Χατζή / Βάσια Πασπάλη
μυστηριώδης ταξιδιώτης: Αλεξία Καραβέλα
ήχος: Ανδρέας Λέμης


[Vago Tedosio
On the 7th ](live/ music performance)
Ο Vago Tedosio εξερευνά την εφαρμογή της Θεωρίας του Χάους στην μουσική και την δυνατότητά της να καταργεί τις παραδοσιακές αισθητικές αντιλήψεις στη τέχνη.
Με το σχήμα Dance Singularity φέρνει σε επαφή καλλιτέχνες διαφορετικών ιδιοτήτων για δημιουργία έργων που συγχωνεύουν τη μουσική με το λόγο, την κίνηση και την εικαστική δράση. 

Κινείται και εργάζεται ανάμεσα στην Αθήνα, το Βερολίνο και το Λονδίνο όπου έχει δημιουργήσει site-specfic εγκαταστάσεις σε χώρους με έντονη αρχιτεκτονική "προσωπικότητα" όπως εγκαταλειμμένα κτίρια, καθεδρικούς ναούς και εργοστάσια. 

Έχει παρουσιάσει έργα του σε διεθνή πρότζεκτ και κολεκτίβες (SHUNT, Transitstation Germany-Denmark,ICA, MPA-Berlin,Artevict, Trinity Gallery London, The Crypt Gallery London κ.α.) ενώ ως πιανίστας δίνει κατά καιρούς συναυλίες σύγχρονης κλασικής και τζαζ μουσικής. 

Έχει γράψει μουσική για ταινίες που παρουσιάστηκαν σε διεθνή φεστιβάλ (Vancouver Film Festival, Sundance κ.α.) και είναι κάτοχος του βραβείου Stanley Mills καλύτερης μουσικής για έργο σύγχρονου χορού (1996). 

Πιο πρόσφατα συμμετείχε στον Διαγωνισμό Αυτοσχεδιασμού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (20/2/16) όπου και έλαβε την Ειδική Διάκριση για την πιο δημιουργική λειτουργική προσέγγιση ανάμεσα στην εικόνα και την μουσική. 



A Liquid poem by Aggeliki Gali (sound performance)
Απόσπασμα από μoνόπρακτη ποιητική όπερα για μεσόφωνο και ακροατήριο, μετην μεσόφωνο Γκαλή Αγγελική στον ρόλο της κεντρικής ηρωίδας, σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση. Η νυξ ως μέρος της ύπαρξης και η ύπαρξη ως τόπος συνάντησης μουσικών, ποιητών, στοχαστών και παντώς φύσεως αναζητητών οι οποίοι συνήθως, διαφεύγουν κατά την διάρκειά της...

Το έργο γράφτηκε το 2011.

Μετά από κάθε παράσταση θα ακολουθεί γνωριμία και σύντομη συζήτηση με την μουσικό.

Ώρες παραστάσεων: 20.30-21.00 /21.00-21.30


TwoParts (poetry performance)
Το TwoParts κάνοντας ιδεολογικό ταξίδι από τα εναλλακτικά καλλιτεχνικά ρεύματα των προηγούμενων δεκαετιών σε Ευρώπη και Αμερική, δημιουργείται στην Αθήνα την Άνοιξη του 2016. Το project TP καταλύει τα τείχη εσωστρέφειας του ποιητή και απαλλάσσει το κείμενο από τη σιωπή του. Είναι διαδραστική ποίηση, κατακερματισμένη, ανοιχτή στο κοινό.

H μία ποιήτρια (ο λόγος), η οποία βρίσκεται εκτός σκηνής και δε φαίνεται ούτε στο κοινό, αφηγείται στη δεύτερη ποιήτρια που βρίσκεται στη σκηνή (το σώμα) και καλείται να γράψει ένα ποίημα παράλληλα με την αφήγηση και τη μουσική. Αυτό που παράγεται κάθε φορά στο TwoParts γίνεται αυθόρμητα, ζωντανά, χωρίς καμία προετοιμασία. Το μόνο κείμενο που έχει προετοιμαστεί είναι από την πρώτη ποιήτρια, που δεν το κοινωνεί στη δεύτερη, παρά μόνο την ώρα που εκτυλίσσεται η διαδικασία παραγωγής του ποιήματος. Στο μέσο της διαδικασίας, βρίσκεται το κοινό που γίνεται μάρτυρας της ζωντανής αυτής συνδιαμόρφωσης και επικοινωνίας. Το σύμπλεγμα λόγος – σώμα – ποίημα –κοινό είναι που τελικά διαμορφώνει το project. 

Η ομάδα TwoParts αποτελείται από τις Μαρουσώ Αθανασίου και Ηλέκτρα Λαζάρ.
http://twopartsathens.wixsite.com/twoparts


Προβολές Ταινιών Μικρού Μήκους
Make-up του Χρήστου Μασσαλά
Κάθε βράδυ, τα μοναχικά αμφίβια της μεγαλούπολης βγαίνουν στην επιφάνεια. Μεταμφιέζονται και βγαίνουν, αναζητώντας προσωρινή συντροφιά. Το πρωί επιστρέφουν στο βυθό χωρίς δεύτερες σκέψεις. Σήμερα το πρωί κάτι επιπλέει ακόμα.

Musk της Αναστασίας Δίγκα
Το "ελάφι" γοητεύεται απο τη μυρωδιά του μόσχου και τρέχει άγρια αναζητώντας την πηγή. Τελικά το "ελάφι" εξαντλείται το ίδιο επειδή η πηγή του μόσχου έγκειται στον δικό του αφαλό.

HIWA της Ζακλίν Λέντζου
Το όνειρο ενός ανθρώπου από τις Φιλιππίνες που περιπλανιέται στην Αθήνα, χωρίς να έχει έρθει ποτέ στη χώρα. Ένα όνειρο που γίνεται εφιάλτης.

Three Times του Γιάννη Λεοντάρη
Τρεις φορές. Τρεις θέσεις. Τρεις εκφράσεις. Τρεις άνθρωποι.

Miguel Alvarez Lleva Pelucca της Araceli Lemos
“Δεν είμαι γκέι. Έχω καρκίνο”. Σύνορα Μεξικού και Αμερικής. Ένας φιλήσυχος τελωνειακός στα σύνορα Μεξικού και Αμερικής υποχρεώνεται να δει τη ζωή του αλλιώς όταν έρχεται αντιμέτωπος με το φόβο του θανάτου του.

The rosetta mission vol.1 της Αναστασίας Δίγκα
~

Void της Αναστασίας Δίγκα
Περιοχές υψηλής πυκνότητας κατευρεσαν πιο γρήγορα λόγω τής βαρύτητας. Τελικά καταλήγουν να εχουν δομή όπως ο αφρός ή ο κοσμικος ιστός, με κενά και νήματα από γαλαξίες που βλέπουμε σήμερα.

To τραγούδι των πορτοκαλιών του Γιάννη Λεοντάρη
Ένα παραμύθι με τέσσερις γυναίκες και χίλια πορτοκάλια.

Flowers and Bottoms του Χρήστου Μασσαλά
Ενα love story χωρίς πρόσωπα. Μια ταινία για την πίσω όψη της πραγματικότητας - με πρωταγωνιστές λουλούδια και οπίσθια.



"Ο Μεγάλος Τίνι" (performance)
αναβίωση των άθλων των λαϊκών ηρώων 

performers: Σπύρος Αγγελοπουλος, Θεανώ Μεταξα 
μουσική : Κώστας Νικολοπουλος.


Yorgia from the seventh floor (audiovisual performance) 
A take on Roy Anderson’s point of view.
An audiovisual piece by Y. Karidi (performed in English)


KOSTADIS (live)
O Κωσταντής Μιχαήλ (KOSTADIS) έζησε την παιδική του ηλικία στα Άσπρα Σπίτια και τώρα ζει στην Αθήνα. Είναι αυτοδίδακτος πολυοργανίστας με βασικό όργανο την κιθάρα. Ενεργό μέλος των Lost Bodies, Wham Jah, Acid Baby Jesus.

Οι ζωντανές του εμφανίσεις βασίζονται εξολοκλήρου στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και την διερεύνηση του θορύβου συνθέτοντας κάθε φορά ένα διαφορετικό εμμονικό μπλέξιμο σκέψεων, εμπειριών, απομονωμένων ήχων, συναισθημάτων του μήνα , της εβδομάδας , της ημέρας της στιγμής.

Εργαλεία έκφρασης : modular electronics, DIY contact mic, ribbondevices και φωνές. 

https://www.youtube.com/watch?v=zXk4g25Vzgg
https://kostadis.bandcamp.com/


Falling in volcano (Performance)
Τα δυο δεν ένα ή ένα και ένα είν’ ένα;

Performers: Δήμητρα Αγγέλου, Γιώργος Ευθυμίου


Anosia project (Performance)
Αυτοσχεδιαστική περφόρμανς.
http://anosia.eu/projects


Μικρός Λαβύρινθος (Performance)
Στον έβδομο όροφο μιας παλιάς πολυκατοικίας, σε έναν ενδιάμεσο χώρο όπου δε συμβαίνει τίποτα, επαναλαμβάνεται το ρεφρέν ενός λαβύρινθου, όπως στα όνειρα που ξέρουμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε, αλλά δε θυμόμαστε τί και ωστόσο συνεχίζουμε να κινούμαστε. Περνάμε διαδρόμους, ανεβοκατεβαίνουμε σκάλες, περιμένουμε να ξυπνήσουμε…

Performer: Ελευθερία Ράπτη


Tiqui & Taca(performance)
Tiqui & Taca, debut performance, 20'


Προ-τομές(Performance)
ένας διάλογος 
ανάμεσα σε δύο κεφάλια

Μεταφέρουμε την ιδέα της προτομής και το δημόσιο χαρακτήρα της από τον εξωτερικό κοινόχρηστο χώρο, μέσα στον κοινόχρηστο χώρο μιας πολυκατοικίας. 

Μια συνομιλία ανάμεσα σε δύο κεφάλια, με αποσπάσματα από ποιήματα για την έννοια του κοινόχρηστου, “κοινόχρηστες” φράσεις, σκέψεις για το πέρασμα από ζωντανό πρόσωπο σε υλικό αντικείμενο και αναφορές στην αποπροσωποποίηση. 

Υπό την υπόκρουση βημάτων, σαν φωνή βοώντος- σε πολύ χαμηλούς τόνους - εν τη ερήμω, η στιχομυθία αφορά σε έναν προβληματισμό για το έμψυχο και το άψυχο που μας περι-βάλλει. 

workin progress
κεφάλι: Βάσια Πασπάλη / κεφάλι ζώου: Λυσίμαχος Πολυχρονίδης / εικαστική υποστήριξη: Αλεξία Καραβέλα / ήχος: Ανδρέας Λέμης


Athens τόπος///μια ιεροτελεστία στην Πανεπιστημίου 64 (performance)
Τι κάνει ένα σώμα στην Πανεπιστημίου 64; Σ' ένα κοινόχρηστο χώρο; 

Ένα σώμα κινούμενο μεταξύ κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας,
τελετουργίας, συμβολισμού, αχρονικότητας, τόπου και μη τόπου, προσπαθεί να δημιουργήσει μια στιγμή από περφόμανς...να αφήσει ένα αποτύπωμα, μια αγωνία, ένα ψίθυρο, τους προβληματισμούς του, την κραυγή του...τα νύχια του!
Το σώμα μέσα στη πόλη...σ' ένα χώρο κοινό. Ποια η δυναμική του και ποια
αφήγηση προκαλείται; Ποια αλληλεπίδραση γεννάται μεταξύ
σώματος και χώρου; Πως το ένα γίνεται μέρος του άλλου και ποια η επιτέλεση που δημιουργείται μέσα από τη σύμπραξη αυτή;

Σκοπός της δράσης αποτελεί η έρευνα πάνω στη σχέση χώρος/σώμα και η χαρά
της ανακάλυψης και της δημιουργίας.

Performer: Κρυσταλλινού Μαγδαληνή


Τυφλοπόντικας (performance)
Τυφλοπόντικας: μικρό θηλαστικό προσαρμοσμένο σ’ έναν υπόγειο τρόπο ζωής

Σκηνοθεσία: Γιώργος Ευθυμίου – Δημήτρης Αμελαδιώτης
Performer:Δημήτρης Αμελαδιώτης


Surprise Closing act 29/11

________________________

Doors open 20.00 

Πανεπιστημίου 64, 7ος όροφος.

Είσοδος ελεύθερη.

Συνεισφορά προς τους καλλιτέχνες όχι αμελητέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου