Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

"Ανοιχτό Κάλεσμα για συμμετοχή σε έκθεση" | Οι Τσακώνικες προφορικές παραδόσεις στις εφαρμοσμένες τέχνες

Ανοιχτό κάλεσμα για έκθεση στον Πύργο Τσικαλιώτη
Έκθεση «Οι Τσακώνικες προφορικές  παραδόσεις στις εφαρμοσμένες τέχνες»

Τόπος διεξαγωγής: Πύργος Τσικαλιώτη, Λεωνίδιο
Προθεσμία: 18/10-10/12/2016
Η έκθεση «Οι Τσακώνικες προφορικές παραδόσεις στις εφαρμοσμένες τέχνες». Είναι μια ερευνητική δράση που έχει σκοπό την ανάδειξη και την διαφύλαξη της  “νεότερης τσακώνικης  μυθολογίας”. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται κατά το σκεπτικό του Νικόλαου Πολίτη περί “νεοελληνικής μυθολογίας” (Αθήνα 1871-74).

Ο Αθανάσιος Κωστάκης, ο μελετητής της τσακώνικης γλώσσας και λαογραφίας κατέγραψε μεγάλο όγκο αυτής της παράδοσης και μας κληροδότησε τα “μνημεία του λόγου” .  Η σχολαστική έρευνα του Θ. Κωστάκη θα αποτελέσει τη βάση για μια νέα σχεδιαστική έρευνα.  Δημιουργοί, ντόπιοι και μη, που ασχολούνται με όλα τα φάσματα των εφαρμοσμένων τεχνών θα κληθούν να συμμετάσχουν με όποιο μέσο επιθυμούν (π.χ. αφίσα, comics strips, εικονογράφηση, animation και motion graphics).  Όλα τα έργα θα πρέπει να είναι βασισμένα στις τσακώνικες προφορικές εκφράσεις.
Η προφορικές εκφράσεις μιας κοινωνίας αντικατοπτρίζουν τον τρόπο σκέψης, τις αγωνίες, τις επιθυμίες και τις φοβίες των μελών της. Παράλληλα, αντλούνται και πληροφορίες για τον τρόπο ζωής στο παρελθόν. 

Είναι γεγονός ,ότι οι νεότερες γενιές αγνοούν σε μεγάλο βαθμό  τις παραδόσεις του τόπου τους.  Για αυτό και στην έκθεση θα χρησιμοποιηθούν εφαρμοσμένες τέχνες γιατί  τα αποτελέσματα που προκύπτουν από αυτές είναι συνήθως πιο προσφιλή στα πεδία αλλά ταυτόχρονα μπορεί να συνδυαστεί ο λόγος και η εικόνα.
Σε ποιους απευθύνεται: Στους δημιουργούς που ασχολούνται με οποιοδήποτε είδος εφαρμοσμένων τεχνών. Δεν υπάρχει περιορισμός τεχνικής, οι συμμετέχοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν όποια τεχνική τους εξυπηρετεί καλύτερα.

Για διαστάσεις έργων και μορφή αρχείων θα συζητηθεί στη πορεία.
Βιβλιογραφικές  πηγές σχετικά με το θέμα της έκθεσης θα βρείτε εδώ: http://www.tsakonianarchives.gr/xronika-tsakonon-tomos-ia/
Για αιτήσεις συμμετοχής μπορείτε να στείλετε στο : mmarievi@hotmail.gr
Αναφέροντας τα παρακάτω στοιχεία : Ονοματεπώνυμο, τι έργο σκέφτεστε να στείλετε (π.χ. εικονογραφημένη αφίσα), τόπο διανομής.
Σχετικά με τη συγκομιδή και τη μεταφορά των έργων:  Τα έργα που θα είναι σε ψηφιακή μορφή θα σταλούν στο παραπάνω mail.  Τα έργα που δεν θα είναι σε ψηφιακή μορφή  θα πρέπει να σταλούν κατευθείαν στο χώρο της έκθεσης κατόπιν συνεννοήσεως.

Μαριεύη Μαστοράκη
Ιστορικός- θεωρητικός τέχνης

mmarievi@hotmail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου