Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Sold out η πρεμιέρα του Φάουστ, 5 μέρες πριν την έναρξη των παραστάσεων | Πρεμιέρα 21 Σεπτεμβρίου

Πέντε ακριβώς ημέρες πριν την έναρξη των παραστάσεων, ο "Φάουστ" της Κατερίνας Ευαγγελάτου, με τον Νίκο Κουρή και τον Αργύρη Πανταζάρα στους κεντρικούς ρόλους, συνεχίζει σε τροχιά καλλιτεχνικής και εισπρακτικής επιτυχίας στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, καθώς τα εισιτήρια για την πρεμιέρα της 21η Σεπτεμβρίου έχουν ήδη εξαντληθεί.

Διαθέσιμα εισιτήρια για τις υπόλοιπες μέρες στο: http://www.ticketservices.gr/event/Faust-Dimotiko-Theatro-Pirea/

Ο Φάουστ επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για λίγες παραστάσεις
Η παράσταση που γνώρισε μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία την περσινή σεζόν, ο «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τις 21 Σεπτεμβρίου για 20 μόνο παραστάσεις.  Στον ρόλο του Φάουστ ο Νίκος Κουρής. Μεφιστοφελής ο Αργύρης Πανταζάρας. Μια παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με τη Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου.  
Πρεμιέρα 21 Σεπτεμβρίου 2016
 21/09 έως 16/10
Τετάρτη έως Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή 19:00
Το  Σάββατο 15/10 θα πραγματοποιηθεί διπλή παράσταση 17.00 & 21.00
Η παράσταση δεν θα πραγματοποιηθεί στις 08/10.
Προμηθευτείτε έγκαιρα τα εισιτήριά σας
από τα ταμεία του Θεάτρου και στο www.ticketservices.gr
ΦΑΟΥΣΤ
του Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς
τηλεφωνικό κέντρο: 210 4143310 | e-mail: info@dithepi.gr
ΤΟ ΕΡΓΟ 

Το έργο του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε (1749-1831) έχει τις ρίζες του στο θρύλο του Φάουστ που αποτυπώθηκε σε μπαλάντες, κουκλοθέατρα, ξυλογραφίες και χαρακτικά ήδη από τον 16ο αιώνα. Η μεγάλη διάδοσή του έγινε χάρη σε μια λαϊκή φυλλάδα, που κυκλοφόρησε το 1587 ο τυπογράφος Johan Spiess, με τον τίτλο Ιστορία του Δόκτορα Ιωάννου Φάουστ, θαυματοποιού και τεχνίτη της μαύρης μαγείας όπου συγκεντρώνονται ιστορίες που αναφέρονται στον αστρολόγο και μάγο Γιόχαν Φάουστ ο οποίος πιθανότατα ήταν υπαρκτό πρόσωπο, γεννήθηκε ίσως μετά τα μέσα του 15ου αιώνα και πέρασε τη ζωή του ως περιπλανώμενος αγύρτης: κέρδιζε τα προς το ζην γράφοντας ωροσκόπια και κάνοντας μαγικά κόλπα ακατανόητα για τους σύγχρονούς του τα οποία έδωσαν τροφή για την δημιουργία θρύλων και δοξασιών γύρω από το πρόσωπό του, ενώ σύμφωνα με κάποιο χρονικό ο ίδιος έκλεισε μια συμφωνία με τον διάβολο. Το βιβλίο επανεκδόθηκε πολλές φορές μέχρι τον 18ο αιώνα.
Κεντρικό πρόσωπο της ευρωπαϊκής μυθολογίας ο Φάουστ γνώρισε πολλές μεταμορφώσεις. Η πρώτη και πιο γνωστή θεατρική του εκδοχή βρίσκεται στον Δόκτορα Φάουστους του  Κρίστοφερ Μάρλοοου,  έργο που γράφτηκε από το 1597 ως το 1583, και  ανήκε στο σταθερό ρεπερτόριο των αγγλικών θιάσων που περιοδεύουν στη Γερμανία κατά την εποχή του Γκαίτε ο οποίος όμως ήδη γνωρίζει την παλιά μορφή της λαϊκής φυλλάδας καθώς και τη μεταφορά της στο κουκλοθέατρο. Ο Φάουστ αποτέλεσε  το έργο ζωής του Γκαίτε που άρχισε να το γράφει το 1773 σε ηλικία 25 περίπου ετών. Ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος του έργου το 1806 και καταπιάστηκε με το δεύτερο μέρος του τα χρόνια που ακολούθησαν για να το ολοκληρώσει το 1831, επτά μήνες πριν το θάνατό του. Ο Φάουστ του Γκαίτε έγινε το μεγάλο πρότυπο που παρακίνησε δεκάδες δημιουργούς να αναπλάσουν το μύθο του μέχρι τις μέρες μας σε όλες τις μορφές της καλλιτεχνικής έκφρασης. 
Το γεγονός ότι η σύνθεση του έργου του Γκαίτε εκτείνεται σε μια τόσο μεγάλη διάρκεια έχει ως αποτέλεσμα ότι ο συγγραφέας του ενσωματώνει στο κείμενο του Φάουστ όλους τους προβληματισμούς που τον απασχόλησαν κατά το διάστημα της σύνθεσης του έργου, όλες τις διαφορετικές ιδέες και τα θέματα με τα οποία καταπιάστηκε, παραδίδοντας τελικά ένα εξαιρετικά περίπλοκο έργο το οποίο ό ίδιος χαρακτήρισε ως «τραγωδία». Στο έργο ενσωματώνονται πολλά κωμικά στοιχεία που εναλλάσσονται με τραγικές σκηνές αφού τελικά πρόκειται για ένα κείμενο όπου τόσο ο αναγνώστης όσο και ο θεατής του θα αναγνωρίσουν  όλες τις γνωστές μορφές του θεάτρου μέχρι την εποχή του Γκαίτε. Αν θεωρήσουμε ότι ο μύθος του Φάουστ αντανακλά τη μετάβαση από το μεσαίωνα στην αναγέννηση θα πρέπει να αναλογιστούμε πως το έργο του Γκαίτε αντανακλά την είσοδο  στη νεότερη εποχή του θεάτρου. Τα στοιχεία και οι σκηνές που αντλούν τη μορφή τους από την αρχαία τραγωδία και την κωμωδία, το σατυρικό δράμα, και την όπερα, είδη που εναλλάσσονται ακόμη και μέσα σε κάθε πράξη του έργου, προσφέρουν την προπαρασκευή για την είσοδο στο μοντέρνο θέατρο το οποίο θα εξελίσσεται συνεχώς από τα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Φάουστ είναι έργο, στοχαστικό, οραματικό, τραγικό, ποιητικό αλλά και σατιρικό, θεμελιακό για τη νεότερη ευρωπαϊκή λογοτεχνία ενώ ταυτόχρονα είναι ο προπομπός και το βαρόμετρο σκηνικών επιτευγμάτων του εικοστού αιώνα και παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα για τους δημιουργούς της σκηνής.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
λίγα λόγια από την Κατερίνα Ευαγγελάτου
ΜΕΦΙΣΤΟΦΕΛΗΣ
Μα όρια δε σου έβαλε κανείς,
Μπορείς ν’ αρπάζεις ό,τι θες-θα το γλεντήσουμε!
Μην είσαι ανόητος, βούτα σε όλα τολμηρά.
ΦΑΟΥΣΤ
Μα δεν με νιώθεις; Δε σου μιλάω για χαρά!
Θέλω να βυθιστώ στον ίλιγγο, στις απολαύσεις που χαρίζει η οδύνη,
στο μίσος που αγαπά , στην πυρκαγιά που δροσιά δίνει
Ο Φάουστ έχει κατακτήσει το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης, αλλά καθώς πλησιάζει το τέλος του βίου του αισθάνεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την πραγματική ζωή. Αποζητά μία στιγμή που θα του φανερώσει το νόημα του Κόσμου, της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ένωσή του με τον Μεφιστοφελή τού ανοίγει την πόρτα στην σκοτεινότερη πλευρά του εαυτού του. Αυτό το δαιμόνιο Alter Ego θρέφει τον εθισμό του Φάουστ στην αέναη κίνηση μέσα από την άρνηση κάθε ορίου  και κάθε περιορισμού στις απολαύσεις. Οι δυο τους, με νεανικό σφρίγος, ορμάνε στην εποχή της βίας όπως σε παραλήρημα μετά από τραύμα, αναζητώντας περισσότερο πόνο,  περισσότερη ηδονή, περισσότερη δύναμη μέσα σε ένα σύμπαν απεγνωσμένων ανθρώπων  και βουβών, αμέτοχων θεών.ΣυντεΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
& ΛΥΚΟΦΩΣ- ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΚΙΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ


Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

από 21/09 έως 16/10
Τετάρτη έωςΣάββατο στις 20:30 και Κυριακή 19:00)
Το  Σάββατο 15/10 θα πραγματοποιηθεί διπλή παράσταση 17.00 & 21.00
Η παράσταση δεν θα πραγματοποιηθεί στις 08/10.


Τιμές εισιτηρίων
Διακεκριμένη: 25 ευρώ,
Κανονικό: 18 ευρώ,
Φοιτητικό και άνω των 65: 12 ευρώ
Άνεργοι &ΑΜΕΑ: 10 ευρώ. 


Πωλήσεις εισιτηρίων
-          Στα ταμεία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
-           Πανεπιστημίου 39, 210 7234567

Ώρες ταμείου:
Δευτέρα: ΑΡΓΕΙ
Τρίτη έως Σάββατο: 10.00-14.00 και 18.00-21.00
Κυριακή: 15.00-21.00
Πρόσβαση:
040 - από Σύνταγμα στάση Δημοτικό Θέατρο
X96 - από Αεροδρόμιο στάση Δημοτικό Θέατρο
Ηλεκτρικός - Τερματικός Σταθμός Πειραιάλεστές
Μετάφραση
ΣΠΥΡΟΣ Α. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ
Σκηνοθεσία
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ
Σύμβουλος δραματουργίας
ΠΛΑΤΩΝ ΜΑΥΡΟΜΟΥΣΤΑΚΟΣ
Σκηνικά
ΕΥΑ ΜΑΝΙΔΑΚΗ
Χορογραφία
ΠΑΤΡΙΣΙΑ ΑΠΕΡΓΗ
Κοστούμια
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΥΡΜΑ
Μουσική Σύνθεση
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ
Φωτισμοί
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΤΕΚΩ
Ειδικά εφέ/ κατασκευές
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΒΛΑΣΕΡΟΣ
Κομμώσεις
TALKINHEADS
Βοηθοί Σκηνοθέτη
ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ
βοηθός σκηνογράφου
ΜΥΡΤΩ ΜΕΓΑΡΙΤΟΥ
βοηθός φωτιστή
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ
Φωτογραφίες
ΒΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΤΑΖΑΡΑΣ
Κατασκευή σκηνικού
ΚΩΣΤΑΣ  ΚΑΪΡΗΣ
Κατασκευή κοστουμιών
ΓΙΩΤΑ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ
Σχεδιασμός Μακιγιάζ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΛΙΔΟΥ
Τρέϊλερ παράστασης
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ
Σχεδιασμός αφίσας
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Διεύθυνση παραγωγής
ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΓΥΡΑ
ΟΛΓΑ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ
Διανομή
Φάουστ
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΗΣ
Μεφιστοφελής
ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΑΡΑΣ
Μαργαρίτα
ΑΜΑΛΙΑ ΝΙΝΟΥ
Μάρθα
ΣΤΕΛΛΑ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ
Βάγκνερ
ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΗΛΙΑΡΗΣ
Σπουδαστής/ Μάγισσα
ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ ΜΙΚΕΛΑΤΟΣ
Λίζα
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ
Βάλεντιν
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
& ΛΥΚΟΦΩΣ- ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΚΙΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου