Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Σαν Σήμερα | Παγκόσμια Ημέρα πτήσης στο διάστημα | Σοφία Σοφιανίδου

 Όλα τα μεγάλα του επιτεύγματά του τα γιορτάζει ο άνθρωπος. Αλλά αν κάποιο πρέπει να θυμόμαστε με δέος είναι όταν πρωτοταξίδεψε στο διάστημα. Όταν μπήκε, φοβισμένος για το άγνωστο, μέσα σε ένα διαστημόπλοιο, που ακόμη και σήμερα μοιάζουν σαν χρονοκάψουλες, και η πορεία του ήταν καρφί προς τον ουρανό.

Στις 4 Οκτωβρίου 1957 ο πρώτος γήινος δορυφορικός δορυφόρος Sputnik I εκτοξεύτηκε στο διάστημα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εξερεύνησή του. Λίγο αργότερα στις 12 Απριλίου 1961 ο Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος σε τροχιά γύρω από τη Γη ανοίγοντας τον δρόμο περί της ανθρώπινης παρουσίας στο διάστημα. Στις 16 Ιουνίου 1963 η Βαλεντίνα Τερέσκοβα ήταν η πρώτη γυναίκα που έκανε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Συνεχίζοντας με τον Neil Armstrong να γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στην επιφάνεια της Σελήνης στις 20 Ιουλίου 1969 και κατόπιν η συμβολική χαλάρωση ενός ψυχρού πολέμου με την ένωση των διαστημικών σκαφών Apollo και Soyuz στις 17 Ιουλίου 1975 ως η πρώτη διεθνής ανθρώπινη αποστολή στο διάστημα όπου μάς ήθελε να υπενθυμίσει ότι για την τελευταία -τότε- δεκαετία η ανθρωπότητα διατηρεί μια πολυεθνική μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Από την αρχή της Διαστημικής Εποχής, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν ότι το διάστημα πρόσθεσε μια νέα διάσταση στην ύπαρξη της ανθρωπότητας. Αναγνωρίζοντας το κοινό συμφέρον της ανθρωπότητας εκεί πάνω και προσπαθώντας να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς το διάστημα μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των ανθρώπων της Γης, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενέκρινε το πρώτο ψήφισμά του σχετικά με το διάστημα, το ψήφισμα 1348 (XIII) με τίτλο «Ερώτηση για την ειρηνική χρήση» του Διαστήματος.

Κατόπιν, στις 10 Οκτωβρίου 1967, τέθηκε σε ισχύ η "Magna Carta of Space", επίσης γνωστή ως «Συνθήκη για τις αρχές που διέπουν τις δραστηριότητες των κρατών στην εξερεύνηση και τη χρήση του διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Σελήνης και άλλων ουράνιων σωμάτων».

Σήμερα, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών (UNOOSA) είναι υπεύθυνο για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας στις ειρηνικές χρήσεις του διαστήματος. Η UNOOSA χρησιμεύει ως γραμματεία της μοναδικής επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης που ασχολείται αποκλειστικά με τη διεθνή συνεργασία για τις ειρηνικές χρήσεις του διαστήματος: την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τις ειρηνικές χρήσεις του διαστήματος (COPUOS).

Ήταν 7 Απριλίου 2011 όταν η Γενική Συνέλευση, στο ψήφισμά της A / RES / 65/271, κήρυξε την 12η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινης Διαστημικής Πτήσης «για να γιορτάζει κάθε χρόνο σε διεθνές επίπεδο την αρχή της διαστημικής εποχής για την ανθρωπότητα, επιβεβαιώνοντας σημαντική συμβολή της διαστημικής επιστήμης και τεχνολογίας στην επίτευξη στόχων αειφόρου ανάπτυξης και στην αύξηση της ευημερίας των κρατών και των λαών, καθώς και στην εξασφάλιση της υλοποίησης της φιλοδοξίας τους να διατηρήσουν το διάστημα για ειρηνικούς σκοπούς.»

Η Γενική Συνέλευση εξέφρασε τη βαθιά πεποίθησή της για το κοινό συμφέρον της ανθρωπότητας να προωθήσει και να επεκτείνει την εξερεύνηση και τη χρήση του διαστήματος, ως επαρχία όλης της ανθρωπότητας, για ειρηνικούς σκοπούς και σε συνεχείς προσπάθειες επέκτασης σε όλα τα κράτη τα οφέλη που προέρχονται από αυτήν.

Με το ίδιο σκεπτικό και για να δώσουμε την ευκαιρία σε ενδεχόμενους κατοίκους του διαστήματος φτιάξαμε έναν δίσκο που περιέχει πληροφορίες για τους κατοίκους της Γης και τους πολιτισμούς τους, τον λεγόμενο Voyager Golden Record όπου εκτοξεύθηκε στο διάστημα το 1977 με ένα μήνυμα από την ανθρωπότητα στον υπόλοιπο γαλαξιακό κόσμο - και δεκαετίες αργότερα, θυμίζει ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι. Αντίγραφό του διατηρούν τα Ηνωμένα Έθνη στην έδρα τους και δηλώνουν ότι «Η ανάληψη του έργου Voyager μας θυμίζει ποιοι είμαστε, από πού ήρθαμε και ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με προσοχή».

Βέβαια δε χρειάζεται να ταξιδεύουμε στο διάστημα για να προσέχουμε ο ένας τον άλλον αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα αφού όταν επισκέπτεσαι το σπίτι κάποιου θα έρθει η στιγμή, ίσως, να θέλει να δει και να ζήσει και στο δικό σου. The truth is out there...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου