Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Βιβλιοπαρουσίαση | Μάνος Ελευθερίου - Μαλαματένια Λόγια | Νινέτα Πλυτά



Χτες κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο ένα σημαντικό αυτοβιογραφικό κείμενο για τον Μάνο Ελευθερίου...
...τον ποιητή, τον στιχουργό, τον λογοτέχνη, μα για μένα πάνω απ' όλα τον μεγάλο Συριανό του οποίου η αγάπη για τη γενέτειρά του επηρέασε όλες τις πτυχές του έργου του.
Για τους περισσότερους είναι ένας μεγάλος καλλιτέχνης που με τα κείμενα και τους στίχους του συντροφεύει πολλούς ανθρώπους ακόμη και μετά την αναχώρηση του για "των αγγέλων τα μπουζούκια".
Για τους Συριανούς όμως είναι και κάτι παραπάνω: ένα φωτεινό παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς στον γενέθλιο τόπο. Μιας προσφοράς που πήγαζε από την γνήσια αγάπη για τη Σύρα του, μια αγάπη που δεν κατάφεραν να διαβρώσουν ούτε ο χρόνος ούτε η μακροχρόνια διαμονή του στην πρωτεύουσα.
Η προσφορά αυτή θέτει τα θεμέλια για μας, τις επόμενες γενιές, να συνεχίσουμε το πολιτιστικό του έργο, να προσφέρουμε ο καθένας με τον τρόπο του στο νησί μας και στην ανάδειξη της ιστορίας του και να αποδείξουμε ότι το σπίτι ίσως και να μη γέμισε με λύπη γιατί οι άνθρωποι πεθαίνουν μόνο όταν τους ξεχνάμε. Και η Σύρος δεν προτίθεται να ξεχάσει τον Μάνο Ελευθερίου.

Υ.Γ. Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ επισκέφτηκα ήδη το βιβλιοπωλείο. Μάρτυς μου η φωτογραφία. 😊

Περιγραφή βιβλίου

Η ιδέα να συγγράψουμε, συνομιλώντας με τον Μάνο Ελευθερίου, τη βιογραφική (μυθ)ιστορία του μας ήρθε όπως έρχονται οι ωραίες ιδέες. Τυχαία, μια αυγουστιάτικη βραδιά στις κοινές μας διακοπές, το 2010. Τον γνωρίζαμε ήδη μερικά χρόνια, έχοντας αναπτύξει μια φιλική σχέση. Τον ξέραμε όμως καλά, πολλά χρόνια πριν από αυτή τη γνωριμία, μέσα από το έργο του, που είχε σημαδέψει τη νεότητά μας. Όταν του αποκαλύψαμε, Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, τις προθέσεις μας, δεν απάντησε τίποτα σαφές. Είπε μόνο: «Σας περιμένω την Κυριακή στις 10.30». Έτσι, για τα επόμενα τρία χρόνια συναντιόμασταν τα κυριακάτικα πρωινά, στο σπίτι του στο Νέο Ψυχικό, και εκείνος, καθισμένος στην πολυθρόνα του, ορμώμενος από τις ερωτήσεις μας, άφηνε αβίαστη τη μνήμη του να κυλάει σε τόπους
όπου τον πήγαινε η ανάμνηση και το συναίσθημα.

Θυμάμαι ότι έφευγα από το σχολείο και πήγαινα σπίτι μου για να γράψω το ίδιο ποίημα εκατό φορές. Είχα ανακαλύψει πώς να γράφω το ίδιο πράγμα με διαφορετικούς τρόπους, κάτι που μου έμεινε σε όλη μου τη ζωή.

Η έκδοση περιλαμβάνει σπάνιο αρχειακό υλικό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο εδώ


Τα τραγούδια που αναφέρονται παραπάνω:

Στων αγγέλων τα μπουζούκια - Νικολόπουλος & Ασλανίδου (Στην υγειά μας, Alpha)


Ρημαγμένοι Κήποι (Το σπίτι γέμισε με λύπη) - Μανώλης Μητσιάς



Μαλαματένια Λόγια - Νταλάρας, Πασχαλίδης, Μακεδόνας,
Μπάσης, Στρατηγού, Καρακώστα, Νικολαΐδου (Στην υγειά μας, Alpha)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου