Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Σελιδοδείκτης | Είμαστε αστρόσκονη | Διονύσιος Σιμόπουλος

Γράφει η Μαρίνα Καρτελιά.








Σύμπαν, Ιουνίου 2, 2018. 
13:51 Γήινη ώρα.


Καλημέρα σας,



Με λένε HDE 226868 και είμαι ένα  πανέμορφο υπεργιγάντιο γαλάζιο άστρο. Δεν το λέω εγώ, το λένε οι επιστήμονες που με ανακάλυψαν και μου έδωσαν αυτό το υπέροχο, γοητευτικό και απόλυτα ακατανόητο όνομα, που το οφείλω στον κατάλογο όπου καταγράφεται η ανακάλυψή μου.



Θα ήμουν ένας ακόμα γαλάζιος γίγαντας, αν ένας αστροδάσκαλος, και καταπληκτικά ταλαντούχος αφηγητής αστρικών μεγάλων παραμυθιών που είναι απολύτως αλήθεια, ο Dionysios Simopoulos,
δεν αποφάσιζε με τρόπο συνεπή, οργανωμένο και συνετό να διηγηθεί την ιστορία μου.



Για να φτάσει σ΄αυτήν, ο Διονύσιος Σιμόπουλος, που όλοι αγαπάμε, σεβόμαστε και εκτιμάμε για την επιστημονική του δράση και το έργο του, με κορύφωση τη δραστηριότητά του στο Πλανητάριο επί πολλές δεκαετίες, ξεδίπλωσε σ΄ένα βιβλίο όλη την απαραίτητη γνώση που θα έπρεπε να κοινολογήσει προηγουμένως για την μαύρη αυτή μπέρτα του ουρανού τα βράδυα, κατάστικτη από άσπρα στίγματα, τον ουρανό δηλαδή με τ΄άστρα, το επονομαζόμενο Σύμπαν. Το κατέχει καλύτερα από πολλούς το θέμα, ασχολείται χρόνια ως επιστήμων με την παρατήρησή του. Αλλά αυτό που τον κάνει μοναδικό είναι η δίψα του, η ασίγαστη φλόγα του, να μεταδώσει την αλήθεια στον κόσμο, να διηγηθεί την ιστορία των ανακαλύψεων με τρόπο εύληπτο για τους απλούς ανθρώπους που δεν ανήκουν στην επιστημονική κοινότητα.



Δεν θέλει να φτιάξει εκλαϊκευμένες ιστορίες. Καθόλου. Η επιστημονική του κατάρτιση είναι υψηλή και το επίπεδο της γραφής του άρτια επιστημονικό κι αυτό. ΄Ομως, εκεί που με εξαιρετική δεινότητα εξηγεί απλά και τα πιο δυσνόητα επιστημονικά φαινόμενα στο Σύμπαν, βρίσκει τον τρόπο ο προικισμένος Δρυίδης των άστρων, να αφηγηθεί και το μύθο που συνοδεύει το συγκεκριμένο άστρο ή πλανήτη ή φαινόμενο, χωρίς καθόλου να αφαιρεί αυτό επιστημονικό βάρος ή αίγλη. Και χωρίς η επιστημονική εξήγηση να είναι ξύλινη και στείρα, δίχως τη μυθολογική εκδοχή της.



Αποδεικνύει πως ένα επιστημονικό βιβλίο, - όπως κι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας - δεν απαιτεί για να γίνει κατανοητό και αγαπητό, ιδιαίτερη κλίση ή γνώση, ή κατάρτιση προς τις επιστήμες. Είναι ζήτημα οπτικής γωνίας και ανοιχτόμυαλης προσέγγισης πώς αυτά θα γίνουν φιλικά, απροσδόκητα γοητευτικά θα τολμήσω να πω, και στον πιο ανυποψίαστο αναγνώστη.



΄Ολα χωράνε στο χωροχρόνο της διήγησής του λοιπόν, γι΄αυτό το ταξίδι μαζί του είναι πάντα μαγικό. Και στο τέλος, το πιο μαγικό απ΄όλα, είναι ότι καταφέρνει μετά από τόσες δεκαετίες επιστημονικής κατάρτισης και διάδοσης της επιστημονικής αλήθειας να παραμένει ακόμα αυτό :



΄Ενα παιδί, εκστατικό, που μετράει τ΄άστρα. Και που δεν παύει να εκπλήσσεται από τη μεγαλοσύνη του Σύμπαντος.


΄Οπως εσείς, αστράνθρωποι, διαβάζοντας και βουτώντας ελεύθερα σ΄αυτό το καταπληκτικό βιβλίο.


Και τώρα με συγχωρείτε, έχω να ζητήσω το αφανές ταίρι μου σε αστρικό χορό. Την ιστορία αυτού του pas-de-deux θα τη βρείτε μέσα εκεί, στις σελίδες του, ειπωμένη και απογειωμένη από το Διονύσιο Σιμόπουλο.



Καλό καλοκαίρι, και καλή τύχη με τις σκουληκότρυπες.


Είμαστε Αστρόσκονη, Διονύσιος Σιμόπουλος, εκδόσεις Μεταίχμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου