Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Mina - Il cielo in una stanza (Gino Paoli 1960) | Mαρίνα Καρτελιά


O Gino Paoli έγραψε αυτή τη μεγάλη επιτυχία της Mina που κυκλοφόρησε αρχικά σε 45αράκι. Ο ίδιος δηλώνει πως εκείνο που επιθυμούσε να περιγράψει ήταν το πόσο όμορφα νιώθει μετά από μια νύχτα με μια πόρνη. «Η στιγμή που είσαι στο κρεβάτι με μια γυναίκα, μόλις κάνατε έρωτα, νιώθεις κάτι σα μαγεία να πλανάται στον αέρα, που δεν ξέρεις από πού προέρχεται και που χάνεται αμέσως. Εκείνη τη στιγμή καταλαβαίνεις ότι μπορεί να είσαι ο κανένας, αλλά υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος στην ψυχή σου. Φυσικά,  δεν μπορούσα να βάλω στους στίχους, την κορυφαία στιγμή της ιστορίας, την ερωτική πράξη. Και άρχισα να στριφογυρίζω γύρω-γύρω σε κύκλους, μιλώντας για τους ψιθύρους στο δρόμο, για τους τοίχους,  ένα σπειροειδές μονοπάτι στο οποίο θριαμβεύει το ανείπωτο».
Χρησιμοποιήθηκε αρχικά στην ταινία «Ραντεβού στην ΄Ισκια», μετά στο «Κορίτσι με τη Βαλίτσα» και τέλος στα «Καλά Παιδιά» του Σκορτσέζε. Α και στην καμπάνια του Dolce e Gabbana.
Aυτά ως πληροφορία.
Γιατί μόλις πατήσω το play, το δωμάτιο αυτό γίνεται το δικό μου, με τυλίγουν τα δέντρα που ξεφυτρώνουν απ΄τους τοίχους. Δένεται η μαγεία στο φιλί,  με βρίσκει αγκαλιά η αγάπη αυτή που δε θα τελειώσει ποτέ, ακούω τη φυσαρμόνικα να παίζει μόνο για δύο.
Δεν ανησυχώ πια. Τα βλέφαρά μου κλείνουν αργά, θ΄αποκοιμηθώ επιτέλους ήσυχη.  Με νανουρίζει ο φλοίσβος απ΄το δρόμο που δεν είναι ο δρόμος, είναι η θάλασσα.
Τίποτε πια δε με φοβίζει.
Αυτό είναι. Το σπειροειδές μονοπάτι για την ευτυχία που έφτιαξε ο Gino Paoli για μένα έξι δεκαετίες σχεδόν πριν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου