Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Νέες κυκλοφορίες | Εκδόσεις Μεταίχμιο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
 
Το κλαρινέτο

Βασίλης Αλεξάξης


Στο νέο μυθιστόρημά του ο Βασίλης Αλεξάκης ταξιδεύει από το Παρίσι –όπου αντιμετωπίζει τη μοιραία ασθένεια του φίλου και εκδότη του– στην Ελλάδα της κρίσης – όπου γνωρίζεται με ανθρώπους τσακισμένους από την οικονομική ανέχεια.
 Ανάμεσα στη ζεστασιά των ημερών και τη θλίψη της απουσίας∙ ανάμεσα στο Παρίσι και την Αθήνα∙ ανάμεσα στη μητρική γλώσσα και τη γραφή ξεφυτρώνει αναπάντεχα το ερώτημα: Γιατί ξεχνάμε;

- Υπάρχει άραγε κάτι που δεν διαγράφεται ποτέ από τη μνήμη μας; σε ρώτησα.
Δεν χρειάστηκε να σκεφτείς πολύ.
 - Η θάλασσα, είπες. Μπορεί κανείς να ξεχάσει τα βουνά, τις κοιλάδες, τα δάση, τα ποτάμια, ακόμη και τους καταρράκτες παρά τον θόρυβο που κάνουν, όχι όμως τη θάλασσα. Περικλείει όλα τα μυστήρια και ξέρει όλα τα παιχνίδια, είναι παμπάλαιη κι απίστευτα νέα. Κανένα άλλο τοπίο δεν μοιάζει τόσο με τη ζωή, να γιατί δεν μπορούμε να την ξεχάσουμε, επειδή θυμάται την παιδική ηλικία του κόσμου. Πρέπει να τη σεβόμαστε όσο και τη ζωή, και να την ατενίζουμε όρθιοι. Με κάνουν έξαλλο οι παραθεριστές που ξαπλώνουν στην άμμο, θέλω να τους πλακώσω στις κλοτσιές για να τους αναγκάσω να σηκωθούν, οφείλουμε όλοι να στεκόμαστε όρθιοι στις ακρογιαλιές.


Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ πρόσφατα επανακυκλοφόρησαν τα βιβλία του 
Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα και Τάλγκο.
 
   
ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
 
Μαρκήσιος Ντε Σαντ

Η φιλοσοφία στο μπουντουάρ

Mετάφραση:
Ρίτα Κολαΐτη
 

Κάποια άτομα της υψηλής γαλλικής κοινωνίας συναντιούνται σ’ έναν συγκεκριμένο χώρο, με σκοπό ν’ ανταλλάξουν απόψεις αλλά και για να χαρούν, από κοινού, τις χαρές του έρωτα. Καταφτάνει, επίσης, εκεί και μια νέα κοπέλα, η Ευγενία, την οποία οι αριστοκράτες θα θελήσουν να διδάξουν και να νουθετήσουν, αλλά και να μυήσουν στα μυστήρια της ερωτικής απόλαυσης - πράγμα που γίνεται. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου κυλά με σεξουαλικά όργια αλλά και φιλοσοφικές συζητήσεις.
 
   
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
 
Tana French

Ο τόπος των μυστικών

Mετάφραση:
Βάσια Τζανακάρη
 

Μία από τις πλέον ταλαντούχες σύγχρονες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας φαίνεται πως είναι η ιρλανδέζα Tana French.
Στο νέο της μυθιστόρημα, ο αστυνόμος Στίβεν Μόραν περίμενε καιρό να του δοθεί η ευκαιρία να περάσει το κατώφλι του Τμήματος Ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου και η επιθυμία του γίνεται πραγματικότητα όταν ένα πρωί η δεκαεξάχρονη Χόλι Μακέι τού φέρνει αυτή τη φωτογραφία. Τη βρήκε αναρτημένη στον Τόπο των Μυστικών, έναν πίνακα όπου τα κορίτσια του ιδιωτικού σχολείου Σεντ Κίλντα μπορούν να αναρτήσουν ανώνυμα τα μυστικά τους. Συνήθως πρόκειται για κουτσομπολιά και κακεντρεχή σχόλια, αλλά σήμερα κάποιος τον χρησιμοποίησε για να πυροδοτήσει εκ νέου την έρευνα για τη δολοφονία του όμορφου και δημοφιλούς Κρις Χάρπερ. Ο Στίβεν θα ενώσει τις δυνάμεις του με τη σκληροτράχηλη αστυνόμο Αντουανέτ Κόνγουεϊ για να βρει τη λύση.
Όλα τα στοιχεία οδηγούν τους δύο ντετέκτιβ στην κλίκα της Χόλι και στην κλίκα των αντίζηλών τους καθώς και σε έναν περίπλοκο ιστό σχέσεων και μυστικών που δένουν όλα αυτά τα κορίτσια με τον νεκρό Κρις Χάρπερ. Σε κάθε τους βήμα η πίεση αυξάνεται. Ο κόσμος των έφηβων αυτών κοριτσιών θα αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνος απ’ ό,τι είχαν ποτέ φανταστεί οι δύο αστυνομικοί…

«Απολύτως υπνωτιστικό… Η Tana French είναι απλούστατα καταπληκτική συγγραφέας».
Gillian Flynn

«Η Tana French είναι η πιο ενδιαφέρουσα και η πλέον σημαντική συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας».
 Washington Post

«Αδίστακτες έφηβες που δεν μπορείς να τις εμπιστευτείς με τίποτα, ούτε στον δεύτερο ούτε στον τρίτο κύκλο ανακρίσεων… Η αλήθεια κρύβεται ανάμεσα στις λέξεις τους και τόσο οι αναγνώστες όσο και οι ντετέκτιβ πρέπει σταδιακά να καταφέρουν να την αποκρυπτογραφήσουν».
New York Times

Περισσότερα για την Tana French και τα βιβλία της θα βρείτε στο προσωπικό της site: 
www.tanafrench.com
Η σελίδα της στο facebook: 

https://www.facebook.com/TanaFrench

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της 

Ο Τόπος των Πιστών.
 
   
 
Tove Alsterdal

Θαμμένοι στη σιωπή


Μετάφραση:
Λύο Καλοβυρνάς

Μια ιστορία για χαμένους παράδεισους, χαμένους έρωτες και χρόνια χαμένα στη σιωπή.
Η Κατρίνε έχει μια στρωμένη ζωή στο Λονδίνο ως ραδιοφωνική ανταποκρίτρια. Όλα όμως ανατρέπονται όταν χάνει τη δουλειά της λόγω περικοπών και αναγκάζεται να επιστρέψει στη Στοκχόλμη. Η επάνοδός της στην πατρίδα θα τη φέρει αντιμέτωπη με την τραγική κατάσταση της μητέρας της, η οποία πάσχει από προχωρημένη άνοια. Τακτοποιώντας τα πράγματα της μητέρας της, η Κατρίνε θα διαπιστώσει πως υπάρχουν πολλά που δεν γνώριζε για την οικογενειακή τους ζωή, μεταξύ των οποίων και ένα περιουσιακό στοιχείο: ένα σπίτι στο βορινό χωριό Κιβικάνγκας, κοντά στον ποταμό Τόρνε, όπου πρόσφατα ένας διάσημος σκιέρ δολοφονήθηκε με το ίδιο του το τσεκούρι.
Ανατρέχοντας στις σκοτεινότερες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας της Σοβιετικής Ένωσης, η σουηδέζα Alsterdal ξετυλίγει το κουβάρι ενός νουάρ οικογενειακού χρονικού ξεκινώντας από το βόρειο άκρο της Σουηδίας, από τις όχθες του ποταμού Τόρνε…
Ένα σπουδαίο ψυχολογικό δράμα, ένα σύγχρονο ιστορικό μυθιστόρημα, μια μελαγχολική ερωτική μπαλάντα, το 
Θαμμένοι στη σιωπή υπερβαίνει οποιαδήποτε κατάταξη και αξίζει να διαβαστεί από όσο το δυνατόν περισσότερους αναγνώστες.

«Η Alsterdal ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον Dan Brown και τον John Grisham. Είναι συγγραφέας πρώτης γραμμής».  
Borås Tidning (Σουηδία)

«Ένα σπουδαίο σκανδιναβικό θρίλερ που φωτίζει μια κρυφή πτυχή της σύγχρονης ιστορίας στο πλαίσιο μιας καθηλωτικής πλοκής». 
Quatre Sans Quatre (Γαλλία)

«Πώς η Ιστορία επηρεάζει το πεπρωμένο και την ταυτότητά μας: αυτό είναι το θέμα του βιβλίου της Alsterdal, η οποία στήνει ένα πρωτότυπο αλλά συναρπαστικό μυθιστόρημα με κινηματογραφικές χειμωνιάτικες σκηνές και ολοζώντανη γλώσσα». 
Den Scriptor (Ολλανδία)

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της
Οι γυναίκες στην παραλία.
 
   
FANTASY
 
Daniel Abraham
Gardner Dozois
George R. R. Martin
Η σκιά του κυνηγού

Mετάφραση:
Γωγώ Αρβανίτη
 

Για να γλιτώσει από τη φτώχεια και τη μιζέρια, ο Ραμόν Εσπέχο επιβιβάζεται σε ένα από τα μεγάλα διαστημόπλοια των παράξενων και αποκρουστικών Ινάι και φεύγει οριστικά από τη Γη. Αλλά η ζωή που βρίσκει στον μακρινό πλανήτη Σάο Πάουλο δεν είναι καλύτερη από εκείνη που εγκατέλειψε. Έπειτα, μια νύχτα, ο θυμός του και το πολύ αλκοόλ παίρνουν το πάνω χέρι. Η βίαιη κατάληξη τον αναγκάζει να δραπετεύσει στις ερημιές του ανεξερεύνητου βορρά. Επιτέλους ολομόναχος –μακριά από τη θορυβώδη, αποπνικτική ανθρώπινη κυψέλη που τη σιχαίνεται σε βαθμό αντικοινωνικής μανίας– ο άτυχος Ραμόν, κατ’ επάγγελμα ανιχνευτής κοιτασμάτων, μπορεί τώρα να ψάξει ελεύθερα για τη μεγάλη φλέβα που θα τον κάνει πλούσιο. Αλλά, αντί για φλέβα, ανακαλύπτει τυχαία μια άγνωστη υπερεξελιγμένη φυλή εξωγήινων πλασμάτων: απελπισμένοι φυγάδες, όπως αυτός, που ζουν κρυμμένοι σε έναν δικό τους κόσμο. Κάτοχος ξαφνικά ενός ισχυρού επικίνδυνου μυστικού και εγκλωβισμένος σε ένα απίθανο ανθρωποκυνηγητό στις ερημιές ενός απρόβλεπτου και εχθρικού πλανήτη, ο Ραμόν πρέπει πρώτα να δραπετεύσει… κι έπειτα, με κάποιον τρόπο, να επιζήσει. Και ο πιο θανάσιμος εχθρός είναι ο εαυτός του.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του George R. R. Martin:
• 
Ο Ιππότης των Επτά Βασιλείων
• 
Το καταφύγιο των ανέμων
• 
Το όνειρο του Μισισιπή
 
   
NON FICTION
 
Στάθης Ν. Καλύβας

Πού είμαστε και πού πάμε;
Διατρέχοντας την κρίση (2009-2016) και ατενίζοντας το μέλλον


Γιατί ξέσπασε η κρίση; Γιατί είχε τέτοιο βάθος και διάρκεια;
Πώς εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο αντιδράσαμε;
Και το πιο σημαντικό: Μπορεί τελικά να βγει κάτι καλό από όλη αυτή τη δυσάρεστη ιστορία;
Τα κείμενα που περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο συνθέτουν ένα μωσαϊκό που ξεπερνά την άμεση επικαιρότητα, κάτω από το φως της οποίας γράφτηκαν, αναδεικνύοντας έτσι μια σειρά προβληματισμών για το παρόν και, ιδιαίτερα, το μέλλον της χώρας μας.

«Τα τελευταία εφτά χρόνια κυριάρχησαν οι αυταπάτες και οι ψευδαισθήσεις αντί της αυτογνωσίας και της διόρθωσης των σφαλμάτων που κάναμε ως κοινωνία. Όσο όμως επιμένουμε να πορευόμαστε στους λάθος δρόμους, τόσο θα παραμένουμε παγιδευμένοι στο τέλμα, με το φάσμα της καταστροφής να επικρέμεται πάνω μας. Αντίθετα από πολλούς (τους περισσότερους;), θεωρώ πως η χώρα μπορεί να τα καταφέρει και να κάνει το μεγάλο άλμα καθώς διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα, πολύ περισσότερα απ’ ό,τι πιστεύουμε. Αρκεί να τα αναγνωρίσουμε και να τα εκμεταλλευθούμε σωστά».
Σ.Ν.Κ
 
   
 
Andrew Nagorski

Οι κυνηγοί των Ναζί
Η καταδίωξη των εγκληματιών του Β’ Παγκόσμιου πολέμου


Μετάφραση:
Γιώργος Μπαρουξής


Σήμερα, πάνω από εβδομήντα χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου, το κυνήγι των Ναζί φτάνει στο τέλος του. Οι καταζητούμενοι και οι διώκτες τους είναι ελάχιστοι πια. Τώρα η ιστορία τους μπορεί και πρέπει να ειπωθεί.
Μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης και την αρχή του Ψυχρού Πολέμου, ο κόσμος έπαψε να ενδιαφέρεται για τη δίωξη των Ναζί. Πολλοί χαμηλόβαθμοι εγκληματίες εξαφανίστηκαν ανάμεσα στα εκατομμύρια των ανθρώπων που προσπαθούσαν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους σε μια νέα Ευρώπη, ενώ εκείνοι που ένιωθαν ότι κινδύνευαν περισσότερο εγκατέλειψαν την ήπειρο. Μέσα από δημοσιογραφική έρευνα, προφορικές μαρτυρίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το βιβλίο αυτό αφηγείται την ιστορία μιας μικρής ομάδας ατόμων που αναζήτησαν τους δράστες ως τα πέρατα του κόσμου, αποφασισμένοι να μην αφήσουν τις θηριωδίες τους ατιμώρητες.
Ο Andrew Nagorski καταγράφει με μοναδική αφηγηματική δεινότητα, που άλλοτε σοκάρει και άλλοτε συναρπάζει, τις έρευνες φημισμένων κυνηγών Ναζί, όπως του Σιμόν Βίζενταλ, της Μπεάτε και του Σερζ Κλαρσφέλντ, αλλά και το έργο εκείνων που δούλευαν στη σκιά, όπως του αμερικανού Μπέντζαμιν Φέρεντς, αρχεισαγγελέα στη «μεγαλύτερη δίκη ανθρωποκτονίας στην Ιστορία», και του Γουίλιαμ Ντένσον, που καταδίκασε τους πιο διαβόητους φύλακες στρατοπέδων συγκέντρωσης. Η δράση τους και η φιλοσοφία δικαίου που πρεσβεύουν αποτελούν παρακαταθήκη για κάθε λαό, ιδιαίτερα σε ταραγμένους καιρούς.

«
Οι Κυνηγοί των Ναζί δεν είναι μια εξωραϊσμένη ιστορία της μεταπολεμικής επιστροφής της Ευρώπης από την κόλαση, αλλά στην ουσία μια υπενθύμιση ότι η εποχή της βαρβαρότητας δεν έπρεπε και δεν μπορούσε να τερματιστεί χωρίς την Ύβρη να ακολουθεί η Νέμεσις. Δεν ήταν καθόλου αυτονόητη αυτή η εξέλιξη και διόλου αναμενόμενη όταν τον Μάιο του 1945 τα όπλα σίγησαν. […] Η κληρονομιά που αφήνουν οι κυνηγοί αυτοί πίσω τους θα αποτελεί “κτήμα ες αεί” για τις επερχόμενες γενιές».
Από τον πρόλογο του Στράτου Ν. Δορδανά

«Μια βαθυστόχαστη, σαρωτική εξιστόρηση της αδυσώπητης αναζήτησης για δικαιοσύνη».
The Washington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου