Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

ELAIΩNAS FESTIVAL 2016 | Η AfroJazz σκηνή του Παρισιού με πλούσια παρουσία για πρώτη φορά στην Αθήνα!

ELAIΩNAS FESTIVAL 2016
Με δύο μοναδικές συναυλίες ολοκληρώνεται το Elaiωnas Festival
18 Ιουνίου | Ανοιχτό Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος
19 Ιουνίου | Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώνεται και φέτος το ELAIΩNAS FESTIVAL 2016 το οποίο πραγματοποιήθηκε 3 με 12 Ιουνίου στοΠολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66, στο Θησείο) και «κλείνει» πανηγυρικά με δύο ιδιαίτερες μουσικές δράσεις-συναυλίες, στις 18 Ιουνίου μέσα στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος και στις 19 Ιουνίου  στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού.


ΠΑΡΚΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ
20.30 Συναυλία. Μουσικός διάλογος του τρομπετίστα Ανδρέα Πολυζογώπουλου 
με τον μπασίστα Γιώργο Παλαμιώτη κάτω από τα δέντρα του πάρκου της Ακαδημίας.  


ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΩΝΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ
21.00  Συναυλία με τους  Brice Wassy και τον Jean Jacques Elangue
σημαντικά μέλη της AfroJazz σκηνής του Παρισιού για πρώτη φορά στην Αθήνα.



Το φεστιβάλ του Ελαιώνα (ELAIΩNAS FESTIVAL 2015) ύστερα από δυο συνεχείς επιτυχημένες διοργανώσεις τείνει να καθιερωθεί ως θεσμός στην πόλη της Αθήνας. Πρόκειται για έναν μοναδικό πόλο έλξης, μία πλατφόρμα διάδρασης τεχνών και επιστημών με χαρακτήρα επιμορφωτικό, εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό που προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό τη δυνατότητα να παρακολουθεί θεατρικές και μουσικές παραστάσεις σημαντικών καλλιτεχνών εντελώς δωρεάν, παράλληλεςεπιμορφωτικές δράσεις και ομιλίες σπουδαίων εισηγητών, ακαδημαϊκών, συγγραφέων και καλλιτεχνών, αλλά και εκθέσεις εικαστικών, φωτογραφίας και video art. Αποτελεί τη μοναδική πλατφόρμα διάδρασης τέχνης κι επιστήμης, έρευνας και δημιουργίας με χαρακτήρα συνθετικό και επικεντρωμένο κάθε χρόνο σε μία θεματική που σχετίζεται με την ιστορία της πόλης της Αθήνας. Πηγή έμπνευσης για όλες τις δράσεις και τους θεματικούς άξονες του περυσινού φεστιβάλ, υπήρξε το έργο του αθηναιογράφου Δ. Καμπούρογλου, ο οποίος συνδέει με ζωντανά και αόρατα νήματα την ιστορία της Αθήνας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.


Μία πλειάδα νεότερων και διεθνώς καταξιωμένων πανεπιστημιακών και καλλιτεχνών από τον χώρο του θεάτρου, 
της μουσικής και των εικαστικών τεχνών, συμμετείχαν προσφέροντας εντελώς δωρεάν στο αθηναϊκό κοινό σπουδαίο έργο.
 
Στόχος του φεστιβάλ και φέτος ήταν η επανασύνδεσή μας με την ιστορία της Αθήνας 
και με την έννοια της μεταμόρφωσης της ευρύτερης περιοχής της Αττικής τις τελευταίες δεκαετίες.


Η ονομασία ELAIΩNAS FESTIVAL καθιερώνεται για να υπενθυμίζει στο κοινό ότι ο αρχαίος ελαιώνας ήταν μία ευρεία περιοχή που εκτείνονταν από τον Κεραμεικό ως το σημερινό δήμο του Αιγάλεω,  περιλαμβάνοντας βεβαίως και την Ακαδημία Πλάτωνος. Περιοχή που υπήρξε σύμβολο της πολιτισμικής και πνευματικής ταυτότητας του τόπου. Ο Ελαιώνας, το «ιερόν άλσος της θεάς Αθηνάς» που απλώνονταν σε όλη την περιοχή του Βοτανικού και του  Κολωνού -συνοικίες που σήμερα θεωρούνται ως υποβαθμισμένες περιοχές- υπήρξε κάποτε τόπος όπου άνθισε η φιλοσοφία, οι λατρευτικές τέχνες, και ηπλούσια μυθολογία του συνδέθηκε με την ιστορία και την θρησκευτικότητα της αρχαίας Αθήνας. Ο απόηχος αυτού του πλούτου βρίσκεται ακόμη στην καταγραφή της βυζαντινής τέχνης μέσα από τα εκκλησάκια της ευρύτερης περιοχής που έχουν σωθεί, αλλά και τα μνημεία της νεότερης προφορικής παράδοσης, μάρτυρες μιας κρυφής μα τόσο πλούσιας ιστορίας.


ELAIONAS FESTIVAL 2016
 
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Φένια Παπαδόδημα & Γιώργος Παλαμιώτης
Οργάνωσης Παραγωγής: Μαρίνα Αμκε
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης
 
Το Elaionas Festival 2016 πραγματοποιείται
με την συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και της Περιφέρειας Αττικής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου