Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Η φιλανθρωπία των like. - Έβα Γκρην


«Αν έστω και ένα παιδί σε κάποια άκρη του κόσμου πεθαίνει από την πείνα ή από τον πόλεμο, τότε ο πολιτισμός μας έχει αποτύχει οικτρά»
Νίκος Καζαντζάκης

Μπορεί να είμαστε art magazine, μπορεί να μην έχουμε θίξει τέτοια θέματα και γενικότερα να προτιμάμε να κρατήσουμε μια κάπως πιο ουδέτερη στάση ως προς την επικαιρότητα, ωστόσο, έχουμε συνείδηση και δε μπορούμε να μη θίξουμε κάπως το μεταναστευτικό. Ανεξάρτητα από τις μεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ, εντύπωση μας έκανε η αναπαραγωγή της φωτογραφίας του μικρού Αϊλάν στα παράλια της Τουρκίας. Ναι, είμαστε όλοι μας φιλεύσπλαχνοι και συγκινηθήκαμε και μπράβο μας. Γι' αυτό και σπεύσαμε όλοι μαζικά σαν καλοί χριστιανοί να κοινοποιήσουμε τη φωτογραφία, τη φωτογραφία ενός πεθαμένου παιδιού. Για να φτάσουμε στο σημείο όμως αυτό, όπως λέει και ο Καζαντζάκης ο Πολιτισμός μας έχει αποτύχει, υποθέτω. Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, επειδή το ανθρώπινο είδος πάντα μπορεί να μας εκπλήξει - και επειδή μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση και να προσφέρουμε σε αυτούς που κατάφεραν να επιβιώσουν- όσοι έχουν τη δυνατότητα και θέλουν να βοηθήσουν αυτές είναι οι ΜΚΟ που ασχολούνται με το την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες στην Ελλάδα:

Μακάρι τα θύματα που έχουμε θρηνήσει ως τώρα να είναι τα τελευταία.
Γιατροί Χωρίς Σύνορα 
Προσφέρουν ιατρική φροντίδα και διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες που φτάνουν στα Δωδεκάνησα και τη Λέσβο ή συγκεντρώνονται στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.  Λειτουργούν τρία πλοία που διενεργούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων στη Μεσόγειο. Μέσα στους 4 πρώτους μήνες έχουν διασωθεί από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι. Ενημερωθείτε για τη δράση τους εδώ (www.msf.gr) και κάντε τη δωρεά σας εδώ ( http://www.msf.gr/support/medecins-sans-frontieres ) 
Αγκαλιά (υποδοχή προσφύγων στη Μυτιλήνη)

Μπορεί ο παπα-Στρατής να έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, όμως η προσπάθεια και το έργο που άφησε πίσω του, είναι ενεργό και αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τους πρόσφυγες που καταφτάνουν στη Λέσβο.

Αν θέλετε να συμβάλλετε για να μεγαλώσει η Αγκαλιά, ο τραπεζικός της λογαριασμός είναι: Alpha Bank Iban: GR5401405990599002101026620

Στέκι Μεταναστών

Βρίσκεται στην οδό Τσαμαδού στα Εξάρχεια και αποτέλεσε σημαντικό φορέα αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες στο Πεδίο του Άρεως. Συγκεντρώνουν τρόφιμα και ρούχα και μπορείτε να τους βρείτε στη διεύθυνση Τσαμαδού 13-15, Εξάρχεια, Αθήνα


Τηλ: 210 3813928

Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό

Στην ιστοσελίδα Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τις ανάγκες των προσφύγων σε τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη, καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν τους πρόσφυγες στη χώρα μας.

Help For Refugees In Molyvos

Διεθνής διαδικτυακή καμπάνια στο Facebook που συγκεντρώνει πόρους και είδη ανάγκης. Επισκεφθείτε τη σελίδα τους.

Γιατροί του Κόσμου

Αυτή τη στιγμή βοηθούν στη Χίο, στα κέντρα κράτησης μεταναστών και αλλού. Ενημερωθείτε για τις δράσεις τους και πώς μπορείτε να βοηθήσετε ή κάντε μία δωρεά

Crowdfunding Lesvos Refugees

Παγκόσμια προσπάθεια για να συγκεντρωθούν 1.000 αγγλικές λίρες για είδη πρώτης ανάγκης στη Λέσβο. Αυτή τη στιγμή έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν 10.000 λίρες. Επισκεφθείτε τη σελίδα τους.

Aλληλεγγύη Κως

Μία συγκινητική κίνηση από τους πολίτες του νησιού που συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στο νησί. Μπορείτε να τους βοηθήσετε παρακολουθώντας την λίστα με όσα χρειάζονται και πηγαίνοντας τους πράγματα.


Hot Meals & Basic Supplies for Unsheltered Refugees in Thessaloniki

Μία ακόμα διεθνής καμπάνια για τους πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου