Κύριο Μένου

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Βιβλιοκριτική | Λένα Μαντά - Οι Τρεις Άσοι | Νινέτα Πλυτά




Η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από μια φιλία που γεννιέται σε ένα αρκετά δυσάρεστο μέρος για παιδιά, ένα αστυνομικό τμήμα. Μια φιλία που έδωσε τη δύναμη στα τρία αγόρια να διαχειριστούν το εγκληματικό ιστορικό των πατεράδων τους και μέσα απ’ όσα τους ενώνουν να δημιουργήσουν έναν άρρηκτο, αδελφικό δεσμό. Με το πέρασμα του χρόνου, ο καθένας θα ακολουθήσει τη δική του ''επαγγελματική'' πορεία. Οι Τρεις Άσοι όμως θα έχουν πάντα ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους.

Το κεντρικό θέμα που θίγεται είναι η δύναμη της φιλίας και ιδιαίτερα της αντρικής φιλίας. Μιας φιλίας ικανής να διατηρήσει τα όρια μεταξύ των αλληλοσυγκρουόμενων κόσμων ενός ιερέα, ενός αστυνομικού και ενός νονού της νύχτας. 

Μέχρι που στη ζωή τους θα μπει ο έρωτας. Ένας έρωτας σαρωτικός αλλά και υποκριτής, που έχει ως στόχο να καταστρέψει τις ζωές τους. Κι όλο αυτό, εξαιτίας μιας γυναίκας με τρία πρόσωπα.

Το βιβλίο μιλά και για το κακό που υπάρχει στους ανθρώπους και το πώς η αγάπη για την εξουσία και το χρήμα μπορεί να οδηγήσει κάποιον στην καταστροφή.

Μιλά όμως και για τη μεταστροφή ανθρώπων που έζησαν στην παρανομία, ανθρώπων που έχασαν την πίστη τους στο Θεό μέχρι που γνώρισαν την καλοσύνη και την αγάπη.

Μιλά επίσης για την δύσκολη απόφαση μιας μητέρας να απαρνηθεί την κόρη της, όταν πλέον συνειδητοποιεί ότι δεν υπάρχει σωτηρία για την ψυχή του παιδιού της.

Μιλά όμως και για το φως που μπορεί να προέλθει από το σκοτάδι, δηλαδή για την Ντάμα που ήρθε να διατηρήσει ενωμένη και να δυναμώσει την παρέα των τριών Άσων.

Ένα μυθιστόρημα γεμάτο αγωνία και ανατροπές, στο οποίο όλοι οι χαρακτήρες, ακόμα και οι δευτερεύοντες, έχουν κάτι να μας διδάξουν. Με ενδιαφέρουσα πλοκή που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον. Ενδιαφέρουσα όμως και ιδιαίτερη είναι και η επιλογή μιας γυναίκας ως νονού της νύχτας, που καταφέρνει να επικρατήσει σ’ έναν κατά κόρον αντρικό χώρο, αξιοποιώντας την γυναικεία πονηριά της και διαφεύγοντας την προσοχή όλων. Ακόμη, μου άρεσε πολύ το χιούμορ μεταξύ των Τριών Άσων, το οποίο υπήρχε σε κομβικά σημεία τόσο για να ελαφρύνει το κλίμα όσο και ως απόδειξη της οικειότητας και της αδελφικής τους φιλίας. Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα απολαυστικό βιβλίο που διαβάζεται εύκολα και γρήγορα, παρά τις 467 σελίδες του!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου